Νότια Κορέα: «Θα ήταν όλοι ζωντανοί, αν δεν υπήρχε ο τοίχος στο τέλος του διαδρόμου προσγείωσης» – Τι εκτιμούν ειδικοί για την συντριβή του αεροσκάφους
Την εκτίμησή του ότι όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους της Jeju Air θα είχαν επιβιώσει εάν δεν υπήρχε ο τσιμεντένιος τοίχος, διατύπωσε ένας ειδικός της αεροπορίας στο Sky News, σημειώνοντας ότι ο τοίχος αυτός δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται σε αυτό το σημείο.
Η πτήση της Jeju Air από την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ επιχειρούσε προσγείωση με την «κοιλιά», όταν γλίστρησε στον διάδρομο προσγείωσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Muan και έπεσε πάνω σε τσιμεντένιο τοίχο, με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες.
Το Boeing 737-800 της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους διαλύθηκε και μετατράπηκε σε μία «μπάλα» φωτιάς, παρασύροντας στον θάνατο τους 179 από τους 181 επιβαίνοντες. Πέντε παιδιά, ανάμεσά τους και ένα 3χρονο αγοράκι, είναι τα νεότερα θύματα του φρικτού αεροπορικού δυστυχήματος που συγκλονίζει τη Νότια Κορέα.
Τα αεροδρόμια δεν πρέπει να έχουν τσιμεντένιο τοίχο στο τέλος ενός διαδρόμου, δήλωσε ο David Learmount και εξήγησε ότι χωρίς αυτόν, το αεροπλάνο θα είχε ακινητοποιηθεί, ακόμα κι αν υπήρχε αστοχία στον εξοπλισμό προσγείωσής του.
«Όταν το είδατε να γλιστρά από το τέλος του διαδρόμου, τίποτα δεν φλεγόταν. Το αεροσκάφος ήταν υπό πλήρη έλεγχο από τους πιλότους», είπε ο ειδικός και πρόσθεσε: «Η προσέγγιση στον διάδρομο προσγείωσης, ο τρόπος με τον οποίο ισορροπούσε ήταν τέλειος. Ο χειρισμός του αεροσκάφους ήταν πολύ, πολύ καλός. Το αεροπλάνο ήταν σε καλή κατάσταση μέχρι το σημείο που χτύπησε στον τοίχο. Αν δεν υπήρχε τοίχος εκεί, όλοι θα ήταν ζωντανοί τώρα».
Ο David Learmount ανέφερε ότι οι διασώστες ήταν έτοιμοι και περίμεναν να σβήσουν με αφρό την φωτιά που προκλήθηκε από την σύγκρουση.
Το κλειδί για την κατανόηση της αιτίας της συντριβής είναι να μάθουμε γιατί ο πιλότος δεν μπορούσε να κατεβάσει τα πτερύγια ή τον εξοπλισμό προσγείωσης του αεροπλάνου, συνέχισε.
Χωρίς τον εξοπλισμό και τα πτερύγια για να επιβραδύνει την ταχύτητα προσγείωσης, το αεροπλάνο προσγειώθηκε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα έκανε κάτω από διαφορετικές συνθήκες. «Ο λόγος που πέρασε σε όλο το μήκος του διαδρόμου ήταν επειδή πήγαινε τόσο γρήγορα», πρόσθεσε.
Δεν είναι σαφές εάν το σύστημα προσγείωσης ήταν λειτουργικό κατά την πρώτη προσπάθεια του πιλότου να προσγειωθεί, εξήγησε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Ο πιλότος είχε στείλει σήμα Mayday. Το Mayday είναι ένα γεγονός. Λέει “έχω πραγματικά προβλήματα εδώ”». Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ο πιλότος δεν ήταν σε θέση να πει ποια ήταν όλα τα προβλήματα καθώς «ο φόρτος εργασίας του ήταν τόσο υψηλός».
Μια πιθανή αιτία της προσγείωσης του αεροπλάνου με ταχύτητα και χωρίς εξοπλισμό ήταν η σύγκρουση με σμήνος πουλιών, λέει άλλη ειδικός σε θέματα αεροπορίας.
Η Sally Gethin ανέφερε στο Sky News ότι είναι μια «εύλογη εξήγηση» επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στον κινητήρα αλλά και στα υδραυλικά. Χωρίς αυτά, το σύστημα προσγείωσης δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί – όπως συνέβη σε αυτήν την περίπτωση.
«Οι πιλότοι θα έπρεπε να λάβουν αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου για το ποιες θα ήταν οι επιλογές τους σε μια τέτοια περίπτωση. Θα είχαν αποφασίσει ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο για να εκτραπούν σε άλλο αεροδρόμιο και έτσι πήραν την απόφαση να προσγειωθούν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Στη συνέχεια, φυσικά, χτύπησαν σε έναν τοίχο προστασίας ακριβώς στο τέλος, που προκάλεσε την πραγματική έκρηξη», ανέφερε η ειδικός.
Η ίδια συμμερίστηκε τις «ανησυχίες» για την θέση του τοίχου, αλλά διαφώνησε με τον David Learmount, σχετικά με το πόσο συνέβαλε στον μεγάλο αριθμό των νεκρών.
Σύμφωνα με την κ. Gethin «φαινόταν να διατηρεί ταχύτητα, οπότε ακόμα κι αν υπήρχε περισσότερος χώρος στο τέλος του διαδρόμου, θα μπορούσε επίσης η κατάληξη να είναι καταστροφική».
Τρομακτικά πλάνα δείχνουν το Boeing 737-800 της αεροπορικής εταιρείας να διαλύεται και να μετατρέπεται σε μία «μπάλα» φωτιάς, παρασύροντας στον θάνατο τους 179 από τους 181 επιβαίνοντες.
Σαν από θαύμα, ένας άνδρας και μια γυναίκα -μέλη του πληρώματος- ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα φλεγόμενα συντρίμμια και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με τραύματα που δεν απειλούν την ζωή τους, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα.
Και οι 175 επιβάτες είναι νεκροί, όπως και τέσσερα μέλη του πληρώματος. Αυτή η αεροπορική τραγωδία είναι η χειρότερη σε έδαφος της Νότιας Κορέας από το 1997.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο μικρότερος επιβάτης ήταν ένα αγόρι τριών ετών και ο μεγαλύτερος ένας 78χρονος. Πέντε από τους νεκρούς ήταν παιδιά κάτω των 10 ετών, δήλωσαν οι αρχές, επικαλούμενες δηλώσεις των επιβατών.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν προκύψει έως τώρα, οι πιλότοι είχαν προειδοποιηθεί για ένα χτύπημα πουλιού πριν το αεροσκάφος κάνει αναγκαστική προσγείωση. Ο εν ενεργεία πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Τσόι Σανγκ-μοκ, κήρυξε εθνικό πένθος μέχρι τις 4 Ιανουαρίου.
Οι συγγενείς των θυμάτων ούρλιαζαν και έκλαιγαν στην αίθουσα αφίξεων, καθώς ένας γιατρός διάβαζε τα ονόματα των επιβεβαιωμένων νεκρών. Είκοσι δύο νεκροί επιβάτες αναγνωρίστηκαν από τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Μια γυναίκα μεταφέρθηκε με φορείο, καθώς είχε λιποθυμήσει από το σοκ.
Ορισμένα μέλη της οικογένειας εξέφρασαν την οργή τους απέναντι στους αξιωματούχους, καθώς απογοητεύτηκαν για τον χρόνο που χρειάστηκε για να εντοπιστούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ανέφερε το BBC.
Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός είπε ότι ένας αξιωματούχος ανέφερε στο πλήθος που συγκεντρώθηκε ότι ήταν δύσκολο να αναγνωριστούν οι νεότεροι επιβάτες καθώς δεν έφεραν ταυτότητα.
Οι πίνακες που χρησιμοποιούνται συνήθως για πληροφορίες άφιξης και αναχώρησης έδειχναν τα ονόματα, τις ημερομηνίες γέννησης και τις εθνικότητες των θυμάτων, ενώ ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο έχει στηθεί μέσα στο αεροδρόμιο.
«Είχα έναν γιο στο αεροπλάνο… Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ηλικιωμένος που περίμενε στο σαλόνι του αεροδρομίου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Τα μέλη της οικογένειας αγκαλιάστηκαν και έκλαιγαν στο αεροδρόμιο, καθώς εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού μοίραζαν κουβέρτες σε συγγενείς που πενθούν. Ένας στάθηκε σε ένα μικρόφωνο για να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τις αρχές. «Ο μεγαλύτερος αδερφός μου πέθανε και δεν ξέρω τι συμβαίνει», είπε. «Δεν ξέρω».
Νεκροφόρες παρατάχθηκαν απ’ έξω για να μεταφέρουν τις σορούς, ενώ ένα προσωρινό νεκροτομείο στήθηκε εντός του αεροδρομίου.
Οι επιβάτες της πτήσης ήταν 173 Νοτιοκορεάτες και δύο Ταϊλανδοί, ανέφερε η Yonhap. Από τους επιβαίνοντες, 82 ήταν άνδρες και 93 γυναίκες, ηλικίας από 3 έως 78 ετών. Οι σοροί άλλων 11 επιβατών στη θανατηφόρα πτήση τραυματίστηκαν τόσο βάναυσα που το φύλο τους δεν ήταν αμέσως σαφές, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για τα θύματα και τις οικογένειές τους: «Οι σκέψεις μου είναι με τις πολλές οικογένειες στη Νότια Κορέα που θρηνούν σήμερα μετά το δραματικό αεροπορικό δυστύχημα. Συμμετέχω στην προσευχή για τους επιζώντες και τους νεκρούς».
Μπορούσαν να φανούν σπινθήρες από το αεροσκάφος, καθώς προσγειώθηκε με την κοιλιά, πριν γλιστρήσει από τον διάδρομο προσγείωσης και πέσει στον τσιμεντένιο τοίχο.
Το Υπουργείο Μεταφορών της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο πύργος ελέγχου έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα ότι το άτυχο αεροσκάφος είχε υποστεί επίθεση με πτηνό πριν από την συντριβή.
Ένα βίντεο, που δεν έχει επαληθευτεί η γνησιότητά του, δείχνει μια έκρηξη φωτιάς να βγαίνει από τον δεξιό κινητήρα του τζετ και υποτίθεται πως δείχνει τη στιγμή που ένα πουλί χτύπησε το αεροπλάνο.
Πιστεύεται ότι προκάλεσε δυσλειτουργία του συστήματος προσγείωσης του αεροσκάφους. Δύο μέλη του πληρώματος, ένας άνδρας και μια γυναίκα, ανασύρθηκαν ζωντανοί από το τμήμα της ουράς του φλεγόμενου αεροπλάνου.
Το πρακτορείο News1 ανέφερε ότι ένας επιβάτης έστειλε sms σε έναν συγγενή του λέγοντας ότι ένα πουλί είχε κολλήσει στο φτερό. Το σπαρακτικό τελευταίο του μήνυμα ήταν: «Να πω τα τελευταία μου λόγια;».