Οι 9 συμπεριφορές ανθρώπων που νιώθουν συνέχεια κουρασμένοι, σύμφωνα με την ψυχολογία
Έτυχε ποτέ να περάσετε περιόδους όπου είστε πάντα εξαντλημένοι, όσο και αν κοιμόσασταν. Πάντα να νιώθετε άδειοι και κουρασμένοι; Δεν είστε οι μόνοι. Σίγουρα κάποιες συμπεριφορές σας… προδίδουν, όσο κι αν δεν το θέλετε. Όλοι θέλουμε να έχουμε ενέργεια και να είμαστε έτοιμοι να αδράξουμε την ημέρα. Κάποιες φορές όμως, η κούραση μας καταβάλλει. Δεν είναι πάντα θέμα ύπνου ή ξεκούρασης.
Η διαρκής κούραση μπορεί να είναι ο τρόπος του μυαλού σας να σας δείξει κάτι βαθύτερο. Το στρες, το άγχος ή ήπια κατάθλιψη μπορεί να σας εξαντλεί, να σας ρουφά την ενέργεια, χωρίς να το συνειδητοποιείτε.
Το πιο περίπλοκο είναι ότι, τα σημάδια που εμφανίζονται δεν παραπέμπουν απευθείας σε προβλήματα με την ψυχική υγεία. Αντίθετα, εμφανίζονται ως μικρές, καθημερινές συνήθειες ή συμπεριφορές που παραβλέπονται ως φυσιολογικές. Στο άρθρο αυτό, αναλύονται οι μικρές, διακριτικές συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι η κούρασή σας, οφείλεται σε ψυχογενή αίτια, συνδέεται με την ψυχική σας υγεία και ευημερία.
Η κοινωνική απομόνωση δεν έχει πάντα την ίδια στερεοτυπική μορφή. Ο άνθρωπος δεν κλείνεται πάντα στο δωμάτιό του όλη την ημέρα. Μπορεί να έρχεται και σταδιακά, να γίνεται τόσο αργά ανεπαίσθητα, ώστε οι άνθρωποι να μην την συνειδητοποιούν, μέχρι που τελικά να γίνει μοτίβο.
Οι άνθρωποι μπορεί να απορρίπτουν προσκλήσεις, να βρίσκουν δικαιολογίες να είναι διαρκώς απασχολημένοι ή απλώς να μην έχουν όρεξη. Μπορεί να περνούν ολοένα και λιγότερο χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους.
Ίσως να μην θέλουν να συμμετέχουν σε συλλογικές δραστηριότητες που άλλοτε απολάμβαναν.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ακυρώνουν την τελευταία στιγμή, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν αντοχές να έρθουν.
Ένας άνθρωπος που πάσχει από ψυχολογική εξουθένωση, μπορεί να μην καταφέρνει να ακολουθήσει μια ολόκληρη συζήτηση, να αφαιρείται συχνά.
Τους διαφεύγουν λεπτομέρειες, δεν μπορούν να συντονιστούν ή αργούν να επεξεργαστούν πληροφορίες.
Μπορεί να ξεχνούν συχνά, να μην προλαβαίνουν τις προθεσμίες, να κάνουν διαρκώς λάθη που δεν έκαναν συνήθως.
Τα προβλήματα με τη συγκέντρωση μπορεί να μαρτυρούν κάτι περισσότερο από απλή κούραση. Μαρτυρούν συχνά ψυχική εξουθένωση.
Αυτού του είδους η κούραση συνδέεται με τη χρόνια εξουθένωση και μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τις νοητικές δυνατότητες του ανθρώπου.
Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, όμως κάποιοι άνθρωποι θέλουν να υπεραναπληρώσουν το αίσθημα της κούρασης, πιέζοντας τον εαυτό τους να είναι πιο ενεργητικοί.
Είναι διαρκώς απασχολημένοι, αναλαμβάνουν περισσότερα καθήκοντα από όσα μπορούν να διεκπεραιώσουν, δεν θέλουν να χαλαρώσουν καθόλου και είναι αεικίνητοι.
Αυτός μπορεί να είναι ένας διακριτικός τρόπος να διαχειριστούν το αίσθημα της διαρκούς εξουθένωσης. Με το να είναι διαρκώς εν κινήσει, πασχίζουν να καταπολεμήσουν τον λήθαργο που νιώθουν ότι μπορεί να τους καταπνίγει.
Είναι δύσκολο να το βλέπεις αλλά, η χρόνια κόπωση μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε κυκλοθυμία και ευερεθιστότητα.
Οι εξουθενωμένοι άνθρωποι, δεν έχουν υπομονή, δεν μπορούν να υπομείνουν το στρες και αντιδρούν με νεύρα στην παραμικρή ενόχληση.
Μπορεί να θυμώνουν εύκολα, να αντιδρούν υπερβολικά σε μικρές δυσφορίες ή να είναι πλέον υπερβολικά ευαίσθητοι στην κριτική. Δεν έχουν ποτέ καλή διάθεση, «αρπάζονται» αμέσως και δεν καταφέρνουν να ηρεμήσουν.
Η ευερεθιστότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο, το σώμα προειδοποιεί ότι δεν αντέχει άλλο.
Η διαρκής εξουθένωση είναι το τίμημα που πληρώνουν οι άνθρωποι. Δεν έχουν πλέον ενέργεια ούτε να εκφραστούν κατάλληλα στις διάφορες συνθήκες της ζωής.
Μπορεί, ένας αγαπημένος σας να μην εκδηλώνει φυσικά και αβίαστα τη χαρά του, να είναι απόμακρος και να μην συμμετέχει σε δραστηριότητες ή εορτασμούς.
Μπορεί να έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους, ή να μην καταφέρνουν να συμμετέχουν σε εύθυμες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Η απουσία χαράς, δεν σημαίνει αδιαφορία. Απλά η διαρκής κόπωση που βιώνουν, τους εμποδίζει να την εκφράσουν.
Η υπομονή και η κατανόηση μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν ότι έχουν δίπλα τους στήριξη και βοήθεια.
Όλοι μπορεί περιστασιακά να είμαστε τόσο κουρασμένοι, καταλήγοντας να παραμελήσουμε τις υγιεινές και λίγο πιο χρονοβόρες λύσεις.
Όσοι είναι εξουθενωμένοι, βιώνουν αυτή τη διαταραχή στο καθημερινό τους πρόγραμμα.
Μπορεί να έχουν μεγάλη ανάγκη από την καφεΐνη, χωρίς την οποία δεν καταφέρνουν να μείνουν ξύπνιοι, ή να τρώνε συνέχεια απ’ έξω γιατί δεν έχουν τη δύναμη να μαγειρέψουν.
Μπορεί να μην γυμνάζονται πλέον, επειδή πολύ απλά, δεν έχουν ενέργεια. Η μπορεί να έχει διαταραχθεί το πρόγραμμα του ύπνου τους.
Οι ανθυγιεινές συνήθειες υποδηλώνουν την απέλπιδα προσπάθεια του ανθρώπου να διαχειριστεί τη διαρκή κούραση. Δυστυχώς, οι βιαστικές λύσεις μάλλον επιδεινώνουν, μακροπρόθεσμα, το πρόβλημα.
Οι άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει τα όρια της κούρασης, μπορεί να έχουν την ανάγκη να κοιμούνται διάσπαρτα μέσα στην ημέρα.
Μπορεί να τους παίρνει ο ύπνος στην μέση της ταινίας, ενός ταξιδιού με το λεωφορείο ή ακόμη και στο φαγητό. Έχουν ανάγκη από τον σύντομο ύπνο που θα τους δώσει ενέργεια να συνεχίσου.
Μπορεί μέσα στο σπίτι να υπάρχει ένα σημείο, μια γωνίτσα στον καναπέ για παράδειγμα, όπου πηγαίνουν για να πέσουν για ύπνο.
Μπορεί η συνήθεια αυτή να μην προκαλεί ανησυχία, συνιστά όμως ένα ξεκάθαρο σημάδι που μαρτυρά ότι το σώμα έχει ανάγκη από ξεκούραση.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχολογική εξουθένωση, βάζουν τη φροντίδα του εαυτού τους σε δεύτερη μοίρα.
Είτε πλέον δεν φροντίζουν την εμφάνισή τους, δεν χαλαρώνουν ή παραμελούν τη φροντίδα της ψυχικής τους υγείας, οι άνθρωποι που έχουν εξουθενωθεί ψυχικά, έχουν έντονα τα σημάδια της παραμέλησης του εαυτού τους.
Μπορεί να παρατηρείτε ότι δεν τους ενδιαφέρει πλέον η εμφάνισή τους ή να παραμερίζουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που άλλοτε εκπλήρωναν με άνεση.
Αναβάλλουν τα ραντεβού στον γιατρό, δεν προσέχουν τη διατροφή τους, δεν ασχολούνται με τα αγαπημένα τους χόμπι.
Η αλήθεια αυτή είναι σκληρή αλλά το μήνυμά της είναι ξεκάθαρο. Αν είσαι διαρκώς κουρασμένος, δεν έχεις την ενέργεια να φροντίσεις τον εαυτό σου.
Η αυτοφροντίδα όμως, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Αν παρατηρήσετε τα παραπάνω σημάδια σε κάποιον αγαπημένο σας, μην τα αμελήσετε.
Πάνω από όλα, το σημαντικότερο σημάδι που μαρτυρά την ψυχολογική εξουθένωση, είναι η αισθητή αλλαγή στη συμπεριφορά ή την προσωπικότητα.
Μπορεί να βλέπετε ότι ένας αγαπημένος σας έχει γίνει σκιά του εαυτού του.
Έχουν χάσει τη ζωντάνια τους, δεν έχουν πλέον κανέναν ενθουσιασμό και γενικά, δεν είναι ο άνθρωπος που γνωρίζατε.
Μπορεί να παρατηρείτε ότι δεν έχετε κίνητρο, διάθεση, μείωση στην παραγωγικότητα και μια διάχυτη αίσθηση λύπης.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια κόπωση, μπορεί να μην καταφέρνουν να διεκπεραιώσουν ούτε τις καθημερινές τους εργασίες, να έχουν εγκαταλείψει άλλοτε αγαπημένες τους δραστηριότητες και να είναι συναισθηματικά εξουθενωμένοι.
Πρέπει να δίνετε προσοχή στις σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά. Αν το ένστικτό σας, σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να αναζητάτε βοήθεια και να μιλάτε.
Η χρόνια κούραση, μπορεί να είναι ένα σημάδι που μαρτυρά βαθύτερα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Η αναγνώριση των παραπάνω αλλαγών είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την αναζήτηση της απαραίτητης βοήθειας.
Αν παρατηρήσετε τις παραπάνω συμπεριφορές σε κάποιον αγαπημένο σας, δώστε προσοχή.
Το άρθρο δεν έχει σκοπό να σας οδηγήσει σε βιαστικές διαγνώσεις. Ωστόσο, σας εφιστά την προσοχή σε κάποια προειδοποιητικά σημάδια, όπως η χρόνια κούραση και προάγει την κατανόηση και την υποστήριξη προς όσους ταλαιπωρούνται από αυτήν.
Η παρατήρηση ενός ή περισσότερων σημείων, δεν σημαίνει πάντα ότι ένας αγαπημένος σας πάσχει από προβλήματα ψυχικής υγείας. Αξίζει όμως να είστε σε επαγρύπνηση.
Είναι μόνο η κούραση, ή φταίει κάτι άλλο;
Αν σας ανησυχεί κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις σε κάποιον αγαπημένο σας, δώστε τους θάρρος και δύναμη να αναζητήσουν βοήθεια.
Σε όλους αξίζει να νιώθουν ενέργεια και δύναμη για να ζήσουν μια ποιοτική ζωή.