5. Νέο τοπίο στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού
Ο νέος μαθηματικός τύπος που θα υιοθετηθεί θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση αντικειμενικούς δείκτες που θα δημιουργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Το αποτέλεσμα από τον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού μέσω του νέου μαθηματικού τύπου θα τηρείται απαρέγκλιτα και δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο μη εφαρμογής του, όπως κάτι ανάλογο συμβαίνει με την ετήσια αύξηση των συντάξεων.
Ο μαθηματικός τύπος θα είναι πλήρως δεσμευτικός για τις εκάστοτε κυβερνήσεις και δεν θα επιδέχεται κανένα περιθώριο παρέμβασης, ακόμη και αν η επιτροπή διαβούλευσης, με τη συμμετοχή όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων και της ΑΔΕΔΥ, τεκμηριωμένα προτείνει διαφορετικό ύψος αποδοχών.
Στο μεσοδιάστημα 2025-2027, θα συσταθεί μια Επιτροπή Διαβούλευσης, με τη συμμετοχή όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων και της ΑΔΕΔΥ.
Θα συμμετέχουν κανονικά πλέον και οι κοινωνικοί εταίροι και Φορείς της Οικονομίας (πχ ΕΛΣΤΑΤ, ΤτΕ).
Η Επιτροπή αυτή θα διατυπώνει γνώμη με θεσμικό και ενιαίο τρόπο, κατά τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, όπως επίσης και σε περίπτωση που στοιχειοθετείται, από την Επιστημονική Επιτροπή, παρέκκλιση από τον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σε περίπτωση πχ μεγάλων οικονομικών αναταράξεων.
Στόχος της επιτροπής είναι να ξεκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού των βασικών αποδοχών, με το νέο μοντέλο, όσο και αν αυτό επί της ουσίας θα εφαρμοστεί τρία χρόνια αργότερα.
Ο στόχος που έχει τεθεί για κατώτατο μισθό 950 ευρώ έως το 2027, εκτιμήθηκε από την Υπουργό Εργασίας ότι είναι απολύτως εφικτός.
Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων από το 2028 και μετά περιορίζεται δραστικά, καθώς μόνο θα γνωμοδοτούν, χωρίς να μπορούν ούτε να συνδιαμορφώσουν το ύψος των κατώτατων αμοιβών στη χώρα.
6. Ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Μετά την πρόσφατη ψήφιση του Ν. 5163/2024 για τον κατώτατο μισθό, το Υπουργείο Εργασίας ξεκινά, σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τον διάλογο για την κατάρτιση και έγκριση του Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των ΣΣΕ με αναγκαίες θεσμικές ενέργειες για τη θωράκιση του πλαισίου και αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις.
7. Επέκταση της ψηφιοποίησης στην κοινωνική ασφάλιση
Θα προχωρήσει έτι περαιτέρω η σε εξέλιξη ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των ασφαλισμένων. Όλες οι καρτέλες ενσήμων με τις χειρόγραφες αναφορές ψηφιοποιούνται και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης όλο αυτό το υλικό γίνεται επεξεργάσιμο για να επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα και την ταχύτερη έκδοση συντάξεων. Επίσης, προχωρά και η δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος.
8. Μειώσεις των κρατήσεων στην ΕΑΣ
Η μείωση των κρατήσεων θα έρθει μέσα από την τιμαριθμοποίηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που πληρώνουν κάθε μήνα οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ή με άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ. Η ΕΑΣ θα τιμαριθμοποιηθεί το 2025 και τούτο θα γίνει στα ποσά που αλλάζουν οι κλίμακες με βάση το ποσοστό αύξησης των συντάξεων. Με αύξηση στις συντάξεις κατά 2,4% για το 2025, θα αυξηθούν αυτόματα κατά το ίδιο ποσοστό όλες οι κλίμακες της ΕΑΣ.
Ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιώργος Κουτσούκος
Ειδήσεις σήμερα:
Εντυπωσιάζουν τα δύο νέα μαχητικά έκτης γενιάς της Κίνας: Χωρίς ουρά και μη ανιχνεύσιμα από ραντάρ
Ο Μητσοτάκης έκανε βόλτα με τον γιο του στο κέντρο της Αθήνας – Δείτε φωτογραφίες
Ήταν τόσο έντονος έρωτας που τα διέλυσα όλα για να είμαστε μαζί, είπε η Μαρία Σολωμού για τον Μάριο Αθανασίου

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή