Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα (16.12.2024) την επιβολή νέων κυρώσεων στην Ρωσία, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος σύντομα θα συμπληρώσει τρία χρόνια συνεχών εχθροπραξιών και έχει προκαλέσει χιλιάδες απώλειες σε ανθρώπινο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία αφορούν 16 φυσικά πρόσωπα και τρεις οντότητες που σχετίζονται με ρωσικές υβριδικές δραστηριότητες και είναι τα πρώτα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ για τέτοιους είδους δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, οι κυρώσεις στοχεύουν όσους κατηγορούνται ότι υπονομεύουν τις αξίες και την ασφάλεια της ΕΕ μέσω εκστρατειών παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεων και μυστικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών/REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Μεταξύ αυτών που υπόκεινται στις κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Αρτιόμ Κουρέγεφ, ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΕ, συνδέεται με τη ρωσική παραπληροφόρηση στην Αφρική, αλλά και η Σοφία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, που, σύμφωνα με την ΕΕ, συμμετείχε σε εκστρατεία παραπληροφόρησης που υποστήριζε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάχθηκαν σήμερα με εννέα ακόμη χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζοντας την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας, ανέφεραν οι χώρες σε κοινή τους δήλωση. Η «άμεση» υποστήριξη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία κατά της Ουκρανίας συνιστά «επικίνδυνη διεύρυνση» της σύγκρουσης, προειδοποίησαν σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

«Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε συντονισμένα, μεταξύ άλλων μέσω της επιβολής οικονομικών κυρώσεων, για να απαντήσουμε στον κίνδυνο που θέτει η εταιρική σχέση Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας και Ρωσίας», αναφέρουν στην ανακοίνωση.

«Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αμέσως κάθε βοήθεια προς τη Ρωσία για τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας, όπως μεταξύ άλλων αποσύροντας τα στρατεύματά της», ζητούν σε ανακοίνωση οι επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.