Υπάρχουν τρία βασικά προβλήματα, τα οποία με τον καιρό έχουν διογκωθεί. Το πρώτο είναι ότι από το 2019 έως το 2021 και λόγω της οικονομικής κρίσης, είχαν μειωθεί οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών Σωμάτων, από όπου βγαίνουν και οι γιατροί. Κάτι που σημαίνει ότι όταν δεν μπαίνει ο κατάλληλος αριθμός εισακτέων για να αναπληρώσει τις συνταξιοδοτήσεις ή τυχόν αποχωρήσεις, ο αριθμός των γιατρών στα νοσοκομεία μειώνεται. Το δεύτερο είναι τα στρατιωτικά νοσοκομεία καλούνται να εξυπηρετήσουν μεγάλο αριθμό δικαιούχων, όπως αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, αλλά και άλλες ομάδες εργαζομένων και ως εκ τούτου πλέον είναι δυσανάλογος ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών σε σχέση με τους ασθενείς. Και το τρίτο ότι ο στρατός καλείται συνεχώς να αναλαμβάνει τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)»
Κλαίγοντας από πόνους περιγράφει στο NEWS 24/7 την περιπέτεια της υγείας της η κυρία Γκλόρια Σουέρι, η οποία περιμένει τη βιοψία στομάχου από το 417 Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) εδώ και 5 μήνες, με αποτέλεσμα ο γιατρός να μην μπορεί να της δώσει την κατάλληλη θεραπεία.
Γυναίκα με καρκίνο του παχέος εντέρου περιμένει από τις 26 Ιουλίου τη βιοψία στομάχου από το ΝΙΜΤΣ, όμως, την ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει προσωπικό.
αντισμήναρχος Δημήτρης Ρώτας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών
Η κυρία Σουέρι διαγνώστηκε το 2021 με καρκίνο του παχέος εντέρου και χειρουργήθηκε από γαστρεντερολόγο στο ΝΙΜΤΣ. Τότε, θυμάται, τα αποτελέσματα της βιοψίας από το παθολογοανατομικό εργαστήριο είχαν βγει μέσα σε 3 ημέρες για το έντερο και σε 5 μέρες για το στομάχι.
«Από το 2021 είναι επιβεβλημένο να κάνω follow up για τον καρκίνο, δηλαδή συχνά ειδικές εξετάσεις. Στο πρόγραμμα είχα να κάνει κολονοσκόπηση και γαστροσκόπηση. Έκλεισα στον ίδιο γιατρό στο ΝΙΜΤΣ. Εγώ είχα ενοχλήσεις στο στομάχι και μετά την εξέταση ο γιατρός μου είπε ότι το βλέπει όλο ερυθρό και έτσι, έστειλε δύο τεμάχια για βιοψία, για να μάθουμε τι έχω. Η διαδικασία αυτή έγινε στις 26 Ιουλίου», λέει η κυρία Σουέρι.
Ο γαστρεντερολόγος την ενημέρωσε ότι τα αποτελέσματα της βιοψίας ενδέχεται να αργήσουν λίγο επειδή ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών.
«Έκανα υπομονή γιατί το στομάχι μου καεί, πονάει, είναι σαν να μου βάζουν φωτιά. Πήρα τον γιατρό και μου είπε ότι αν δεν έχει τις βιοψίες δεν μπορεί να μου δώσει θεραπεία. Μάλιστα, ο πατέρας μου που ήταν στρατιωτικός είχε πεθάνει από καρκίνο του στομάχου», περιγράφει η ίδια.
Οι πόνοι, όμως, δεν την άφηναν να ησυχάσει κι έτσι απευθύνθηκε στο παθολογοανατομικό τμήμα η ίδια, από όπου την ενημέρωσαν ότι επειδή υπήρχαν άδεις προσωπικού Αύγουστο και Σεπτέμβριο, θα πάρει τα αποτελέσματά της τον Οκτώβριο. Κάτι που επίσης δεν έγινε…
«Αρχές Νοέμβρη μου είχαν πει ότι θα το βάλουν σε προτεραιότητα και τα αποτελέσματα θα βγουν στις 10 Δεκεμβρίου». Εντούτοις, χθες, Τρίτη, που επικοινώνησε με το στρατιωτικό νοσοκομείο, δεν είχαν βγει και πάλι τα αποτελέσματά της.
«Περιμένω 5 μήνες και ακόμα δεν έχουν βγει. Ακόμα και ταχεία βιοψία να είχαν δει ότι δεν ήταν καρκίνος, θα πρέπει να μου πουν. Πονάω καθημερινά, εδώ και 2 μήνες έχω πυρετό και δεν ξέρω από πού είναι. Δηλαδή τόσα χρόνια πληρώναμε ασφάλεια και τώρα είναι σαν να σου λένε ότι αν δεν έχει λεφτά, πεθαίνεις. Αν είναι να πεθάνω ας πεθάνω, αλλά να μην υποφέρω», καταλήγει η ίδια μιλώντας στο NEWS 24/7.
Υπενθυμίζεται ότι όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες επιβίωσης τους ασθενή και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό οι βιοψίες να γίνονται άμεσα, ώστε να ξεκινούν οι ασθενείς άμεσα τις θεραπείες τους.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές του NEWS 24/7, τα τελευταία 7 χρόνια υπάρχει τάση φυγής των στρατιωτικών γιατρών από τον Στρατό, κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν με τους μισθούς, αλλά και με τις μετακινήσεις-μεταθέσεις.
Αρκετοί από αυτούς φεύγουν για το εξωτερικό, όπου οι μισθοί κατά μέσο όρο, είναι τέσσερις φορές υψηλότεροι από αυτούς του στρατού και οι συνθήκες εργασίας αρκετά καλύτερες.
Επίσης, υπάρχουν ακόμη τρία βασικά θέματα που έχουν δημιουργήσει δεκάδες προβλήματα στα στρατιωτικά νοσοκομεία και κατ’ επέκταση στους ασθενείς.
Ο ίδιος υποστιρίζει ότι στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση και παρόλα αυτά «πολλές φορές έπαιρναν στρατιωτικούς γιατρούς σε νοσοκομεία του ΕΣΥ στην καβάλα, τη Δράμα κ.ά. περιοχές. Στο ΕΚΑΒ, επίσης, ξεκίνησε το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων να βοηθήσει για 6 μήνες και έχουμε έφτασε στα δύο χρόνια. Υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση σε καθήκοντα των εργαζομένων του Στρατού, τα οποία μάλιστα δεν είναι στην αποστολή τους. Και σε αυτό έχει μεγάλη ευθύνη και το υπουργείο Υγείας».
Μάλιστα, ο ίδιος υπενθυμίζει ότι σε φυσικές καταστροφές, από φωτιές στη Ρόδο και πλημμύρες στη Θεσσαλία, μέχρι τα χιόνια στην Αττική Οδό, ο πρώτος που επεμβαίνει είναι ο Στρατός.
Παράλληλα, εκφράζει την απαισιοδοξία του για το μέλλον, καθώς, οι καταστάσεις και οι χαμηλοί μισθοί, δεν αποτελούν πρόσφορο έδαφος για να εισαχθούν νέοι εργαζόμενοι.
«Ακόμα και στη Σχολή Ικάρων φέτος μπήκαν 15 λιγότεροι εισακτέοι. Αυτό δείχνει ότι το επάγγελμα, όπως είναι σήμερα, δεν είναι πλέον κάτι που θέλουν οι νέοι», καταλήγει ο ίδιος.
Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι χθες, Τρίτη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε αναδιοργάνωση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, μία απόφαση που χρονικά τουλάχιστον συμπίπτει με τις δύο καταγγελίες ασθενών, που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες, διερευνάται αν το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο καθυστέρησε από μήνες έως και έναν χρόνο να τους ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.