Σε κάθε συνέντευξη που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχεται – όπως είναι λογικό – το ίδιο ερώτημα: Ποιον ή ποια θα προτείνει τελικά για Πρόεδρο Δημοκρατίας. 

Το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θα ανακοινώσει την πρόταση του για Πρόεδρο Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις στην Κρήτη.

Και κάθε φορά ο πρωθυπουργός δεν ανοίγει τα χαρτιά του, επαναλαμβάνοντας ότι θα ανακοινώσει την πρόταση του στην ώρα που το Σύνταγμα προβλέπει.

Μιλώντας στην ΕΡΤ χθες πάντως προσδιόρισε το χρόνο των ανακοινώσεων. “Το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου είναι οι συνταγματικές προθεσμίες που οφείλω να σεβαστώ”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Καθώς δε ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι λαμβάνει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις όταν πηγαίνει διακοπές στο βουνό, δέχθηκε το πονηρό ερώτημα εάν θα περάσει τις ημέρες των εορτών σε ορεινό προορισμό.

“Προτίθεμαι να πάω λίγες ημέρες στην Κρήτη, που έχει και βουνό και θάλασσα”, απάντησε κρυπτικά ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε επομένως σε ένα νέο χρησμό για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σημειωτέον μάλιστα ότι αυτή τη φορά απέφυγε – παρότι ερωτήθη σχετικά- να μιλήσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας με υπερκομματικά χαρακτηριστικά, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο Mega στις 4 Οκτωβρίου, στα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας.

Εκείνη η δήλωση είχε πυροδοτήσει σενάρια πως ο κ. Μητσοτάκης θα πρότεινε ένα πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά από την εποχή της συγκυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά. Και συγκεκριμένα είτε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, είτε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Το σκεπτικό ήταν πως θα αναγκαζόταν οι δυσαρεστημένοι βουλευτές της ΝΔ και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς να ψηφίσουν. Εν τω μεταξύ βέβαια ο κ.Σαμαράς διεγράφη, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας και οι διαφωνούντες έχουν “μαζευτεί”, από πλευράς δηλώσεων τουλάχιστον.

Άλλωστε, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά τον προϋπολογισμό για τράπεζες, ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους, αναπτέρωσαν το ηθικό βουλευτών της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου, πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές σχολίαζαν πως για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2023 η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα που ακουμπάνε τη ραχοκοκκαλιά της ΝΔ. Και εξέφραζαν προσδοκίες για επανασύνδεση της ΝΔ με παραδοσιακά της κοινά όπως οι ένστολοι. 

Οι καχύποπτοι βέβαια ψιθύριζαν ότι ενδεχομένως το Μαξίμου να θέλει και να καλοπιάσει τους βουλευτές ενόψει της προεδρικής εκλογής. Πάντως στην ΚΟ της ΝΔ εξακολουθεί να επικρατεί η άποψη πως ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ένα πολιτικό πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς, ως ένα μήνυμα προς τους απογοητευμένους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους.

Τα σενάρια για Νίκο Δένδια πάντως διαψεύδονται, ενώ ο Κώστας Τασούλας, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής εάν αυτός θα είναι και ο τελευταίος προϋπολογισμός του ως Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ξερά: “Όχι”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πάνω από 20 βουλευτές της ΝΔ φέρονται αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν τη νυν Πρόεδρο Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εάν ο πρωθυπουργός αποφάσιζε να την ξανά προτείνει.

Τη διάθεση αυτή δε φέρεται να έχει αλλάξει ούτε η διαγραφή του κ.Σαμαρά. Στην προεδρική εκλογή άλλωστε δεν τίθεται θέμα κομματικής γραμμής. Πολλώ δε μάλλον εάν η προσπάθεια επιβολής κομματικής γραμμής ενέχει τον κίνδυνο ρήγματος.