Καρκίνος: Το Νο1 μπαχαρικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με ειδικό
Αναζητάτε φυσικούς τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία σας; Ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα μπορεί να είναι ο σύμμαχός σας στην πρόληψη του καρκίνου. Μια διαιτολόγος αποκαλύπτει ένα μυστικό συστατικό για να προστατεύσετε την υγεία σας.
Η Nichole, γνωστή ως oncology.nutrition.rd στο TikTok, μοιράζεται συχνά συμβουλές εξηγώντας στους χρήστες του διαδικτύου πώς μπορούν να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους για να βελτιώσουν την υγεία τους. Πρόσφατα, η διατροφολόγος με εξειδίκευση στην πρόληψη του καρκίνου, περιέγραψε τα οφέλη ενός μπαχαρικού.
Σ’ ένα βίντεο, ισχυρίστηκε ότι η προσθήκη ενός απλού μπαχαρικού στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Εφόσον δεν λαμβάνεται υπό τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, το μπαχαρικό αυτό μπορεί να σας ωφελήσει με διάφορους τρόπους.
«Ένα από τα τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας για να περιορίσετε τη φλεγμονή και να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου είναι ο κουρκουμάς», αποκάλυψε η ειδικός.
Παράλληλα, η Nichole εξήγησε ότι η προσθήκη του κουρκουμά στη διατροφή πρέπει να γίνεται μέσω της φυσικής του μορφής (ρίζα ή σκόνη για μαγειρική) και όχι με τη μορφή συμπληρωμάτων, τα οποία μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρανέργειες.
Η διατροφολόγος προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση συμπληρωμάτων κουρκουμά
Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν φυσικές λύσεις για την ενίσχυση της υγείας τους. Ωστόσο, η Nichole προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ορισμένων συμπληρωμάτων, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του κουρκουμά.
Σύμφωνα με την ειδικό, η κατανάλωση του κουρκουμά σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες, ενώ η προσθήκη του στη διατροφή μας μέσω της φυσικής του μορφής είναι ένας πολύ πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να αποκομίσουμε τα οφέλη του.
«Υπήρξαν καρκινοπαθείς που νοσηλεύτηκαν λόγω παρενεργειών από συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή μετά τη θεραπεία κατά του καρκίνου».
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση που καλλιεργείται σε πολλές ασιατικές χώρες. Η επιστημονική του ονομασία είναι Curcuma longa.
Σύμφωνα με το Cancer Research UK, το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Η έρευνα δείχνει ότι η κουρκουμίνη έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, καθώς και να αποτρέπει την ανάπτυξη περισσότερων. Οι κλινικές δοκιμές διερευνούν στην πραγματικότητα τη χρήση της κουρκουμίνης και ορισμένα από τα αποτελέσματα ήταν θετικά, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν σαφείς ενδείξεις ότι ο κουρκουμάς ή η κουρκουμίνη μπορούν να προλάβουν ή να θεραπεύσουν τον καρκίνο, αλλά τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με το θέμα είναι πολλά υποσχόμενα.
Ο κουρκουμάς μπορεί να καταναλωθεί ωμός, σε μορφή σκόνης, ως πάστα ή εκχύλισμα. Διατίθεται επίσης σε μορφή ελαίου.
Ενώ η αιτία του καρκίνου είναι άγνωστη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) αναφέρει ότι ένας συνδυασμός γονιδίων, τρόπου ζωής και περιβάλλοντος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει την ασθένεια.
Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου είναι οι εξής:
Ηλικία: Ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία.
Κάπνισμα: Το κάπνισμα και η έκθεση στον καπνό αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων και άλλων τύπων καρκίνου.
Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου.
Ήλιος και UV ακτινοβολία: Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Αλκοόλ: Θεωρείται ότι η κατανάλωση περισσότερων από ενός ποτών την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτών την ημέρα για τους άνδρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Ατμοσφαιρική ρύπανση και ραδόνιο: Το ραδόνιο είναι ένα φυσικό ραδιενεργό αέριο που μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες και να προκαλέσει καρκίνο.
Κληρονομικότητα: Ορισμένα άτομα κληρονομούν γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.
Λοιμώξεις: Υπάρχουν ορισμένες λοιμώξεις, όπως ο ιός HPV, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.