Ερευνητές στη Σιβηρία ξεκίνησαν τα πρώτα τεστ σε ένα μαμούθ ηλικίας περίπου ενός έτους που περίμενε κατεψυγμένο για περισσότερα από 50.000 χρόνια.
Το νεαρό ζώο που θυμίζει ελέφαντα ανασύρθηκε με αυτοσχέδιο φορείο από τον διάσημο κρατήρα Μπαταγκάικα, ένα χάσμα μήκους ενός χιλιομέτρου που μεγαλώνει λόγω της κλιματικής αλλαγής.
To νεαρό μαμούθ βρέθηκε στην επιφάνεια του μονίμως παγωμένου εδάφους στη Σιβηρία (Reuters)
Το ζώο έχει βάρος πάνω από 120 κιλά, δήλωσε ο Μαξίμ Τσερπάσοβ, επικεφαλής του Μουσείου Μαμούθ στο Πανεπιστήμιο του Γιακούτκς, της πιο κρύας πόλης του κόσμου, όπου η θερμοκρασία πέφτει το χειμώνα κάτω από τους -50 βαθμούς Κελσίου.
Το γεγονός ότι η προβοσκίδα και το υπόλοιπο κεφάλι παραμένουν άθικτα είναι ασυνήθιστο, επισήμανε ο Τσερπάσοφ.
To νεαρό ζώο μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γιακούτσκ (Reuters)
«Ο γενικός κανόνας είναι ότι το μέρος του σώματος που ξεπαγώνει πρώτο, ειδικά η προβοσκίδα, συχνά καταναλώνεται από σύγχρονος θηρευτές ή πτηνά. Σε αυτή τη περίπτωση, παρόλο που τα μπροστινά άκρα έχουν φαγωθεί, το κεφάλι διατηρείται σε αξιοσημείωτα καλή κατάσταση».
Τα τριχωτά μαμούθ (Mammuthus primigenius) έζησαν στη Βόρεια Αμερική και τη βόρεια Ευρασία για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, εξαφανίστηκαν όμως με το τέλος της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 12.000 χρόνια.
Το μαμούθ από τον κρατήρα Μπαταγκάικα έρχεται να προστεθεί στην ανακάλυψη ενός νεογέννητο μαχαιρόδοντα 32.000 ετών και ενός νεογέννητου λύκου 44.000 ετών στη Γιακουτία .