Οι άνθρωποι που άθελά τους υπονομεύουν τις σχέσεις τους καθώς μεγαλώνουν, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 7 συμπεριφορές
Χωρίς να το συνειδητοποιούν, ορισμένοι άνθρωποι, καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να αναπτύξουν συνήθειες που υπονομεύουν σταδιακά τις σχέσεις τους με τους άλλους. Αυτές οι συμπεριφορές, συχνά διακριτικές, μπορούν να απομακρύνουν τους ανθρώπους και να δημιουργήσουν εμπόδια στις ουσιαστικές σχέσεις.
Υπάρχουν επτά συμπεριφορές που συνήθως έχουν οι άνθρωποι όταν ασυνείδητα υπονομεύουν τις σχέσεις τους. Η αναγνώρισή τους αποτελεί το πρώτο βήμα προς ισχυρότερους, πιο υγιείς δεσμούς.
Οι άνθρωποι που άθελά τους υπονομεύουν τις σχέσεις τους καθώς μεγαλώνουν, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 7 συμπεριφορές
Όλοι έχουμε βρεθεί στην δύσκολη θέση κάποιος να κάνει κάτι που μας αναστατώνει και να δυσκολευόμαστε να το ξεπεράσουμε. Όσο μεγαλώνουμε, μαζεύουμε περισσότερες εμπειρίες και μαζί τους έρχονται ενδεχομένως και κάποιες κακίες και πίκρες. Όταν κρατάτε την αγανάκτηση σας αυτό μπορεί να είναι ένας σιωπηλός «δολοφόνος» σχέσεων.
Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί μερικές φορές να κουβαλούν μνησικακίες για χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, χωρίς να συνειδητοποιούν τη ζημιά που προκαλούν στις σχέσεις τους. Δεν είναι εύκολο να συγχωρήσουμε και να ξεχάσουμε. Αν όμως συνεχίζετε να κουβαλάτε μέσα σας τα τραύματα του παρελθόντος, δεν μπορείτε να δείτε το καλό που υπάρχει τώρα στις σχέσεις σας και δεν μπορείτε να τα βρείτε ξανά με τους άλλους.
Αυτή είναι μία από αυτές τις συμπεριφορές που μπορούν ασυνείδητα να σαμποτάρουν τις σχέσεις μας καθώς μεγαλώνουμε. Η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.
Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να κρατούν πολλά πράγματα για τον εαυτό τους. Μάλιστα, νομίζουν ότι είναι ένα δυνατό τους σημείο και θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλές να μην αποκαλύπτουν πολλά για τους ίδιους. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν διαπιστώνουν ότι η τάση να αποφεύγουν την ευαλωτότητα, απωθεί τους άλλους.
Η επιφυλακτική τους φύση ίσως δυσκολεύει τους άλλους να συνδεθούν ουσιαστικά μαζί τους κι αυτό κάνει κακό στις σχέσεις τους. Η ευαλωτότητα δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη, καθώς δείχνει θάρρος και χτίζει την εμπιστοσύνη στις σχέσεις. Όταν ανοιγόμαστε στους άλλους, τους προσκαλούμε να κάνουν το ίδιο και δημιουργούμε ισχυρότερους και βαθύτερους δεσμούς.
Γνωρίζατε ότι οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι από την φύση τους να αντιστέκονται στην αλλαγή; Είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης, που μας κρατά στη ζώνη άνεσής μας όπου νιώθουμε ασφαλείς. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, αυτή η αντίσταση μπορεί να διεισδύσει στις σχέσεις μας με απροσδόκητους τρόπους.
Μπορεί να επιμένουμε και να κολλάμε σε παλιές συνήθειες και ρουτίνες ή να γινόμαστε άκαμπτοι όταν τα αγαπημένα μας πρόσωπα προτείνουν να δοκιμάσουμε κάτι νέο. Αυτή η αντίσταση στην αλλαγή μπορεί να είναι αποπνικτική για τους άλλους και μπορεί άθελα μας να προκαλέσει τριβές στις σχέσεις μας.
Αγκαλιάζοντας την αλλαγή και έχοντας ανοιχτό μυαλό σε νέες εμπειρίες, μπορούμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας ζωντανές και συναρπαστικές.
Η επικοινωνία είναι το ζωτικό στοιχείο κάθε σχέσης. Είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας ο ένας στον άλλον. Αλλά όσο μεγαλώνουμε, μπορεί μερικές φορές να ξεχνάμε αυτήν τη θεμελιώδη αλήθεια.
Μπορεί να αρχίσουμε να υποθέτουμε ότι οι αγαπημένοι μας πρέπει απλώς να «γνωρίζουν» τι σκεφτόμαστε ή νιώθουμε, χωρίς να χρειάζεται να το εκφράσουμε. Μπορεί να κρατάμε μέσα μας τα συναισθήματα ή τα προβλήματά μας, πιστεύοντας ότι είναι καλύτερο να διατηρήσουμε την ηρεμία παρά να ταράξουμε τα νερά. Αλλά αυτή η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί κατά λάθος να σαμποτάρει τις σχέσεις.
Όταν δύο άνθρωποι δεν συζητάνε για τα ζητήματα που τους απασχολούν και δεν μοιράζονται τα συναισθήματά τους, μπορούν να υπάρξουν παρεξηγήσεις και παράπονα.
Θυμηθείτε, ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες. Κάντε το με το να εκφράζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας ανοιχτά και ειλικρινά. Μπορεί να φαίνεται άβολο στην αρχή, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών σχέσεων καθώς μεγαλώνουμε.
Ο εφησυχασμός είναι ένας ύπουλος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να σαμποτάρουμε τις σχέσεις μας καθώς μεγαλώνουμε. Όταν σταματάμε να επενδύουμε χρόνο και ενέργεια στα αγαπημένα μας πρόσωπα, μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται παραμελημένα.
Είναι πιθανό να μάθετε με άσχημο τρόπο ότι οι σχέσεις χρειάζονται συνεχή προσπάθεια και προσοχή για να ευδοκιμήσουν. Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να θεωρείτε τους αγαπημένους σας δεδομένους ή να γίνεστε αυτάρεσκοι στις σχέσεις σας.
Το να βάζεις τις ανάγκες των άλλων πρώτα μπορεί να φαίνεται ευγενικό ή ανιδιοτελές, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και πικρία με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να αρχίσουμε να νιώθουμε ότι χάνουμε την ταυτότητά μας ή ότι οι δικές μας ανάγκες παραβλέπονται.
Αυτή η αμέλεια της φροντίδας του εαυτού μας, μπορεί κατά λάθος να σαμποτάρει τις σχέσεις μας. Όταν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στις ανθρώπινες σχέσεις μας.
Να θυμάστε, η φροντίδα του εαυτού σας είναι απαραίτητη και δεν σημαίνει ότι είστε εγωιστές. Αν ασχολείστε τακτικά με την φροντίδα του εαυτού σας, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό στις σχέσεις σας.
Με την πάροδο του χρόνου, είναι εύκολο να ξεχάσουμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας στους ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή μας. Συνηθίζουμε την παρουσία τους, την αγάπη τους και την υποστήριξή τους και μπορεί να αρχίσουμε να θεωρούμε αυτά τα πράγματα δεδομένα.
Αυτή η έλλειψη εκτίμησης μπορεί σταδιακά να διαβρώσει τις σχέσεις μας, καθώς οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι τους εκτιμούν και τους αναγνωρίζουν. Όταν ξεχνάμε να δείξουμε την εκτίμησή μας, οι αγαπημένοι μας μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν ασήμαντοι ή παραμελημένοι.
Η έκφραση της εκτίμησης αφορά την αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλουν οι άλλοι στη σχέση και την έκφραση της ευγνωμοσύνης σας γι’ αυτήν. Αυτή η απλή πράξη μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των σχέσεων σας και στην πρόληψη της ακούσιας υπονόμευσής τους.
Η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των σχέσεων συχνά έχει τις ρίζες της στη δική μας αυτογνωσία ή στην έλλειψη αυτής. Η αυτογνωσία είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.
Όσο μεγαλώνουμε, οι συνήθειές μας μπορεί να σταθεροποιούνται, αλλά η αλλαγή είναι πάντα δυνατή, με προβληματισμό και προσπάθεια. Αν αναγνωρίζετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω συμπεριφορές στον εαυτό σας, μην χάνετε την ελπίδα σας.
Αγκαλιάστε την αυτογνωσία ως το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη. Αναλογιστείτε τις πράξεις σας και τον αντίκτυπό τους στις σχέσεις σας με τους άλλους. Δεν είναι ποτέ αργά για να ενισχύσετε τις σχέσεις σας.
Η πραγματική ανάπτυξη προέρχεται από την προθυμία για μάθηση, την προσαρμογή και την βελτίωση, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.