Μάχη χαρακωμάτων ο διορισμός νέας ηγεσίας στην ΕΡΤ – Προβληματισμός στο Μαξίμου
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024, 3:57 μμ
Στις προηγούμενες αναρτήσεις είχαμε αναφερθεί περιληπτικά στον τρόπο διορισμού διοικήσεων στην ΕΡΤ και τη λειτουργία της σαν δημόσιος φορέας. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι διοικήσεις που έστελναν οι κυβερνήσεις στο Ραδιομέγαρο δεν είχαν καμία τηλεοπτική παιδεία και εμπειρία σε έναν κοινωνικό φορέα που παράγει ψυχαγωγία ενημέρωση και πολιτισμό.
Γράφει ο Πέτρος Κοντραφούρης
Λίγοι ήταν αυτοί που αγάπησαν πραγματικά την ΕΡΤ. Οι περισσότερες διοικήσεις απολάμβαναν οικονομικούς και ερωτικούς καρπούς και αποχωρούσαν. Αν μπορούσε κανείς να δώσει μία ερμηνεία, η ΕΡΤ ήταν ένα πειραματόζωο και ποτέ δεν είχε έναν σταθερό προσανατολισμό τον οποίο έχασε με την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης!
Στις εκλογές τον Οκτώβριο του 2009, με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, οι αλλαγές στη διοίκηση της ΕΡΤ ήταν δεδομένες. Η προηγούμενη ηγεσία δεν είχε κάνει και την καλύτερη διαχείριση, άφησε πολλές πληγές.
Η ηγεσία της ΕΡΤ με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλάζει και πάλι το 2010. Στην πυραμίδα καθιερώνεται η δυαρχία με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και η επιλογή διορισμού από την κυβέρνηση περνάει για ακρόαση και από την επιτροπή προέδρων της Βουλής. Η ακρόαση είναι συμβολική και δεν έχει καμία αξία.
Στην πυραμίδα της ΕΡΤ μαζί με το νέο ΔΣ η δυαρχία στο Ραδιομέγαρο είναι ο Γιώργος Γαμπρίτσιος, και Λάμπης Ταγματάρχης, και αργότερα ο Θανάσης Παπαγεωργίου. Και ο Κύπριος, Στέλιος Στεφάνου. Τον ευαίσθητο ενημερωτικό τομέα της γενικής διεύθυνσης αναλαμβάνει ο Βασίλης Μπίτσης, δημοσιογράφος των ειδήσεων.
Η οικονομική κρίση και τα μνημόνια από το «λεφτά υπάρχουν» η χώρα χρεοκοπεί και καταρρέει. Καθημερινές διαδηλώσεις και απεργίες συγκλονίζουν την Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ο Γιώργος Παπανδρέου, παραιτείται και μετά από συμφωνία πρωθυπουργός διορίζεται στις 11 Νοεμβρίου 2011 ο τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος. Στην ΕΡΤ δεν αλλάζει τίποτα η κατάσταση παραμένει η ίδια.
Οι διαδηλώσεις και ταραχές που έχει φέρει η οικονομική κρίση συνεχίζονται. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση Γ. Παπανδρέου έχει εκλεγεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Λουκάς Παπαδήμος ολοκληρώνει το έργο του με βάση τη συμφωνία παραμονής του για ένα σύντομο χρονικό διάστημα να είναι πρωθυπουργός και η χώρα στις 6 Μαΐου 2012 οδηγείται σε εκλογές, χωρίς κανείς να αποκτήσει αυτοδυναμία η κάποια συγκυβέρνηση. Στις εκλογές συμμετέχει και η ΔΗΜΑΡ με τον Φώτη Κουβέλη που έχει αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ και έχει κάνει το δικό του κόμμα.
Είναι η περίοδος που ο Αλέξης Τσίπρας και το ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την κρίση, με υποσχέσεις και παραμύθια σηκώνει κεφάλι και το 4,06% και 13 έδρες που έχει πάρει στις πρόωρες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 γίνεται τον Μάιο του 2012, 16,78% και 52 έδρες. ΝΔ 108 έδρες, και ΠΑΣΟΚ που μεσουρανούσε, 41 έδρες με πρόεδρο το Βενιζέλο. Με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Πικραμένο η χώρα οδηγείται σε εκλογές στις 17 Ιουνίου 2012.
Η ΕΡΤ έχει μείνει στο έλεος των σαρκοφάγων, κανένας δεν ενδιαφέρεται, και τα ιδιωτικά κανάλια κάνουν τη δουλειά τους μέσα σε κλίμα έντασης και αβεβαιότητας. Οι εκλογές δεν έχουν και πάλι νικητή. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά.
ΝΔ 129 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο με 71 έδρες (από 52 στις εκλογές Μαΐου) και ΠΑΣΟΚ 33 έδρες (από 41 στις εκλογές Μαΐου) ενώ έχουν σηκώσει κεφάλι οι ΑΝΕΛ με Πάνο Καμμένο, η ΔΗΜΑΡ Κουβέλης 17 έδρες από 19 που πήρε στις εκλογές Μαΐου. Ξέρετε, όπως λέει ο λαός μας «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».
Με αυτά τα αποτελέσματα συγκροτείται κυβέρνηση συνεργασίας, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και αντιπρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και το οικονομικό αδιέξοδο. Διαδηλώσεις απεργίες επεισόδια και καθημερινές ταραχές, με υποκινητές όλες τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και εμπρηστικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου που φαίνεται να ταυτίζονται οι απόψεις τους φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση συνεργασίας.
Η κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και την ΕΡΤ με τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές να αντιδρούν με απεργίες και στάσεις εργασίας. Η κυβέρνηση και ο υφυπουργός-κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά από συμφωνία με την πλευρά Βενιζέλου έχει ορίσει νέο ΔΣ και διοίκηση στο Ραδιομέγαρο. Πρόεδρος ο καθηγητής νομικής του ΑΠΘ Νίκος Τέλλης, μια ξεχωριστή προσωπικότητα που είχα την τύχη να γνωρίσω αλλά με ελάχιστες αρμοδιότητες αφού δεν είχε εκτελεστική εξουσία. Διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Σίμος. Η νέα διοίκηση δεν μπόρεσε να φέρει την ηρεμία στο Ραδιομέγαρο και να βάλει μια τάξη.
Οι απεργίες και στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ ακόμη και συνεργεία να ακολουθούν τον πρωθυπουργό όπως στην Κίνα ματαιώνονται και το πρόβλημα μεγαλώνει. Η κυβέρνηση με μια αψυχολόγητη ενέργεια βάζει λουκέτο στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση με τα γνωστά αποτελέσματα.
Στις 11 Ιουνίου 2013 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου επιβεβαιώνει το κλείσιμο της ΕΡΤ στους ψιθύρους και δημοσιεύματα που κυκλοφορούν λίγες μέρες πριν πέσει το «μαύρο». Μια ενέργεια που δεν μπορεί να την συλλάβει ο ανθρώπινος νους!
Συνεργαζόμενος την περίοδο εκείνη με διεθνή ΜΜΕ, έψαξα να βρω σε ποια άλλη χώρα στον κόσμο είχε μπει λουκέτο σε δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Βρήκα λοιπόν ο Καντάφι στη Λιβύη για έναν μήνα και ο Μεταξάς το 1939 για ένα βράδυ, απολύοντας το προσωπικό της τότε Ραδιοφωνίας, βάζοντας δικούς του ανθρώπους για προπαγάνδα του δικτατορικού καθεστώτος.
Ο διεθνής Τύπος αναφέρεται αρνητικά για αυτή την ενέργεια, ενώ η γαλλική Liberation κυκλοφορεί στην πρώτη σελίδα της με μαύρο. Εντωμεταξύ από την κυβέρνηση αποχωρεί η ΔΗΜΑΡ με τον Φώτη Κουβέλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν συμφωνεί με το λουκέτο στην ΕΡΤ.
Η κυβέρνηση ορίζει υφυπουργό τον Παντελή Καψή για την δημόσια Ραδιοτηλεόραση (1984 ο Αναστάσιος Πεπονής) και φέρνει νέο νόμο για τη δημιουργία νέου φορέα με την επωνυμία ΝΕΡΙΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ιντερνέτ Τηλεόραση).
Πραγματικά αυτός που είχε την έμπνευση του ονόματος και έβαλε και το Ιντερνέτ, πρέπει να είχε μεγάλη φαντασία. Η Ακαδημία Αθηνών, ας ψάξει να τον βρει και να τον βραβεύσει, έστω και για λόγους ψυχιατρικής επιστήμης.
Οι εργαζόμενοι καταλαμβάνουν το Ραδιομέγαρο και μεταδίδουν πρόγραμμα, ενώ συγκρούονται με την κυβέρνηση. Το Μαξίμου παράλληλα με τον νόμο ίδρυσης του νέου φορέα προσπαθεί από διάφορα σημεία εκτός Ραδιομεγάρου να μεταδίδει κάποιες υποτυπώδεις ειδήσεις.
Όταν τον Αύγουστο ψηφίζεται ο νόμος για την ΝΕΡΙΤ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την κατάληψη και μεταδίδουν καθημερινά εικόνα με οποιονδήποτε τρόπο αφού οι πομποί αναμετάδοσης σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει παρά τις προσπάθειες κάποιων τεχνικών να τους κρατήσουν ανοιχτούς.
Ο νόμος όμως που έχει ψηφιστεί πρέπει να θέσει σε λειτουργία τη ΝΕΡΙΤ, αλλά το Ραδιομέγαρο είναι σε κατάληψη παρά της προσπάθειες του υφυπουργού Π. Καψή και της κυβέρνησης να επέλθει συμφωνία μεταξύ των εργαζομένων που με βάση το νόμο όλοι έχουν απολυθεί και για έναν αριθμό εργαζομένων θα γίνει επαναπρόσληψη. Οι εργαζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 1000.
Ο νόμος προβλέπει Εποπτικό Συμβούλιο του οποίου πρόεδρος ορίζεται ο καθηγητής Θόδωρος Φορτσάκης, με τα ανάλογα μέλη το οποίο επιλέγει και διορίζει το ΔΣ και τα μέλη της ΕΡΤ με πρόεδρο τον Γιώργο Προκοπάκη.
Στις 7 Νοεμβρίου 2013, στις 4 τα ξημερώματα τα ΜΑΤ εισβάλουν στο Ραδιομέγαρο και η ΕΡΤ περνάει στα χέρια της κυβέρνησης της οποίας την φρούρηση αναλαμβάνει η Αστυνομία, μάλιστα βάζει «χειροπέδες» στην είσοδο της πόρτας απαγορεύοντας σε εργαζόμενους που δεν ανήκουν στην ΝΕΡΙΤ και δεν έχουν ειδική άδεια να μπούνε στο κτήριο. Οι απολυμένοι και πρώην εργαζόμενοι μεταδίδουν διαδικτυακό πρόγραμμα και ειδήσεις έξω από την κεντρική είσοδο του Ραδιομεγάρου.
Σε όλο αυτό το διάστημα καταλήψεων, σύσσωμη η αντιπολίτευση επισκέπτεται το Ραδιομέγαρο με επικεφαλής στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πολλές φορές τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και βουλευτές άλλων κομμάτων αλλά και ο Πάνος Καμένος. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει σημαία την ΕΡΤ με τη δέσμευση μόλις γίνει κυβέρνησα θα επαναλειτουργήσει τη δημόσια τηλεόραση όπως και πριν και όλη οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους.
Σταδιακά ο νέος φορέας της ΝΕΡΙΤ ξεκινάει τη λειτουργία του υπό την εποπτεία του Εποπτικό Συμβουλίου που έχει διορίσει το ΔΣ και τον πρόεδρο του φορέα. Τα προβλήματα στο ΕΣ και ΔΣ της ΝΕΡΙΤ δεν αργούν να φέρουν τα πρώτα σύννεφα και παραιτήσεις στα δύο όργανα.
Τη θέση του Γιώργου Προκοπάκη που απομακρύνεται, παίρνει ο πανεπιστημιακός και ποιητής, μια προσωπικότητα με ξεχωριστό ήθος ο Αντώνης Μακρυδημήτρης με αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, έναν γνώστη της τηλεόρασης τον Ροδόλφο Μορώνη. Μια νέα εποχή φαίνεται να έχει ξεκινήσει για κάτι νέο στην ελληνική δημόσια τηλεόραση, με νέο οργανόγραμμα και υπηρεσίες. Η ΕΡΤ πλέον φαίνεται να έχει γίνει ένα πειραματόζωο στα χέρια όλων των κυβερνήσεων.
Μια νέα τηλεόραση με την επωνυμία ΝΕΡΙΤ χτίζεται σιγά-σιγά με απεργίες καταλήψεις και διαδηλώσεις να συνεχίζονται και οι απολυμένοι της ΕΡΤ να δίνουν τον δικό τους αγώνα, με τη συμβολή σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Στο χορό της αντιπολίτευσης και σε όλο αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα εμφανίζεται ένα ακόμα πολιτικό κόμμα που επιτίθεται στην κυβέρνηση, το «Ποτάμι» που έχει δημιουργήσει ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης τον Μάρτιο του 2014. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεσσίες και όπως φαίνεται ο ελληνικός λαός τον πιστεύει και ένα πυροτέχνημα φωτίζει τον ουρανό.
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πλέον περνάει δύσκολες μέρες έχοντας και εκλογή προέδρου δημοκρατίας στις αρχές του 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας τα ποσοστά του ανεβασμένα και εξουσία, διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο και πρέπει να πάμε σε εκλογές.
Η ΕΡΤ-ΝΕΡΙΤ παλεύει να κάνει τα πρώτα βήματα, σαν ένα μωρό που γεννιέται και προσπαθεί να μπουσουλήσει με τις καθημερινές διαδηλώσεις να μην θέλουν να κοπάσουν.
Ο Αντώνης Σαμαράς βλέποντας το αδιέξοδο και την εκλογή προέδρου που είναι μπροστά του, τον Δεκέμβριο του 2014 ανακοινώνει την υποψηφιότητα του προέδρου της δημοκρατίας που δεν είναι άλλος από τον Σταύρο Δήμα. Οι 3 ψηφοφορίες που ακολουθούν στις 17, 23 και 29 Δεκεμβρίου δεν εκλέγουν πρόεδρο και η χώρα οδηγείτε σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015.
Νικητής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει 149 έδρες και συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ με τις 13 έδρες. Έτσι Τσίπρας-Καμένος, αγκαλιασμένοι αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση της χώρας. Υποσχέσεις υπερβολές και παραμύθια στον ελληνικό λαό με το σκίσιμο των μνημονίων φέρνουν αποτέλεσμα (αχ καημένε ελληνικέ λαέ… πάντα ζούσες με παραμύθια). Κάτι που δεν μπορούσε να σκεφθεί ούτε ο πλέον ευφάνταστος πολιτικός γίνεται πραγματικότητα. Στην ελληνική πολιτική σκηνή όλα μπορούν να συμβούν.
Οι απολυμένοι της ΕΡΤ πανηγυρίζουν και περιμένουν να υλοποιηθεί η υπόσχεση επαναλειτουργίας της ΕΡΤ. Παμπόνηρος ο Τσίπρας προτείνει για πρόεδρο της δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο, σπλάχνο από τα σπλάχνα της ΝΔ δεν μπορεί να μην τον ψηφίσει. Στις 18 Φεβρουαρίου 2015 εκλέγεται με 233 ψήφους και ο Αλέξης Τσίπρας κατοχυρώνεται στη θέση του πρωθυπουργού.
Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με νέο νόμο καταργεί τη ΝΕΡΙΤ και δυο χρόνια μετά το «μαύρο», επαναλειτουργεί με την παλιά της μορφή και όλοι οι απολυθέντες επιστρέφουν στην εργασία τους, με την ΕΡΤ να κάνει και πάλι τα πρώτα της βήματα στις 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια ακριβώς μετά το «μαύρο» που έπεσε στις ψυχές και τις καρδιές των ελλήνων. Η επιστροφή των εργαζομένων γίνεται άναρχα χωρίς έλεγχο, σαν «τουρλουμπούκι» με πολλά προβλήματα και χάθηκε μία ακόμα ευκαιρία για μια σωστή λειτουργία και εξιχνίαση.
Το τιμόνι τις ΕΡΤ και την επαναλειτουργία της έχει αναλάβει νέο ΔΣ με πρόεδρο των μουσικό Διονύση Τσακνή και διευθύνοντα σύμβουλο των Λάμπη Ταγματάρχη και αργότερα ο Χρήστος Λεοντής.
Από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα πως πορεύτηκε η ΕΡΤ; Πως διαχειρίστηκαν οι διοικήσεις τα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο; Θα έχουμε σύντομα διοίκηση στο Ραδιομέγαρο ή θα έχουμε πάλι παρατάσεις; Ποια θα είναι η επόμενη διοίκηση; Ποιος τους στηρίζει και πως θα γίνει η επιλογή;
Γιατί ο νόμος Κεραμέως ενέπλεξε και το ΑΣΕΠ στη διαδικασία; Διαφάνεια ή ο Σίσυφος με τη Σουπιά και το μελάνι προσπαθούν να ξεγελάσουν το θήραμα; Όλα αυτά στην επόμενη ανάρτηση για να δούμε ποιος στηρίζει ποιόν στην ηγεσία της ΕΡΤ και τους νέους δρόμους που ανοίγονται για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση!