Ζητήματα που αφορούν τη νέα Δομή των Ενόπλων δυνάμεων καθώς και οι δύο θόλοι, ο αντιαεροπορικός και ο αντι – drone που αναμένεται να είναι λειτουργικοί από το 2026 και μετά βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης που έκανε ο Νίκος Δένδιας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, για τα θέματα που θα τεθούν στη συνεδρίαση του επόμενου ΚΥΣΕΑ, δίνοντας και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι το Φεβρουάριο του 2025 θα είναι έτοιμη η νέα δομή για τη διαχείριση του αντιαεροπορικού και αντι- drone θόλου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Δένδιας στον Μητσοτάκη έως το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί η υποβολή των σχετικών προσφορών και οι διαγωνισμοί για το διπλό θόλο.

Οι εταιρείες που αναμένεται να υποβάλουν προσφορές είναι από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Στόχος έως το φθινόπωρο – ίσως και νωρίτερα – του 2026 οι δύο θόλοι να είναι πλήρως λειτουργικοί.

Για τους δύο θόλους των αντιαεροπορικό και τον αντι- drone ο Δένδιας είχε μιλήσει και στην παρέμβαση του κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «δημιουργούμε θόλο αντιαεροπορικής και anti – drone προστασίας πάνω από την πατρίδα. Και ελευθερώνουμε την Πολεμική Αεροπορία μας από την υποχρέωση της αντιαεροπορικής άμυνας, ώστε να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος και όχι ως αμυντικό μόνο εργαλείο».

Στην ομιλία του στη Βουλή ο Δένδιας είχε κάνει διάκριση του θόλου που σχεδιάζει η Ελλάδα για την Άμυνα της από αυτόν του Ισραήλ. Όπως είχε επισημάνει ο Δένδιας είναι «λάθος η περιγραφή του θόλου ως αντιπυραυλικού».

Σημείωνε δε ότι «υπάρχει ο ένας θόλος, ο οποίος είναι και αντιπυραυλικός και anti-drone και αντιλαμβάνεται κανείς ότι η πραγματικότητα για την Ελλάδα δεν είναι ίδια με του Ισραήλ. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει κίνδυνο από ρουκέτες και πυραυλικές επιθέσεις.Για εμάς το ζήτημα είναι πολύ περισσότερο ζήτημα drones. Άρα, το πού κατευθύνουμε τον σχεδιασμό είναι κάτι το τελείως διαφορετικό».

Σύμφωνα με την ομιλία του Δένδια στη Βουλή «δεν πρέπει και αυτό να συγχέεται με το πυραυλικό τείχος το οποίο είναι εναντίον πλοίων. Είναι τρία πράγματα. Τα δύο είναι ενιαία, ένας ενιαίος θόλος που απευθύνεται στον αέρα και ένα άλλο τείχος, και όχι θόλος, που απευθύνεται στη θάλασσα».

Τότε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επισημάνει όσον αφορά τις εταιρείες πως «δεν υπάρχει ένας προνομιακός συνομιλητής της χώρας», ξεκαθαρίζοντας ότι «η διαδικασία αυτή θα είναι διαδικασία ανταγωνιστικών προσφορών».