Νότια Κορέα: Πανηγυρίζουν στους δρόμους οι πολίτες για την καθαίρεση του προέδρου – Δείτε LIVE

Οι φωτογραφίες δείχνουν ανθρώπους να πανηγυρίζουν αφότου το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ενέκρινε μια δεύτερη πρόταση μομφής κατά του προέδρου Yoon Suk Yeol σχετικά με το διάταγμά του για στρατιωτικό νόμο.

Υπενθυμίζεται πως στις 3 Δεκεμβρίου, αποπειράθηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, μέτρο που υποχρεώθηκε να πάρει πίσω έξι ώρες αργότερα.

Από τους 300 βουλευτές, οι 204 τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του Γιουν και οι 85 καταψήφισαν τη σχετική πρόταση. Τρεις βουλευτές απείχαν και οκτώ ψηφοδέλτια ήταν άκυρα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος.

가결의현장🥺🥺🥺 눈물나 pic.twitter.com/btmx07ksla
— 우주 (@imyour_space) December 14, 2024

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Χαν Ντουκ-σου δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διοικήσει σταθερά την κυβέρνηση μετά την παραπομπή του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ.

«Η καρδιά μου είναι πολύ βαριά», είπε ο Χαν, ο οποίος θα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου καθώς αναστέλλονται οι προεδρικές εξουσίες του Γιουν, αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση μομφής.

Η Human Rights Watch χαιρέτισε την ψηφοφορία για την παραπομπή του Yoon στη δικαιοσύνη. «Η σημερινή παραπομπή του Προέδρου Yoon για τη συγκλονιστική προσπάθειά του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο χρησιμεύει ως υπενθύμιση για το πόσο κοντά η δημοκρατική Νότια Κορέα έφτασε στο χείλος του στρατιωτικού νόμου, υπενθυμίζοντας τη σκοτεινή ιστορία της χώρας της στρατιωτικής δικτατορίας», δήλωσε ο Simon Henderson, αναπληρωτής διευθυντής του HRW για την Ασία.

«Αντίθετα, ο λαός της Νότιας Κορέας και οι νομοθέτες σηκώθηκαν όρθιοι και αγωνίστηκαν για να προστατεύσουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η διαδικασία παραπομπής υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι έλεγχοι και οι ισορροπίες είναι ουσιώδεις για τον τερματισμό των καταχρήσεων εξουσίας και την υποστήριξη του κράτους δικαίου».

Aerial view of protestors outside the National Assembly, demanding the impeachment of Yoon Suk Yeol https://t.co/JtG4GVgpgu pic.twitter.com/9TMEkGRX2X
— Joseph Kim (@josungkim) December 14, 2024

Αναστέλλονται οι προεδρικές εξουσίες και τα καθήκοντα του Yoon

Οι προεδρικές εξουσίες και τα καθήκοντα του Yoon θα ανασταλούν μετά την παράδοση των εγγράφων για την παραπομπή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το δικαστήριο έχει έως και 180 ημέρες για να αποφασίσει εάν θα αποπέμψει τον Γιουν από την προεδρία ή θα αποκαταστήσει τις εξουσίες του.
Εάν αποβληθεί από το αξίωμα, πρέπει να διεξαχθούν εθνικές εκλογές για την επιλογή του διαδόχου του εντός 60 ημερών.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ. Φωτογραφία: Προεδρικό Γραφείο Κορέας/Reuters

Το 2017 ο τότε γενικός εισαγγελέας, Yoon Suk Yeol, ηγήθηκε της νομικής αγωγής για την απομάκρυνση της τότε προέδρου Παρκ Γκουν-χιέ από το αξίωμα, αφού καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας.
Τώρα, στις πιο παράξενες, χαοτικές ώρες της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Νότιας Κορέας, ο ίδιος ο Yoon αντιμετωπίζει την ίδια κατηγορία.

Χρειάστηκαν λίγες ώρες για να γίνει η θέση του Yoon ως προέδρου από επισφαλής σε αβάσιμη. Δύο χρόνια μετά την ορκωμοσία του έπειτα από μια πικρή διχαστική εκλογική αναμέτρηση, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ο Yoon, ένας ακραίος συντηρητικός, μπορεί να επιβιώσει από την καταστροφική προσπάθεια του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο.

Ενώ ο Yoon κέρδισε τον αντίπαλο του Δημοκρατικού κόμματος, Lee Jae-myung, στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 2022, η δυναμική είναι τώρα με τον Lee.

Ο Yoon είχε προσπαθήσει να δικαιολογήσει την επιβολή στρατιωτικού νόμου αναφέροντας την παρουσία στη Νότια Κορέα «αδιάντροπων φιλο-βορειοκορεατικών, αντικρατικών δυνάμεων» αποφασισμένων να καταστρέψουν τη δημοκρατία [της Νότιας Κορέας], αν και δεν προσέφερε κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό του.

Είναι πολύ πιο πιθανό ότι άλλοι, λιγότερο φανταστικοί, παράγοντες ήταν πίσω από την απόφασή του.

Ο Yoon, μια αμφιλεγόμενη φιγούρα που φημολογείται ότι συμβουλεύτηκε σαμανιστές θεραπευτές προτού αποφασίσει να μην μετακομίσει στην επίσημη κατοικία του Προέδρου στο Μπλε Οίκο, υποσχέθηκε να λάβει σκληρή στάση κατά της Βόρειας Κορέας, τερματίζοντας τις προσπάθειες του φιλελεύθερου προκατόχου του, Μουν Τζε-ιν, να εμπλακεί με το καθεστώς μέσω συνόδων κορυφής με τον ηγέτη του, Κιμ Γιονγκ-ουν.