ΚΕΘΕΑ: Στο Διδυμότειχο οι περισσότεροι χρήστες ηρωίνης κατ΄αναλογία πληθυσμού

Στο Διδυμότειχο εντοπίζονται οι περισσότεροι χρήστες ηρωίνης κατ΄αναλογία πληθυσμού στην Ελλάδα ενώ θραύση κάνει στον Έβρο, ειδικά στα σώματα ασφαλείας, η εξάρτηση απ΄τον τζόγο. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Κέντρου Θράκης & Πολυδύναμου Κέντρου Αν. Μακεδονίας και Θράκης του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ, Ευριπίδης Χαλκιάς, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ με αφορμή τα 41 χρόνια από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης Θεραπευτικής Κοινότητας απεξάρτησης στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χαλκιάς, το υψηλό ποσοστό χρήσης ηρωίνης στο Διδυμότειχο αποδίδεται κυρίως στην εγγύτητα που υπάρχει, ιδιαίτερα σε κάποια γειτονικά χωριά, με τη Βουλγαρία όπου λειτουργούν παράνομα εργαστήρια ηρωίνης. «Προφανώς συνδέεται και με το κομμάτι της διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη αλλά κυρίως, η γρήγορη μετακίνηση στη Βουλγαρία και η προμήθεια ηρωίνης σε φτηνή τιμή, αυξάνει τη χρήση» είπε χαρακτηριστικά.

Με βάση την εμπειρική προσέγγιση σε ζητήματα εξάρτησης, ο κ. Χαλκιάς αναφέρθηκε και στην αυξημένη, στις γυναίκες στα Πομακοχώρια, χρήση βενζοδιαζεπινών που αποτελούν μια κατηγορία φαρμάκων με ηρεμιστικές, υπνωτικές, αγχολυτικές, αντισπασμωδικές, αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες.

«Στα Πομακοχώρια έχουμε παρατηρήσει ότι η μετανάστευση είναι το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής, δηλαδή όλοι οι άνδρες φεύγουν για να δουλέψουν στο εξωτερικό και στέλνουν πολλά χρήματα στις γυναίκες και τα παιδιά που μένουν πίσω. Αυτό όμως έχει ως αντίκτυπο, σε όσους μένουν στα Πομακοχώρια και επηρεάζονται από τον δυτικό τρόπο ζωής, να τον ακολουθούν, με τα παιδιά να κάνουν χρήση κοκαΐνης και τις γυναίκες οι οποίες δεν αντέχουν την απομόνωση και τη μοναξιά, να στρέφονται στις βενζοδιαζεπίνες με συνταγογραφούμενα χάπια για να αντιμετωπίσουν πιθανές ψυχικές διαταραχές».

Αυξημένα είναι, εξάλλου, τα προβλήματα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια σε μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας στον Έβρο, πολλά από τα οποία καταφεύγουν σε υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ. «Είμαστε μια περιοχή με πολλούς στρατιωτικούς. Οι μεγαλύτεροι στρατιωτικοί σχηματισμοί, άλλωστε, είναι στον βόρειο Εβρο και έχουμε πολλούς χρήστες αλκοόλ και κυρίως τζόγου» σημείωσε ο κ. Χαλκιάς εκτιμώντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο στην εργασία τους, δεν έχουν κάτι να νιώσουν σημαντικοί». «Σ΄αυτό το συναίσθημα, ‘απαντάει’ ο τζόγος που τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί και χρήσιμοι και δεν αισθάνονται μοναξιά» πρόσθεσε.

Συνολικά 41.417 επαφές έγιναν στο 1145- Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης ΙΘΑΚΗ – ΚΕ.Θ.Ε.Α στα 23 χρόνια λειτουργίας της σύμφωνα με την Πασχαλίνα Βελέντζα, υπεύθυνη προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ IΘΑΚΗ, ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ και ΚΙΒΩΤΟΣ που μίλησε στην ημερίδα. Οσον αφορά το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ που παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, απεξάρτησης και επανένταξης σε φυλακισμένους και αποφυλακισμένους χρήστες ουσιών στη Βόρεια Ελλάδα, παρείχε, μεταξύ άλλων, εντατική φροντίδα απεξάρτησης σε 150 κρατούμενους των φυλακών Διαβατών.

Για τη θεραπεία μέσω της τέχνης μίλησε, από την πλευρά της, η Ολγα Κατσιώκαλη, κοινωνική λειτουργός, συστημική ψυχοθεραπεύτρια και υπεύθυνη του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ τονίζοντας ότι μέσα από τεχνικές δεκτικής ομαδικής μουσικοθεραπείας (Guided Imagery and Music-GIM) στη Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, μέλη της Κοινότητας ένιωσαν να μειώνεται το άγχος που ένιωθαν όπως και η αρνητική ενέργεια.

«Εγινε μια έρευνα δράσης με 14 μέλη της Θεραπευτικής κοινότητας, στην πλειοψηφία τους άνδρες με μέσο όρο τα 38 έτη και με μέσο όρο παραμονής στην κοινότητα περίπου 3 μήνες και διαπιστώθηκε ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια των ατόμων για απεξάρτηση, δημιουργώντας ένα ήρεμο κλίμα, χαλάρωση και βαθιά ξεκούραση».