Η γειτονιά του Μακρυγιάννη συνεχίζει να φέρνει στο φως πολύτιμους θησαυρούς από το ένδοξο παρελθόν της. Μετά την ανακάλυψη του μεγάλου λευκού μαρμάρινου αγάλματος του Ερμή της ρωμαϊκής περιόδου, κοντά στο Ηρώδειο, στη συμβολή των οδών Ερεχθείου και Ν. Καλλισπέρη, κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών για την τοποθέτηση δικτύου φυσικού αερίου, βρέθηκαν, χθες, στο ίδιο σημείο ένα ακόμη άγαλμα και άλλα αρχαιολογικά κατάλοιπα.
Το σημείο όπου βρέθηκε το άγαλμα του Ερμή (με κόκκινη κουκίδα στο χάρτη), πολύ κοντά στο Ηρώδειο
Συγκεκριμένα πρόκειται για τον κορμό αγάλματος ανδρικής μορφής, φυσικού μεγέθους, ο οποίος βρέθηκε τοποθετημένος πλάγια, στη δεξιά πλευρά του αλλά και για μαρμάρινα θραύσματα γλυπτών ανθρώπινων μελών, άνω και κάτω άκρων, τα οποία, πιθανότατα, προέρχονται από το εντυπωσιακό άγαλμα του Ερμή.
Επιπλέον, εντός του ίδιου σκάμματος, ήταν τοποθετημένα σπαράγματα ενός ειδωλίου, ανθρώπινης δηλαδή μορφής, αλλά και μια ομάδα λύχνων που χρονολογούνται τον 5ου αι. μ.Χ, την εποχή δηλαδή της μεγάλης άνθισης της Αθήνας και ιδιαίτερα της περιοχής πέριξ της Ακροπόλεως όπου βρίσκονταν οι πολυτελείς επαύλεις των πλουσίων αλλά και οι φιλοσοφικές σχολές.
Τα ευρήματα έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια, παρουσία αρχαιολόγων και έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών όπου θα ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαδικασία συντήρησής τους.
Οι έρευνες, πάντως, στο συγκεκριμένο σημείο της περιοχής θα συνεχιστούν, σε εντατικούς ρυθμούς μέχρι να διαπιστωθεί πως δεν υπάρχει εκεί κάποιο άλλο, πολύτιμο εύρημα, θαμμένο επί αιώνες στην αττική γη.
Γιατί το άγαλμα του Ερμή αποτελεί σημαντική ανακάλυψη και τι «μαρτυρά» για την Αθήνα των ρωμαϊκών χρόνων
Τη διαχρονική πεποίθηση πως η Αθήνα, και ιδιαιτέρως η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, αποτελεί ένα τεράστιο, αχαρτογράφητο εν μέρει μουσείο, που κρύβει πολλά τεκμήρια για το πλούσιο παρελθόν της, ενισχύει η πρόσφατη ανακάλυψη του εντυπωσιακού ακέφαλου μαρμάρινου αγάλματος του Ερμή που αναδύθηκε από την αττική γη, σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, στη συμβολή των οδών Ερεχθείου και Καλλισπέρη, πολύ κοντά στο Ηρώδειο, κατά τη διάρκεια εργασιών για την τοποθέτηση δικτύου φυσικού αερίου. Τι σηματοδοτεί όμως αυτή η ανακάλυψη, ποια είναι η αρχαιολογική της αξία και τι μαρτυρά την ανοικοδόμηση αλλά και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους, δηλαδή από τον 1ο μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ;
Κλείσιμο
Το στοιχείο εκείνο που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την εν λόγω ανακάλυψη, η οποία πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία στην περιοχή αφού οι εκσκαφές συνεχίζονται και νέα ευρήματα έρχονται στο φως, είναι η σύνδεσή του με την περίφημη οικία του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Πρόκλου, που βρίσκεται κάτω από τη σημερινή οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη φιλόσοφος, μετακόμισε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ακαδημία Πλάτωνος της οποία ηγήθηκε επί δεκαετίες. Κατοικούσε δε, μέχρι τον θάνατό του, το 485, στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης, στη σημερινή περιοχή Μακρυγιάννη, σε ένα μεγάλου οικοδόμημα της ύστερης αρχαιότητας, μια εντυπωσιακή έπαυλη του 5ου αιώνα μ.Χ όπου στεγαζόταν και η περίφημη φιλοσοφική σχολή του, μια από τις πολλές που υπήρχαν, εκείνη την εποχή, στην ευρύτερη περιοχή.
Κάτοψη της οικείας Πρόκλου
Πρόκειται για κορμό ανδρικής μορφής αλλά και θραύσματα από το μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή που ήρθε στο φως πριν λίγες ημέρες
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ
Αποδοχή