Νίκος Χριστοδουλίδης: Ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ – Να υπάρξει οδικός χάρτης για τις εξελίξεις στη Συρία
Την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περνά μέσα από τον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Ζούμε σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να εξαρτόμαστε είτε από τις αποφάσεις είτε από τις επιλογές των όποιων τρίτων κρατών. Άρα, η συζήτηση είναι ιδιαίτερης σημασίας, και ειδικότερα, για να δούμε πώς δημιουργούμε εκείνες τις προϋποθέσεις, που ως Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι να ακολουθούμε τις εξελίξεις, όπως συμβαίνει με πολλά θέματα, ειδικότερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε ο Ν. Χριστοδουλίδης αρχικά και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, για εμάς η συζήτηση για τη Συρία είναι ιδιαίτερης σημασίας. Αναφερόμενος στη Συρία, ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι «αναμφίβολα, όλοι θεωρούμε θετική την εξέλιξη της απομάκρυνσης του Άσαντ, αλλά το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή, είναι να δούμε το μέλλον της Συρίας». Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι λιγότερο από 80 χιλιόμετρα από τη Συρία και είναι γι’ αυτό τον λόγο που έχουμε υποβάλει και ένα συγκεκριμένο έγγραφο για συζήτηση, μαζί με την Ελλάδα και την Αυστρία, τόνισε ο Ν. Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρχει μια κοινή προσέγγιση των 27 μαζί με τα γειτονικά κράτη».
Αναφορικά με πιθανό αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Συρία, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει ιδιαίτερο αμερικανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Συρία. Άρα, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τα γειτονικά κράτη, πρέπει να έχουμε μια κοινή πολιτική. Είναι αυτό που θα παρουσιάσω σήμερα, έναν οδικό χάρτη εξελίξεων που θέλουμε να δούμε στη Συρία. Ένα οδικό χάρτη εξελίξεων, που αν υπάρχει ανταπόκριση από πλευράς της συριακής κυβέρνησης, να υπάρχει και ανταπόκριση από δικής μας πλευράς».
Συνεχίζοντας, ο Ν. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι με την απομάκρυνση του ‘Ασαντ, απομακρύνθηκε και ο πρωταγωνιστικός ρόλος κάποιων τρίτων χωρών στην περιοχή, αλλά δεν θα πρέπει να δούμε τώρα ο ρόλος αυτός να αναπληρώνεται από την Τουρκία. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη για κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα, την προστασία των μειονοτήτων και μια συμπεριληπτική κυβέρνηση στη χώρα. «Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, πρέπει να τα βάλουμε σε έναν οδικό χάρτη, να δούμε θετικές εξελίξεις και, αναλόγως των θετικών εξελίξεων, να αντιδρούμε κι εμείς θετικά, ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι το μήνυμα που φέρνω και από τα κράτη της περιοχής. Ειδικότερα, από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Βασιλιά της Ιορδανίας και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τους οποίους συζητήσαμε το συγκεκριμένο θέμα κατ’ επανάληψη αυτές τις ημέρες», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Ν. Χριστοδουλίδης ο οποίος συμμετείχε το πρωί της Πέμπτης (19/12) στην άτυπη συνάντηση με τους ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Μάλτας και της Ουγγαρίας, είπε ότι «μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Μάρτιο του 2025, αναμένουμε να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις μέσα από αυτές τις καινοτόμες ιδέες, νέες ιδέες, που, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να επεξεργαστούμε και να αποφασίσουμε».
Όπως είπε, το θέμα του μεταναστευτικού είναι άμεσα συνυφασμένο με την πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Συμβούλιο για τις εξελίξεις στη Συρία.
Σχετικά με τη Διεύρυνση, ο Ν. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα. Ειδικότερα για την Τουρκία, είπε ότι συμπεριλαμβάνονται όλες οι Κυπρογενείς, και όχι μόνο, υποχρεώσεις της Τουρκίας, στη βάση και των συμπερασμάτων του Απριλίου του 2024. «Ακούσαμε δημόσια και την Πρόεδρο της Επιτροπής, στην Τουρκία, να μιλά για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, που είναι προϋπόθεση, για να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είχα μια πρώτη ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τις συζητήσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, τα μηνύματα που μετέφερε, το τι έλαβε ως απαντήσεις, και θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση, για να δούμε και τα επόμενα βήματα», σημείωσε.