Νίκος Παππάς: Μια δημόσια τράπεζα θα πιέσει τον ανταγωνισμό προς τα κάτω

Μια δημόσια τράπεζα θα πιέσει τον ανταγωνισμό προς τα κάτω, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Είδα ότι ερεθίστηκαν και πολλά μιντιακά κέντρα επειδή είπαμε ότι πρέπει να υπάρξει δημόσια τράπεζα. Και αυτό μας κάνει εντύπωση. Είναι μήπως λόγω των ενοχών για το ξεπούλημα των μετοχών των τραπεζών; Ή είναι μήπως επειδή θέλετε να αποστειρώσετε τη δημόσια συζήτηση γύρω από την αναγκαία συμμετοχή του δημοσίου σε μια τράπεζα, για να πιεστεί ο ανταγωνισμός προς τα κάτω;», σχολίασε ο Νίκος Παππάς.

«Επανέρχεται και επανήλθε, και ευλόγως, το ζήτημα των τραπεζών. Θα σας παρακαλούσαμε να μην επιτίθεστε στην αριστερά, για ζητήματα δημοσιονομικά, διότι δεν υπάρχει πιο ανεύθυνη δημοσιονομικά επιλογή από την πώληση των μετοχών των τραπεζών, την οποία επιλέξατε εσείς και εν κρυπτώ και προσπαθώντας να την αποσιωπήσετε από την εθνική αντιπροσωπεία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ιδιωτικοποιήσατε τις τράπεζες και το Δημόσιο έχασε 40 δισ. ευρώ. Πόσους προϋπολογισμούς χρειαζόμαστε λοιπόν για να καλύψει το Δημόσιο αυτή την τρύπα; Πόσα πλεονάσματα χρειάζεται να χτιστούν για να μπαλωθούν τα κενά που αφήνει αυτή σας η επιλογή; Και έρχεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης να μας πει ότι κάτι θα κάνουν με τα κέρδη των τραπεζών. Οι τράπεζες εισέπραξαν 6,5 δισ. τα τελευταία χρόνια, από το 2021 και μετά, μόνο από τα χρεώσεις».

Όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη θέση που παίρνει το ΠΑΣΟΚ. Λυπούμαστε που το λέμε αλλά έχει μετατοπιστεί και διαρκώς χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για τη φορολόγηση των τραπεζών. Ξεκίνησε ο κ. Ανδρουλάκης στις 28 του μήνα και είπε ότι έχει μια πρόταση η οποία μπορεί να φέρει 800 εκατ. κατ΄ έτος. Αυτό στις 5 Δεκεμβρίου έγινε 250 εκατ. κατ΄ έτος και έρχεται και καινούργια πρόταση η οποία δεν ξέρουμε πόσο υπολογίζετε ότι θα φέρει στα δημόσια ταμεία. Η λύση λοιπόν είναι αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμός των υπερκερδών με βάση τους ορισμούς της Κομισιόν, υπολογισμός των υπερκερδών με βάση τους ορισμούς της Κομισιόν και φορολόγηση 90%. Γιατί σας φαίνεται εκτός των δυνατοτήτων; Είναι εντός των δυνατοτήτων και λογικό να γράφουν 5 δισ. κέρδη οι τράπεζες και είναι παράλογο να φορολογούμε τα υπερκέρδη;», είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία στη φθορά της αναζητά παρτενέρ για ταγκό. Δεν θα τον βρει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί για να χτιστεί αυτή η συμμαχία που θα διώξει αυτή την κυβέρνηση». Συμπλήρωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός «αναζητά παρτενέρ για ταγκό και για τα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης. Δεν ξέρουμε τι θέλει να προκρίνει, οι θέσεις του το 2019 δεν αφήνουν περιθώριο συγκλίσεων σε ό,τι μας αφορά. Αναζητά συνολικά παρτενέρ και κυβερνητικό εταίρο και για την μελλοντική αδυναμία του να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Στο κλίμα αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν έχει ανάγκη η χώρα ένα συνασπισμό εξουσίας που θα ιδιωτικοποιήσει το νερό, δεν έχει ανάγκη ένα συνασπισμό εξουσίας που θα ιδιωτικοποιήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν έχει ανάγκη ένα συνασπισμό εξουσίας που θα αφήσει τις δημόσιες δομές της υγείας και της παιδείας να καταρρεύσουν. Έχει ανάγκη για μια προοδευτική αλλαγή που θα υπερασπιστεί την κοινωνία και σε αυτή τη διαφορετική στρατηγική είναι η απάντηση. Αυτή η προοδευτική αλλαγή θα επέλθει, με μια νέα ενότητα δυνάμεων και πολιτών, με τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η λαϊκή εντολή όρισε, παρά την υποκινούμενη νόθευσή της, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο καταλύτης της προοδευτικής αλλαγής και ο λαός ο ίδιος ο φυσικός αυτουργός της».