Οι γιοι του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ φαίνεται πως θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και σκοπεύουν να προχωρήσουν στα αντίστοιχα βήματα για κάτι τέτοιο.
Η ιθαγένεια είχε αφαιρεθεί το 1994 από όλα τα μέλη της οικογένειας Γλύξμπουργκ όπως και η περιουσία τους με τον τέως να εξαντλεί τα ένδικα μέσα για να του επιστραφεί η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη κάτι που ωστόσο δεν επετεύχθη.
Ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Θανάσης Μπαλέρμπας, μίλησε στην ΕΡΤ για τη φημολογούμενη υποβολή αίτησης «ανάκτησης» – όπως είπε – της ελληνικής ιθαγένειας από τους Γλύξμπουργκ οι οποίοι φαίνεται πως δεν επιθυμούν να διατηρήσουν αυτό το επώνυμο αλλά προτιμούν το «Ντε Γκρες» (σσ της Ελλάδος παραπέμποντας στον χαμένο βασιλικό τίτλο), που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του στο διαβατήριο της Δανίας, που είναι και η χώρα από όπου καταγόταν.
Ο νόμος του 1994 έδινε τη δυνατότητα στους Γλύξμπουργκ να πάρουν πίσω την ελληνική ιθαγένεια, που στην ουσία είχαν αποκτήσει από την πολιτειακή θέση του μονάρχη που διατηρούσαν οι πρόγονοί τους στην Ελλάδα, εφόσον δηλώσουν ρητά στο ληξιαρχείο ότι σέβονται το Σύνταγμα και αποδέχονται το πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του δημοψηφίσματος του 1974, ότι παραιτούνται από κάθε είδους διεκδίκηση (περιουσιακή, τίτλου, κλπ) και εφόσον δηλώσουν όνομα, επίθετο και τα υπόλοιπα στοιχεία που απαιτούνται.
«Η διαδικασία είναι σαφής. Αφού υποβληθεί η αίτηση, διαβιβάζεται στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος εξετάζει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις», ανέφερε ο γ.γ. του υπουργείου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι την ίδια διαδικασία ακολούθησε ο Μιχαήλ Γλύξμπουργκ αδερφός του τέως που επίσης διάλεξε το επίθετο Ντε Γκρες. Σε σχέση με την επιλογή του επιθέτου δεν υπάρχει περιορισμός και το κάθε πρόσωπο μπορεί να επιλέξει ό,τι θέλει υποστήριξε ο γ.γ. του υπουργείου.
Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις που συνοδεύουν την ελληνική ιθαγένεια, ο κ. Μπάρμπας τόνισε ότι «όσοι εγγράφονται ως Έλληνες πολίτες αποκτούν όλα τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού», ανέφερε «έχουν ειδικές ρυθμίσεις για τη στρατιωτική θητεία».