Μετά το παιχνίδι του ΑΣΕΠ, θα βγει λευκός καπνός για την ηγεσία της ΕΡΤ με διαιτητή το Μαξίμου, ή θα έχουμε νέα παράταση και αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2024, 6:13 μμ
Η δημόσια Ραδιοτηλεόραση από τα τέλη του 1974-1981 είχε την εποπτεία η ΝΔ και 1990-1993 μέχρι που ανέλαβε τέλος του ΄93 τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Πρώτη φορά, το1981-1989 και τη δεύτερη 1993-2004 για να την αναλάβει και πάλι 2009-2012 και στη συνέχεια η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 2012-2015 που έφερε και το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ, μια αψυχολόγητη ενέργεια που πήγε πίσω πολλά χρόνια το δημόσιο φορέα. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 2015-2019 και από 2019 μέχρι σήμερα η ΝΔ.
Γράφει ο Πέτρος Κοντραφούρης
Η ΕΡΤ, είχε και έχει μια ποικιλία διοικήσεων όλων των αποχρώσεων και πολιτικών ιδεολογιών η οποία διοριζόταν απ΄ευθείας από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς να ζητούνται πτυχία και άλλες περγαμηνές μέχρι και τις αρχές του 2010 ούτε και ακρόαση της ηγεσίας από την επιτροπή προέδρων της Βουλής. Οι τοποθετήσεις ήταν καθαρά πολιτικές και φιλικές των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Η πυραμίδα της διοίκησης της ΕΡΤ1 στο Ραδιομέγαρο, είχε τον πρόεδρο και το ΔΣ με εκτελεστικά όργανα, τον γενικό διευθυντή τηλεόρασης και γενικό διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και Ραδιοφωνίας μαζί με 5-6 διευθυντές διαφόρων υπηρεσιών, μεταξύ αυτών, και των ειδήσεων.
Η ΕΡΤ2, είχε έναν πρόεδρο, κανέναν γενικό και ΔΣ και 3-4 διευθυντές μαζί με τη Ραδιοφωνία. Όλες αυτές οι διοικήσεις έκαναν προσπάθεια βελτίωσης με νέα οργανογράμματα και νέες υπηρεσίες αλλά το αποτέλεσμα δεν απέδωσε μπροστά στην καταιγίδα της ιδιωτικής τηλεόρασης που δυνάμωνε την επιρροή της. Τα δυο κανάλια ΕΤ1 και ΕΤ2 λειτουργούν αυτόνομα και πολλές φορές και ανταγωνιστικά μεταξύ τους.
Μετά το 1994 η τότε διοίκηση μαζί με την κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης και των δυο καναλιών. Οι εκλογές του 1996 με νικητή τον Κώστα Σημίτη δεν φέρνουν ουσιαστικές αλλαγές. Ο Παν-Παν παραμένει στη θέση του που έχει αναβαθμιστεί σε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και από την Κατεχάκη έχει μετακομίσει στο Ραδιομέγαρο στη θέση του Ευγένιου Γιαννακόπουλου.
Με νομοθετικές ρυθμίσεις και νέα οργανογράμματα, η ΕΡΤ Α.Ε. γίνεται ΝΕΤ, ΕΤ1 και ΕΤ3 με πρόεδρο και διευθύνοντα πάλι τον Παναγιώτη Παναγιώτου. Στην ΕΤ1 παραμένει ο Κώστας Αλαβάνος που έχει πάρει τη θέση του Παν-Παν.
Οι αλλαγές από το νέο πρόεδρο και την κυβέρνηση σε ΝΕΤ και ΕΤ1, αλλάζουν τα δεδομένα με ενιαίο ειδησεογραφικό τμήμα, την ΕΤ1 να υποβαθμίζεται και η ΝΕΤ να έχει πλούσιο ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.
Η μετάδοση των προγραμμάτων των δυο καναλιών γίνεται από το Master ροής του Ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή από τα τέλη του 1997 με την ενοποίηση και σταδιακά το προσωπικό από την Κατεχάκη μετακομίζει στην Αγία Παρασκευή.
Οι εργαζόμενοι στο Ραδιομέγαρο αντιδρούν θεωρώντας το κανάλι της Κατεχάκη υποβαθμισμένο και το προσωπικό υποδεέστερο που θα καταλάμβανε θέσεις που είχαν κατοχυρώσει οι συνδικαλιστές και στελέχη διαφόρων υπηρεσιών.
Παρά τις διαμαρτυρίες, το σχέδιο ενοποίησης εφαρμόστηκε. Ακολούθησε νέο οργανόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε και εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας με νέες υπηρεσίες, ενώ αυξάνονται και οι γενικοί διευθυντές. Στην Κατεχάκη και ΕΤ1 έχουμε έναν γενικό διευθυντή. Στο Ραδιομέγαρο και την ΝΕΤ, 4 γενικοί, από 3, ενώ η ενημέρωση και οι ειδήσεις έχουν γίνει γενική διεύθυνση με πρώτο γενικό τον Νικηφόρο Αντωνόπουλο. Το ΔΣ έχει τη δυνατότητα να διορίζει και αναπληρωτές γενικούς.
Οι διευθυντές και υποδιευθυντές έχουν τετραπλασιαστεί μαζί με τους προϊσταμένους των διαφόρων υπηρεσιών. Οι εκλογές που έρχονται το 2000 και κερδίζει πάλι το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν σε τίποτα τη διοίκηση του Ραδιομεγάρου.
Τον πλήρη έλεγχο της ΕΡΤ Α.Ε. έχει ο Παναγιώτης Παναγιώτου μέχρι το 2002, που τον αντικαθιστά ο Άγγελος Στάγκος 2002-2004. Ο Παν-Παν είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε, στο διπλό ρόλο που έχει καθιερωθεί. Τα χρόνια αυτά της διοίκησης, δεν έγινε καμία προσπάθεια αναβάθμισης της ΕΡΤ, σε ενημέρωση και ψυχαγωγία.
Ο σκοπός τον οποίον έπρεπε να υπηρετεί, ενημέρωση, ψυχαγωγία, και πολιτισμό, μαζί με εκπαιδευτικά προγράμματα και παιδευτικά υψηλού επιπέδου δεν υπάρχουν και τα ιδιωτικά κανάλια κάνουν πάρτι εις βάρος της ΕΡΤ.
Οι εκλογές του 2004 με τη ΝΔ να κερδίζει τις εκλογές, δημιουργεί νέες ελπίδες αναβάθμισης του δημόσιου φορέα, αφού βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός ανθρώπου με προϋπηρεσία στα ΜΜΕ και μεγάλη εμπειρία στην τηλεόραση. Ο δημοσιογράφος Θόδωρος Ρουσόπουλος εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ από το 2000, εκτός από κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου και υπουργός επικρατείας έχει και την ευθύνη των ΜΜΕ και της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Στην ΕΡΤ Α.Ε. με απόφαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Θ. Ρουσόπουλο διορίζεται ο δημοσιογράφος Χρήστος Παναγόπουλος που προέρχεται από τον όμιλο Αλαφούζου και την Καθημερινή. Γενικός διευθυντής τηλεόρασης ο Κώστας Σπυρόπουλος που έχει και τον έλεγχο της ΕΤ1. Δηλαδή και για τα δυο κανάλια και το πρόγραμμα είναι ένας γενικός με 2-3 συμβούλους συνεργάτες.
Γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης ορίζεται ο Γιάννης Παπουτσάνης, που επί ΠΑΝ-ΠΑΝ έχει χρηματίσει διευθυντής ειδήσεων που έχω συνεργαστεί μαζί του, μια αξιόλογη προσωπικότητα. Η ολυμπιάδα έχει τελειώσει και η ηρεμία επανέρχεται.
Η ΕΤ1 όμως έχει αποδυναμωθεί με το πρόγραμμά της υποβαθμισμένο. Εντωμεταξύ με το διορισμό Χρήστου Παναγόπουλου έχει προκύψει ένα πρόβλημα με το πτυχίο ΑΕΙ ότι δεν υπάρχει η είναι μη αναγνωρισμένο από γερμανικό ίδρυμα που φέρεται να έχει αποφοιτήσει. Αν και ο διορισμός δεν απαιτεί κάτι τέτοιο θεωρείται αναγκαίο και ο Τύπος σχολιάζει αρνητικά τον διορισμό. Το αν εμφανίστηκε πτυχίο στην πορεία ουδείς γνωρίζει.
Κατά τη διάρκεια της διοίκησης Παναγόπουλου, που έχει πάρει πολλούς συμβούλους με υψηλές αμοιβές επικρίνεται χωρίς να αλλάζει κάτι στην διοικητική ιεραρχία. Ο Κώστας Σπυρόπουλος, απομακρύνεται-παραιτείται από τη γενική διεύθυνση τηλεόρασης την οποία αναλαμβάνει ο Δημήτρης Γόντικας.
Η μεγάλη ανατροπή διορισμού διοίκησης στην ΕΡΤ γίνεται στα τέλη του 2009-2010 μετά τη νίκη ΠΑΣΟΚ. Εδώ έχουμε, νέους διορισμούς στην ΕΡΤ Α.Ε και το διαχωρισμό προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και έγκριση από την επιτροπή ακρόασης προέδρων της Βουλής. Μια διαδικασία, δήθεν αξιοκρατίας ενώ αποδείχτηκε μέχρι σήμερα μια «φούσκα» χωρίς περιεχόμενο. Κάτι που θα μπορούσε να κάνει το ΕΣΡ πιο αξιόπιστα. Σήμερα, στην επιλογή, ενεπλάκη και το ΑΣΕΠ για να θολώσει ακόμη περισσότερο τα νερά.
Πως θα επιλεγεί η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ; Ποιοι είναι αυτοί που διεκδικούν το υψηλό αξίωμα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου; Τι σχέση έχουν με τα ΜΜΕ και με τη σπουδές και εμπειρία διεκδικούν το αξίωμα; Ποια πρόσωπα, πολιτικοί και υψηλές γνωριμίες τα στηρίζουν; Έχουν τα απαραίτητα προσόντα, και με ποιες «αδιάβλητες» διαδικασίες; θα έχουμε παράταση της παράτασης; Όλα αυτά σε επόμενη ανάρτηση σε συνεργασία με τους «αδιάβλητους» πληροφοριοδότες μου…