Δεκαπενταύγουστο θα θυμίζει σε λίγες ημέρες το κέντρο της Αθήνας, καθώς οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν μαζικά το κλεινόν άστυ, με σκοπό να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε χειμερινούς προορισμούς ή τον τόπο καταγωγής τους.
Δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα έχουν περάσει από τα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Λαμίας και Αθηνών – Κορίνθου, την ώρα που η Τροχαία έχει βάλει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα.
Χαρακτηριστικά, από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας πέρασαν από τα διόδια των δύο εθνικών οδών πάνω από 50.000 οχήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έξοδος έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με αρκετούς εργαζόμενους να «συμπληρώνουν» ημέρες άδειας στις εορταστικές αργίες για να επιμηκύνουν το διάστημα των διακοπών τους.
Την ίδια ώρα, όσοι δεν διαθέτουν μέσο μεταφοράς επιλέγουν τα ΚΤΕΛ για τις μετακινήσεις τους. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του κεντρικού σταθμού των ΚΤΕΛ, Σοφοκλής Φάτσιος, μόνο την Παρασκευή (20/12) και το Σάββατο (21/12) αναχώρησαν περίπου 50.000 επιβάτες.
Με τα λεωφορεία να αναχωρούν με 100% πληρότητα, τα ΚΤΕΛ έχουν προσθέσει επιπλέον δρομολόγια για συγκεκριμένους προορισμούς, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών.
Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά δεν είναι μόνο βουνό και χιόνια σκέφτονται αρκετοί Έλληνες, επιλέγοντας για τις γιορτές κάποιο νησί.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, χθες Δευτέρα 23/12 αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 10 πλοία με 5.239 επιβάτες και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού 12 πλοία με 1.212 άτομα. Επίσης, από τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας έφυγαν για κάποιο νησί έξι πλοία με 831 επιβάτες συνολικά.
Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Παρασκευή είναι σε εφαρμογή τα αυξημένα μέτρα από την Τροχαία ενόψει των Γιορτών, τα οποία θα κορυφωθούν κατά την περίοδο της μαζικής εξόδου – εισόδου των οχημάτων από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο σχεδιασμός σκοπεύει στην ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Τα έκτακτα μέτρα αναπτύσσονται σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, ενώ θα υπάρξουν και επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.
• Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.
• Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
• Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
• Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
• Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
• Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)
• Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
• Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
• Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Σύμφωνα με την Τροχαία, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία μέσω της διενέργειας τροχονομικών ελέγχων και ελέγχου μέθης (αλκοτέστ) με σκοπό την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, οι Έλληνες έχουν περιορίσει τον αριθμό των ημερών που θα κάνουν διακοπές στις γιορτές.
Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που θα καταφέρουν να βρουν χρόνο για ολιγοήμερες αποδράσεις σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς. Όπως τονίζουν παράγοντες του τουρισμού, οι κρατήσεις είναι σε υψηλά επίπεδα, με το μέσο όρο να είναι άνω του 85%.
Την πρωτοκαθεδρία και εφέτος έχουν τα Τρίκαλα και η Δράμα καθώς τα θεματικά τους πάρκα αποτελούν brand για την περιοχή και πόλο έλξης.
Στα Τρίκαλα, ο «Μύλος των Ξωτικών», που λειτουργεί για 13η χρονιά προσελκύει τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών που γεμίζουν τα ξενοδοχεία όλης της Θεσσαλίας, όπως αναφέρει ο Χάρης Τσαυλός, project manager του Μύλου. «Πέρσι οι επισκέπτες μας έφτασαν το 1,5 εκατομμύριο και φέτος ευελπιστούμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον αριθμό, καθώς το προϊόν μας εμπλουτίζεται κάθε χρόνο και γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό», θα πει.
Στη Δράμα η «Ονειρούπολη» δέχεται περισσότερους από 80.000 επισκέπτες αλλά τη φετινή χρονιά αναμένεται να κινηθεί πολύ καλύτερα, καθώς το θεματικό πάρκο έχει ανανεωθεί πλήρως μετά από 20 χρόνια και ο κόσμος θα δει μια διαφορετική εικόνα, σύμφωνα με τον Άγγελο Καλλία, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και γ.γ. της ΠΟΞ.
« Η Δράμα θα πάει καλά, έχει ανανεωθεί η «Ονειρούπολη», φέτος έχει μια άλλη εικόνα, με νέα παιχνίδια, δράσεις, κτλ και έχει μια αύρα διαφορετική. Η «Ονειρούπολη» δέχεται περίπου 80.000 επισκέπτες αλλά το σημαντικό είναι ότι έχει αρχίσει να προσελκύει κόσμο και από τα Βαλκάνια, κυρίως από Βουλγαρία. Είναι ομόθρησκοι κι έχουν διακοπές την ίδια περίοδο με εμάς. Οι περισσότεροι έρχονται αυθημερόν αλλά προσθέτουν και στις διανυκτερεύσεις», σημειώνει ο κ.Καλλίας.
Γενικότερα, στους προορισμούς της χώρας οι πληρότητες ανά περιοχή και ανάλογα με τον προορισμό θα κινηθούν από 75 έως 95%, σύμφωνα με τον κ.Καλλία. Στους δημοφιλείς προορισμούς συγκαταλέγεται και ο Βόλος, λόγω των εκδηλώσεων και του χριστουγεννιάτικου κλίματος.
«Υπάρχει ωστόσο προβληματισμός για τα λειτουργικά κόστη καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανεβάσουμε τιμές -οι οποίες είναι σταθερές σε σχέση με πέρσι- ενώ τα καύσιμα, οι πρώτες ύλες και το μισθολογικό κόστος έχουν ανέβει», προσθέτει και συμπληρώνει: «Γενικότερα ο κόσμος επιλέγει προορισμούς που είτε έχουν κάποια θεματικά πάρκα ή χιονοδρομικά κέντρα».
Και στον νομό Πιερίας, όπου ο τουρισμός κινείται με καλούς ρυθμούς τόσο το καλοκαίρι, όσο και τον χειμώνα, η φετινή εορταστική περίοδος αναμένεται να πάει ακόμα καλύτερα και από την περσινή με πληρότητες άνω των 90% όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Ηρακλής Τσιτλακίδης. Το Λιτόχωρο, στους πρόποδες του Ολύμπου, το Ελατοχώρι με το χιονοδρομικό κέντρο και όλη η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πολλές επιλογές και για χειμερινό τουρισμό και βρίσκεται πολύ κοντά στο μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ψηλά στη λίστα επίσης και κυρίως για τους κατοίκους των Αθηνών που θέλουν να «αποδράσουν» τις μέρες των εορτών, εκτός από την Αράχωβα και το Καρπενήσι, είναι και οι ορεινοί προορισμοί της Πελοπονήσου.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μαρινάκος, αντιπρόεδρος της ΠΟΞ και πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Πελοποννήσου, και φέτος προτεραιότητα έχουν οι ορεινοί προορισμοί της Πελοποννήσου, και κυρίως η ορεινή Αχαία και δη τα Καλάβρυτα, η ορεινή Αρκαδία και κατά κύριο λόγο τα δημοφιλή χωριά της Δημητσάνας, Στεμνίτσας, Λαγγαδίου και Βυτίνας και η ορεινή Κορινθία και κυρίως η περιοχή γύρω από τα Τρίκαλα Κορινθίας.
Ωστόσο, πλέον, υπάρχει ζήτηση και για άλλους προορισμούς, μια τάση που γεννήθηκε μετά την πανδημία και οδήγησε τον κόσμο να ανακαλύψει νέα μέρη, με αποτέλεσμα σταδιακά να παρατηρείται καλύτερη διάχυση των επισκεπτών σε τόπους, όπως η Ορεινή Αρκαδία η Ζάτουνα, το Λεβίδι, η Καρύταινα, το Ελληνικό, το Χρυσοβίτσι, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί προορισμοί που αρχίζουν να μπαίνουν στη λίστα τις ημέρες των εορτών.
«Τα τριήμερα των εορτών οι πληρότητες θα είναι πολύ υψηλές, υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσουν το 85% αλλά το μόνιμο μέλημά μας είναι τι θα γίνει το υπόλοιπο διάστημα. Παρά το γεγονός ότι οι ημέρες των εορτών αποτελούν τη βάση για την κάλυψη μιας σειράς εξόδων για τους ορεινούς προορισμούς, ωστόσο η κερδοφορία βασίζεται στην επιμήκυνση της λειτουργίας τους λόγω και των υψηλού κόστους», υπογραμμίζει ο κ.Μαρινάκος.
«Θα πρέπει να πάψουμε να συζητάμε για αυστηρώς χειμερινό τουρισμό με την έννοια των χιονοδρομικών κέντρων και να εστιάσουμε στον ορεινό, θεματικό τουρισμό βασιζόμενοι στη λογική των τεσσάρων εποχών. Έχουμε καλές πρακτικές από την Ευρώπη που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Για παράδειγμα τα χιονοδρομικά κέντρα των Καλαβρύτων και του Μαίναλου δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας και των Βαλκανίων, επομένως οι δράσεις που γίνονται, όπως ορισμένα φεστιβάλ και άλλα, είναι προσπάθειες που πρέπει να ενταθούν και φέρνουν κόσμο και εκτός χειμερινής σεζόν. Πολλοί πλέον επιλέγουν τους ορεινούς προορισμούς και το καλοκαίρι, υπάρχει αυτή η τάση αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι επαγγελματίες, όπως και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές», προσθέτει.
Στους κορυφαίους προορισμούς για την εορταστική περίοδο εντάσσεται και η Ήπειρος με πρώτους στην προτίμηση τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα και την Κόνιτσα.
«Τη φετινή χρονιά ξεκινάμε νωρίτερα και γεμίζουμε για τις γιορτές αλλά στόχος παραμένει να έχουμε τουρισμό όλο τον χρόνο. Σημαντικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας είναι και τα χιονοδρομικά κέντρα στο Ανήλιο του Μετσόβου και της Βασιλίτσας που προσελκύουν αρκετό κόσμο. Σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα -και αναφέρομαι στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων- τις ημέρες των εορτών οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 20.000», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Σπύρος Σουρέλης.
Παράλληλα, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες σημειώνουν ότι και φέτος αρκετοί Έλληνες επέλεξαν το εξωτερικό για τις γιορτές, κάνοντας ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης που φημίζονται για τη χριστουγεννιάτικη μαγεία τους, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βιέννη.