Οσοι έχουν επενδύσει σε bitcoin, έχουν κάθε λόγο να νιώθουν περισσότερο… ευτυχείς, ειδικά ενόψει της εορταστικής περιόδου – ή, αν προτιμάτε, να έχουν απαλλαγεί από κάποιους από τους πονοκεφάλους τους. Η αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι το πιο γνωστό και διαδεδομένο από τα κρυπτονομίσματα έχει διπλασιάσει την αξία του από τις αρχές του έτους, ενώ την έχει αυξήσει κατά 45% στις τέσσερις εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Χθες, μάλιστα, έσπασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 100.000 δολαρίων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι το «ράλι» θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Πρόκειται για πορεία μάλλον αναμενόμενη, καθώς ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει κρύψει τον έρωτά του με το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα, τα οποία άλλωστε αξιοποίησε και για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει ως δεξί χέρι του τον Ιλον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, ο οποίος όχι απλώς έδωσε τεράστια ώθηση στην αξία του bitcoin όταν το αποδέχθηκε ως μέσο πληρωμής για την αγορά των αυτοκινήτων της Tesla, αλλά θεωρήθηκε (και εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς) ως εκείνος ο οποίος κρύβεται πίσω από τον μυστηριώδη εφευρέτη του, που το 2008 έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την επιλογή του Πολ Ατκινς για τη θέση του επικεφαλής της πανίσχυρης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς θεωρείται βέβαιο πως χάρη σ’ αυτόν θα φυσήξει νέος αέρας στα πανιά των κρυπτονομισμάτων.

Φυσικά, δεν είναι λίγες οι φορές που, από τότε που το bitcoin έκανε την εμφάνισή του μέχρι σήμερα, έχει διαψεύσει όλες τις προβλέψεις και έχει εκπλήξει όσους το πίστεψαν, κάποιες φορές ευχάριστα και πολλές δυσάρεστα. Οι αυξομειώσεις δε στην «ισοτιμία» του – τα εισαγωγικά είναι αναγκαία, μιας και ουσιαστικά εξακολουθεί να λειτουργεί σε ασαφές νομικό καθεστώς, ενώ δεν αναγνωρίζεται ως επίσημο νόμισμα – έχουν συχνά συντελεστεί τόσο γρήγορα, ώστε τις αρνητικές περιόδους συχνά οι ενδιαφερόμενοι είναι αδύνατο να παρακολουθήσουν την ταχύτητα της «βουτιάς».

Παρ’ όλ’ αυτά, η μεγάλη εικόνα, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό γράφημα, αποδεικνύει ότι οι «μακροπρόθεσμοι επενδυτές», εκείνοι δηλαδή που δεν ενδιαφέρονται να πωλούν και να αγοράζουν σε καθημερινή βάση, είναι σαφώς κερδισμένοι. Για του λόγου το αληθές, η αξία του bitcoin στις αρχές της πανδημίας ήταν μόλις 5.000 δολάρια, κάτι που σημαίνει πως μέσα σε τέσσερα χρόνια έχει 20πλασιαστεί! Πιθανότατα δε, η τάση αυτή δεν θα αντιστραφεί εύκολα, μιας και τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται από αρκετούς «γκουρού» των αγορών ως κάτι περισσότερο από ένα απλό και βραχύβιο μέσο κερδοσκοπίας – με άλλα λόγια, ως σκηνή από ταινία προσεχώς.

Αυτό είναι κάτι που οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Ενας από αυτούς είναι η γενικότερη προσαρμογή των κεφαλαιαγορών στην ψηφιακή εποχή, η οποία αποτυπώνεται και στην τάση πολλών κεντρικών τραπεζών να υιοθετήσουν επισήμως τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων. Ενας δεύτερος είναι η τεχνολογία blockchain, την οποία ουσιαστικά εισήγαγαν, η οποία εκτιμάται πως είναι σε θέση να απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό (αν και όχι χωρίς κινδύνους, όπως και καθετί νέο) τις διαδικασίες στον δαιδαλώδη κόσμο των συναλλαγών.

«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι παράγοντες της αγοράς κρυπτονομισμάτων προβλέπουν πλέον μια χρυσή εποχή για τον κλάδο κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, ποντάροντας στο γεγονός ότι οι ευνοϊκές νέες ρυθμίσεις που θα ισχύσουν θα απελευθερώσουν ένα κύμα από τα επενδυτικά κεφάλαια προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι «Financial Times». «Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά», σημειώνει μιλώντας επίσης στους «FT» ο συνιδρυτής της Gemini. Για να προσθέσει: «Διαθέτουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο υπέρ της τεχνολογίας, μια κόκκινη (Ρεπουμπλικανική) Γερουσία, μια κόκκινη Βουλή και μια λαϊκή εντολή από τη χώρα να οικοδομήσουμε».