Σε Αθήνα και Αγκυρα οι δύο διπλωματικές αντιπροσωπείες επεξεργάζονται αυτήν την περίοδο τα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία στις αρχές του νέου έτους, με την οριστικοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής του να παραμένει προσώρας σε εκκρεμότητα.

Πιθανότερο χρονικό διάστημα θεωρείται και από τις δύο πλευρές αυτό που ξεκινά μετά την ορκωμοσία του αμερικανού προέδρου (20/1) έως και τις αρχές του Φεβρουαρίου, και μέχρι τότε – τουλάχιστον με βάση τα τρέχοντα δεδομένα καθώς οι εξελίξεις διεθνώς τρέχουν – δεν υπάρχει στον σχεδιασμό των δύο χωρών ένα ακόμα προπαρασκευαστικό τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν.

Το σήμα που εκπέμπεται και από τα δύο ΥΠΕΞ είναι πως στο μεν θέμα της μιας («θεμελιακής αφετηριακής», όπως τη χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης) διαφοράς που αναγνωρίζει η Ελλάδα ότι υφίσταται με τη γείτονα χώρα, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, δεν έχει καλυφθεί εκείνη η απόσταση που απαιτείται ώστε ο εν εξελίξει διάλογος να περάσει στο στάδιο της «ουσιαστικής συζήτησης», χωρίς όμως να αποκλείεται να αλλάξει ως προς αυτό κάτι στο διάστημα που ακολουθεί.

πάντως, αποκαλύπτει πως οι δύο χώρες επιδιώκουν στις εβδομάδες που ακολουθούν να διατηρηθεί το επωφελές κλίμα των «ήρεμων νερών» και να αποφευχθούν γεγονότα ή δηλώσεις που μπορεί να επιφέρουν «αναταράξεις» που θα ήταν ικανές να επηρεάσουν τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Αγκυρα στις αρχές του νέου έτους.

Στην Αθήνα ο Γιώργος Γεραπετρίτης μόλις ολοκλήρωσε έναν κύκλο ενημερώσεων όσον αφορά (και) τα ελληνοτουρκικά, τόσο προς τους πολιτικούς αρχηγούς όσο και προς τα κόμματα αλλά και την κοινωνία μέσω δημόσιων παρεμβάσεων.

Ο χρόνος που απλώνεται μπροστά του θα είναι πυκνός ως προς την προετοιμασία του ΑΣΣ από το οποίο αναμένεται αφενός να επικυρωθεί η ικανότητα του Μητσοτάκη και του Ερντογάν να συζητούν «συμφωνώντας ότι διαφωνούν», καθώς και να υπογραφούν πλήθος διυπουργικών συμφωνιών που αφορούν συνεργασίες επί πεδίων που είτε ήδη υπάρχουν, είτε θα εγκαινιασθούν κατά τις επικείμενες επαφές στην Αγκυρα.

πως έως την επόμενη συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών θα έχει μεσολαβήσει μία σειρά από εξελίξεις που επηρεάζουν σε μεγάλο ή μικρό βαθμό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Ελλάδα θα έχει ήδη ξεκινήσει την τρίτη θητεία της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα έχει το βλέμμα στραμμένο στον Μάιο και στην πρώτη της προεδρία στον οργανισμό.

Πιθανότατα θα έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό (αν δεν έχει ήδη διεξαχθεί, σύμφωνα με τα «λεγόμενα» Τατάρ) ενώ θα έχει πραγματοποιηθεί και η τριμερής με την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Ο Πρωθυπουργός με τον έλληνα ΥΠΕΞ θα έχουν επισκεφθεί τον Λίβανο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει ολοκληρώσει την περιοδεία που προετοιμάζει στον αραβικό κόσμο.

θα έχει ελαφρώς κατακαθίσει, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν προκύψει, εν τω μεταξύ, νέα δεδομένα και ως προς τα σύνορα της Συρίας, και ως προς τις συμφωνίες της με γειτονικά κράτη.

Στο εσωτερικό των δύο χωρών, τώρα,

το πιθανότερο είναι να συνεχίζεται η σκληρή κριτική για «εξωτερική πολιτική άνευ πυξίδας» που διατυπώθηκε και για τις δύο διπλωματικές αντιπροσωπείες από πολιτικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν με καχυποψία την ελληνοτουρκική προσέγγιση με τον νέο τρόπο που διεξάγεται «ως γνήσιος πολιτικός διάλογος».

είναι πως για πολλοστή φορά ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών χρειάστηκε να επαναλάβει πως η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν διακατέχεται από «φοβικό σύνδρομο», ούτε διέπεται από το «δόγμα της ακινησίας», ενώ παράλληλα τόνισε πως με βατήρα το ισχυρό διεθνές διπλωματικό της αποτύπωμα η Ελλάδα , «με ισχύ, αυτοπεποίθηση και φρόνηση» – και με προμετωπίδα το διεθνές δίκαιο – θα προχωρήσει δυναμικά στην «επίλυση των μεγάλων χρονιζόντων προβλημάτων».

«Είναι η μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε το άλμα μπροστά», σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας πως «ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης».