Προς τη Δαμασκό προελαύνουν οι τζιχαντιστές αντάρτες στη Συρία που αντιτίθενται στο καθεστώς Ασαντ, αφού κατέλαβαν αιφνιδιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπίου – μια κίνηση που αντικατοπτρίζει σε μικρογραφία όλες τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, ενώ όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις εξελίξεις στο Ισραήλ με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, δείχνει πόσο αλληλένδετες είναι οι κινήσεις διαφόρων μερών στη Μέση Ανατολή και αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τον σύρο πρόεδρο Ασαντ εδώ και χρόνια, θυμίζοντας ότι ο εμφύλιος πόλεμος που ξεκίνησε το 2011 και οδήγησε σε εκτοπισμό εκατομμύρια Σύρους συνεχίζεται με σφοδρότητα.

Μάχες στο Χαλέπι είχαν να σημειωθούν από το 2016 και η πόλη είχε περάσει στα χέρια του καθεστωτικού στρατού που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν.

Της επίθεσης ηγείται η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μια φιλοτουρκική ισλαμιστική ομάδα ανταρτών που εδρεύει στην επαρχία Ιντλίμπ της Βορειοδυτικής Συρίας.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, που έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, φάνηκε να έχουν αποσυρθεί από ορισμένες περιοχές.

Εικόνες από το Χαλέπι και μια στρατιωτική βάση στο Ιντλίμπ έδειχναν αρκετούς αιχμαλωτισμένους στρατιώτες του συριακού στρατού.

Κατά την προέλαση των τζιχαντιστών, που ξεκίνησε την Τετάρτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 372 άτομα, μεταξύ των οποίων και 20 άμαχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Χθες και οι δύο πλευρές διεκδίκησαν νίκες.

Ο συριακές στρατός ανέφερε ότι μονάδες του στην επαρχία Χάμα, νοτιοδυτικά από το Χαλέπι, «αντιμετώπισαν» τους αντάρτες και «τους εμπόδισαν να προβούν σε οποιαδήποτε παραβίαση», ενώ σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι ανακαταλήφθηκαν «ορισμένες περιοχές» σε αυτή την επαρχία.

Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν πέντε αεροπορικές επιθέσεις στην επαρχία Ιντλίμπ, προπύργιο των τζιχαντιστών, ενώ επικρατεί διπλωματικός πυρετός.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συνομίλησε με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν καθώς και με τον ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ, με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ντζίμπ Μικάτι και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη αλ Θάνι.

Ο Λαβρόφ είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αρακτσί, ο οποίος χθες μετέβη στη Δαμασκό όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ασαντ και σήμερα θα πάει στην Αγκυρα – σε χθεσινές δηλώσεις του ο Αρακτσί τόνισε ότι η Τεχεράνη θα υποστηρίξει τη συριακή κυβέρνηση και τον στρατό.

Ευρύτερη επιπλοκή αποτελεί το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία κατέλαβαν το αεροδρόμιο στο Χαλέπι έπειτα από διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των συριακών κουρδικών δυνάμεων – που συνδέονται με το ΡΚΚ, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας, το οποίο η Αγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση αλλά πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει διαπραγματεύσεις μαζί του για ειρηνευτική συμφωνία.

Χθες φιλοτουρκικές ομάδες κατέλαβαν και τη στρατηγική πόλη Ταλ Ριφάατ.

Αραγε βρισκόμαστε μπροστά στην «αφύπνιση» ενός φονταμενταλιστικού και μιλιταριστικού θύλακα που επιχειρεί να ανασυγκροτηθεί;

Οι τζιχαντιστές μετά την εξάλειψη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους παρέμειναν σε περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία ή πήγαν σε περιοχές όπως ο Καύκασος, όπου πολέμησαν ως μισθοφόροι στο πλάι των Αζέρων, στενών συμμάχων της Τουρκίας, ή στη Λιβύη, όπου μάχονταν εις βάρος των δυνάμεων της Ανατολικής Λιβύης, δηλαδή υπέρ των τουρκικών συμφερόντων.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, κυρίως στη Γάζα και τον Λίβανο, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησαν Ρωσία και Ιράν να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τη στήριξη του Ασαντ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κενό, το οποίο προσπαθούν τώρα να εκμεταλλευθούν οι τζιχαντιστές και εκείνοι που τους υποστηρίζουν.