Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, μετά το ταξίδι του στον Λίβανο, αλλά και την έγκριση του προϋπολογισμού, μιλώντας στον Απόστολο Μαγγηριάδη δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το θέμα του προσώπου που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Καλά Χριστούγεννα, θα επανέλθω στο θέμα μετά τις γιορτές» απάντησε, για να παραπέμψει για την ανακοίνωση των αποφάσεών του, «το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».
Αναφερόμενος στα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για τον εθισμό νέων στο διαδίκτυο συνέστησε υπομονή μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου οπότε και θα παρουσιαστεί «ένα πολύ συγκροτημένο και καλά μελετημένο πλαίσιο για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής». «Θα πρέπει να ορίσουμε μια ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης, εκτιμώ ότι αυτή θα είναι τα 15 έτη», πρόσθεσε.
Δείτε την συνέντευξη του πρωθυπουργού:
Πιο αναλυτικά:
Για το ζήτημα του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο και αν το μοντέλο Αυστραλίας, μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα: «Στις 30 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο σχέδιό μας. Είχα μιλήσει και στη Γ.Σ του ΟΗΕ για το πρόβλημα που είναι σοβαρό. Επίσης χρειαζόμαστε συμμάχους τους γονείς στην πολιτική, γιατί αυτοί παρέχουν τα κινητά στα παιδιά. Θέλουμε η Ελλάδα να πρωτοστατήσει σε ένα νέο πλαίσιο δικαιωμάτων για τα παιδιά ώστε να τα προστατέψουμε, χωρίς να προβούμε σε απαγορεύσεις, για τις οποίες έχω κάποιες αμφιβολίες για την εφαρμογή τους. Θα πρέπει να ορίσουμε μια ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης. Εκτιμούμε ότι θα είναι από τα 15 χρόνια.
Πια υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία της κοινής γνώμης συνολικά για τα ζητήματα αυτά. Βλέπετε πόσο θετικά αποδεκτή έγινε η πρωτοβουλία μας για εφαρμογή της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, κάτι το οποίο γίνεται στην πράξη.
Τα παιδιά παρακολουθούν πιο εύκολα το μάθημα, έχουν λιγότερη διάσπαση προσοχής, παίζουν περισσότερο στα διαλείμματα, αλλά είναι το πρώτο βήμα το οποίο κάναμε στα πλαίσια μιας συνολικής στρατηγικής, της οποίας θα ξεδιπλώσουμε σ’ αυτόν τον σκοπό πάλι, να διαμορφώσουμε και ευρωπαϊκές απαντήσεις πάνω σε ένα πρόβλημα το οποίο νομίζω ότι αφορά κάθε ελληνική οικογένεια».
Για τον προϋπολογισμό και τα χρεωστικά επιτόκια: «Επιχείρησα να εντάξω την Ελλάδα σε ένα συνολικό γεωπολιτικό πλαίσιο και να εκπέμψω την σιγουριά της Ελλάδας σε ένα αβέβαιο περιβάλλον. Σε άλλες χώρες δεν μπορούν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, αλλά εμείς δεν είμαστε εκεί. Για τις τράπεζες… Δεν κάναμε τώρα τις πρώτες κινήσεις. Είχαμε μειώσει ήδη προμήθειες. Είχαμε σπρώξει το IRIS που χρησιμοποιούν οι πολίτες. Τώρα οι τράπεζες πατούν καλά στα πόδια τους και είναι ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε μια πιο τολμηρή πρακτική. Κάναμε δομημένη κίνηση που ανακουφίζει τους πολίτες. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα ήταν δώρο-άδωρο. Με έκτακτο φόρο δεν θα μειώνονταν οι προμήθειες.
Για την αντιπολιτευση από το ΠΑΣΟΚ: «Είπε 3 διαφορετικά πράγματα, κατέθεσε ένα πρόγραμμα σύγχυσης. Δεν έχει νόημα ο ανταγωνισμός. Αυτό που μένει είναι ότι πήραμε μια απόφαση που ανακουφίζει τους Ελληνες και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν έχουν καλή πρόταση, δεν έχω πρόβλημα να την υιοθετήσω. Αλλά κατά κανόνα δε συμβαίνει. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια σοβαροφάνεια, όμως διαπιστώνουμε ότι συχνά κάνει ατεκμηρίωτες και ακοστολόγητες προτάσεις.»
«Εχουμε μειώσει 72 φόρους. Το ότι η οικονομία αναπτύσσεται, είναι υγιές. Η κυβέρνηση έχει δείξει αποτελεσματικότητα και τα χρήματα επιστρέφονται στην οικογένεια. Οσο η πολιτική μας αποδίδει μόνιμες αυξήσεις φόρων, τόσο θα μιλάμε και για μειώσεις φόρων» είπε ακόμη.
Για το ενδεχόμενο ύφεσης στη Γερμανία: «Η οικονομία μας είναι εξωστρεφής και προφανώς επηρεάζεται από τις εσωτερικές εξελίξεις. Είμαι σίγουρος για την δυναμική μας. Η Ελλάδα θα αποκλίνει προς τα πάνω στους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Ομως η κατάσταση στην Ευρώπη ίσως μας οδηγήσει σε πιο τολμηρές αποφάσεις. Οσο οι μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ίσως ενηλικιωθεί η Ευρώπη γεωπολιτικά και όχι μόνο. Για δράσης για την ανταγωνιστικότητα. Για την Αμυνα, βγήκαμε μπροστά από την πρώτη στιγμή. Με αξιοπιστία καθώς δαπανούμε άνω του 3% στον τομέα. Χώρες που ήταν φειδωλές σε αυτό, τώρα προσέρχονται στη συζήτηση μετά τα όσα γίνονται σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Δεν θα είναι έκπληξη για μένα αν παρθούν γενναίες αποφάσεις μέσα στο 2025
Για τις συζητήσεις στον Λίβανο: «Εχουμε σταθερά καλές σχέσεις στη Μέση Ανατολή με όλα τα κράτη. Είμαστε ντε φάκτο συνομιλητές όλων. Λίβανος και Συρία έχουν μια σημαντική ορθόδοξη κοινότητα, ελληνόφωνη και αραβόφωνη. Συνομιλούμε απευθείας με την κοινότητα που συμμετέχει στις εξελίξεις στη Συρία. Υπάρχει ορθόδοξη μειονότητα που περιμένει από την Ελλάδα να την στηρίξει στην ύπαρξή της»
Για τα εγκώμια Τραμπ σε Ερντογάν για τη Συρία: «Θα δούμε αν ενισχύεται η Τουρκία από αυτό. Πάντα είχε έναν λόγο εκεί και έναν ρόλο. Το πώς θα καταλήξει, είναι νωρίς να το πούμε. Εγώ μπορώ να μιλήσω για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που είναι στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και θα συνεχιστούν και επί Τραμπ.