Οδυσσέας Τσιαμπόκαλος: Καταδικάστηκε ο οδηγός που εμφανιζόταν… ως μάρτυρας του θανατηφόρου τροχαίου του ράπερ – «Είναι δικαίωση για τον αδελφό μου»
«Κάποιοι νόμιζαν ότι είχαν “εξασφαλίσει” το «προνόμιο» της ατιμωρησίας. Είναι όσοι κρύβονταν στο απόλυτο σκοτάδι επί 2,5 ολόκληρα χρόνια, αφήνοντας την οικογένεια και τους φίλους του πολυαγαπημένου τραγουδιστή και ανθρώπου Ανδρέα-Οδυσσέα, να ψάχνει κυριολεκτικά φαντάσματα, να προβαίνουν συνεχώς σε δημόσιες εκκλήσεις και να δίνουν ένα ατελείωτο αγώνα ψυχής για να μάθουν την αλήθεια. Κι όμως, η αλήθεια ήταν μπροστά τους από την πρώτη στιγμή, κάποιοι όμως έκαναν τα πάντα για να την κρύψουν. Σύντομα και αυτοί θα λογοδοτήσουν απέναντι στους φυσικούς Δικαστές τους. Η καταδικαστική απόφαση για τον υπαίτιο του δυστυχήματος είναι το πρώτο βήμα για τη δικαίωση του θανόντος. Θα ακολουθήσουν κι άλλα τα οποία θα αναδείξουν το μέγεθος της συγκάλυψης αυτού του εγκλήματος, μιας συγκάλυψης στην οποία, δυστυχώς, συμμετείχαν κάποιοι που εκ της ιδιότητάς τους θα έπρεπε να διαλευκάνουν την εν λόγω υπόθεση και όχι να συμμετέχουν ενεργά, κατά την άποψή μας και τα στοιχεία που διαθέτουμε, σε τέτοιες μεθοδεύσεις».
Της Κωνσταντίνας Χαϊνά
Η οικογένεια και οι φίλοι του Ανδρέα-Οδυσσέα Τσιαμπόκαλου αναζητούσαν επί 2,5 ολόκληρα χρόνια τον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε τον μουσικό, ωστόσο η αλήθεια -εν τέλει- φαίνεται πως ήταν από την πρώτη στιγμή μπροστά τους, αφού, όπως έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θηβών, πίσω από το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, βρισκόταν τελικά ο άνθρωπος που είχε εμφανιστεί τότε ως απλός μάρτυρας του περιστατικού.
Έπειτα από 3 χρόνια και 4 μήνες, ήρθε η ώρα της απόδοσης ποινικών ευθυνών στον υπεύθυνο για τον τραγικό και αδόκητο χαμό του Ανδρέα-Οδυσσέα Τσιαμπόκαλου. Το Δικαστήριο εξέτασε συνολικά 17 μάρτυρες και απέρριψε όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κατηγορουμένου και την Δευτέρα (09/12) τον καταδίκασε σε ποινή 16 μηνών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Η απόφαση ήταν ομόφωνη μετά και από καταδικαστική πρόταση του Εισαγγελέα, ο οποίος αρχικά πρότεινε 30 μήνες ποινή, που όμως «έπεσε» στους 16 μήνες, αναγνωρίζοντάς του μόνο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
«Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι αποδείχθηκε η ενοχή του»
Η ίδια, κάνει λόγο για έναν άθλο σε μία φαινομενικά πολύ απλή υπόθεση, και επισημαίνει πως όσοι ήθελαν να αποκρυφθεί η αλήθεια, βασίζονταν στην «κούραση» των συγγενών και φίλου του θύματος. «Δεν σταματήσαμε όμως ούτε στιγμή, όσο κουρασμένοι και αν ήμασταν. Σίγουρα, δεν αναφέρομαι στις δικαστικές αρχές, αφού δεν έχω κανένα παράπονο. Ο εισαγγελέας έδωσε το “πράσινο φως” για την διεξαγωγή έρευνας από το Ανθρωποκτονιών, και δηλώνω ευτυχής για αυτό. Από εκεί και πέρα στην Ελλάδα, αυτές είναι οι ποινές, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι άλλο».
Όπως λέει, σαν «βράχος» της στάθηκαν οι φίλοι του αδικοχαμένου αδελφού της, τις ώρες που για εκείνη «ήταν όλα θολά». «Αν δεν είχα αυτούς τους ανθρώπους, να επιμείνουν σε τέτοιο βαθμό για την αποκάλυψη της αλήθειας, και πολλές φορές να με συμβουλεύουν και να μου δείχνουν κάποια πράγματα, όσο εγώ δεν είχα καθαρό το μυαλό μου για να κρίνω καταστάσεις, δεν θα φτάναμε εδώ. Όταν άνοιξε η πρώτη δικογραφία, άρχισαν να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα και για εμένα, και τότε μπήκα μπροστά. Πλέον, δεν το βάζουμε κάτω και συνεχίζουμε με λυσσασμένη επιμονή για την δικαίωση του Ανδρέα. Έχει μεγάλη σημασία που ήρθε τόσος κόσμος στις δίκες που πραγματοποιήθηκαν. Δεν ήμασταν μόνοι και η αγάπη νίκησε. Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τον αδελφό μου, αλλά και για κάθε χαμό ανθρώπου που συγκαλύπτεται».
«Κάποιοι νόμιζαν πως είχαν “εξασφαλίσει” το “προνόμιο” της ατιμωρησίας»
Πλέον, η μητέρα και η αδελφή του Ανδρέα-Οδυσσέα Τσιαμπόκαλου στρέφονται με μηνυτήρια αναφορά τους κατά αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Θηβών καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (μεταξύ άλλων), καθώς και κατά του κατηγορουμένου οδηγού και της συνοδηγού, συζύγου του, για ηθική αυτουργία στις παράνομες ενέργειες των αστυνομικών.
Στην σχετική μηνυτήρια αναφορά της οικογένειας περιλαμβάνονται οι φερόμενες παραλείψεις των τοπικών αστυνομικών αρχών, ενώ γίνεται λόγος για «συγκάλυψη» του οχήματος του κατηγορουμένου που καταδικάστηκε για το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 23 Αυγούστου του 2021, στο 30ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Θηβών-Θίσβης, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Θήβας, ως «θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη από άγνωστο δράστη-παράσυρση πεζού».
Οι αστυνομικοί, όπως υποστηρίζεται στην μηνυτήρια αναφορά, μεταξύ άλλων, φέρεται πως δεν έλαβαν κατάθεση ως μάρτυρες από τον νυν κατηγορούμενο και την σύζυγό του (σ.σ. συνοδηγός του οχήματός του), φέρεται πως δεν έλαβαν καταθέσεις από άλλους οδηγούς που σταμάτησαν στο σημείο, φέρεται πως δεν ήλεγξαν τα οχήματα που βρίσκονταν στον τόπο του δυστυχήματος, καθώς και φέρεται να μην διενεργήθηκε τοξικολογική εξέταση.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην μηνυτήρια αναφορά, από το σημείο του δυστυχήματος διερχόταν μία γυναίκα, η οποία είδε τι συνέβη την μοιραία νύχτα. Σύμφωνα με την ίδια, όταν έφτασε η ΕΛ.ΑΣ., φέρεται να έδιωξε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί, πέρα από το ζευγάρι (ο νυν κατηγορούμενος και η σύζυγός του) και την γυναίκα-αυτόπτη μάρτυρα. Την ίδια, φέρεται να προσέγγισε αργότερα το ζευγάρι και να της είπε: «Θα μου δώσεις το τηλέφωνό σου μην χρειαστούμε ή χρειαστείς κάτι; Άμα καταθέσεις θα πεις ότι δεν το κάναμε εμείς».
«Παρότι λοιπόν, οι μηνυόμενοι, ενημερώθηκαν σχετικώς από την ως άνω μάρτυρα, η οποία βρέθηκε στη σκηνή του δυστυχήματος την ώρα που ο ύποπτος χτυπούσε με σφοδρότητα το θανόντα, δεν θεώρησαν σκόπιμο να την καλέσουν προκειμένου να καταθέσει ενόρκως, προφανώς υποκινούμενοι από ταπεινά αίτια και επιδιώκοντας να αλλοιώσουν με τον τρόπο αυτό, το αποτέλεσμα της αστυνομικής (αυτεπάγγελτης) προανάκρισης που διεξαγόταν.
Ωστόσο, η εν λόγω κρίσιμη για την αποκάλυψη της αλήθειας μάρτυρας, αναφέρει αυτολεξεί στην ένορκη κατάθεσή της στη ΓΑΔΑ ότι όλα τα ανωτέρω τα είχε ήδη αναφέρει στους μηνυομένους σε κατάθεσή της στο ΑΤ Θηβών. Η κατάθεσή της όμως από το φάκελο της σχηματισθείσας δικογραφίας δεν υπάρχει. Για πρώτη φορά, φέρεται να κλήθηκε ενώπιον των αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, ήτοι, δύο (2) ολόκληρα σχεδόν χρόνια μετά το συμβάν».
Επίσης, στην μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται ότι: «Και στις δύο ένορκες καταθέσεις, ήτοι του υπόπτου και της συνοδηγού, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στη μάρκα, στο μοντέλο και στο χρώμα του οχήματος που οδηγούσαν. (…) Εάν λοιπόν, από το πρώτο κιόλας βράδυ οι μηνυόμενοι, είχαν σκύψει έστω κάτω από το συγκεκριμένο όχημα και έβλεπαν τις ζημιές τις οποίες είχε αυτό υποστεί από τη σύγκρουση, θα διαπίστωναν αμέσως ποιο όχημα και ποιος ήταν ο οδηγός που είχε παρασύρει τον θανόντα».