Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάσωση της 32χρονης Οττάβια Πιάνα, η οποία ήταν παγιδευμένη από το περασμένο Σάββατο (14/12) σε σπήλαιο στο Μπέργκαμο της Ιταλίας.

Η Οττάβια, ως σπηλαιολόγος στο επάγγελμα, επισκέφτηκε το σπήλαιο Abisso Bueno Fonteno προκειμένου να εξερευνήσει μια άγνωστη περιοχή του.

Ωστόσο, κάποια στιγμή ένας βράχος υποχώρησε κάτω από τα πόδια της με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος 5-6 μέτρων.

Τραυματίστηκε στους σπόνδυλους, τα πλευρά, το πρόσωπο και τα γόνατα.

Ο συναγερμός σήμανε το βράδυ του Σαββάτου από τους άλλους οκτώ σπηλαιολόγους της ομάδας της. Οι διασώστες κατάφεραν να την προσεγγίσουν αργά το βράδυ της Κυριακής σε βάθος 585 μέτρων.

VIDEO | Il momento in cui la speleologa Ottavia Piana viene estratta dalla grotta. Avrebbe riportato traumi alle vertebre e alle costole, fratture alle ossa facciali e a un ginocchio. #ANSA pic.twitter.com/Fdl3J9qnSv— Agenzia ANSA (@Agenzia_Ansa) December 18, 2024

Στην επιχείρηση διάσωσης που διήρκεσε τρεις ημέρες συμμετείχαν περισσότεροι από 150 εθελοντές.

«Είναι κουρασμένη, εξαντλημένη και πονάει… Τα καταφέραμε», δήλωσε ο Giorgio Pannuzzo, εθελοντής διάσωσης που ήταν μαζί της τη στιγμή του ατυχήματος το Σάββατο.

Οι διασώστες έκαναν λόγο για αγώνα δρόμου με τον χρόνο για να την απεγκλωβίσουν λόγω των τραυμάτων της.

«Υπήρχε ένας παγωμένος άνεμος ακριβώς δίπλα στην είσοδο [του σπηλαίου] και αν είχαμε σταματήσει θα υπέφερε ακόμη περισσότερο από το κρύο. Γι’ αυτό βιαζόμασταν», δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η Οττάβια συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση μιας άγνωστης —μέχρι σήμερα— περιοχής του συστήματος σπηλαίων Abisso Bueno Fonteno όταν έπεσε.

Η περιοχή μεταξύ της λίμνης Iseo και της λίμνης Endine περιλαμβάνει ένα δίκτυο σπηλαίων, σηράγγων και υπόγειων στοών, η πλειονότητα των οποίων δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ.

Serviranno ancora almeno 36 ore portare Ottavia Piana fuori dalla grotta di Bueno Fonteno, in provincia di Bergamo. Le condizioni della speleologa sono stabili pic.twitter.com/MUHRDtCB9b— Tg3 (@Tg3web) December 17, 2024

Οι διασώστες έκαναν λόγο για αγώνα δρόμου με τον χρόνο για να την απεγκλωβίσουν λόγω των τραυμάτων της. Δεκάδες εθελοντές εναλλάσσονταν για να μεταφέρουν το φορείο της και να απομακρύνουν τα πολλά εμπόδια που έμπαιναν στο δρόμο τους.

Έπρεπε να περιηγηθούν σε στενές σήραγγες και μερικές φορές να χρησιμοποιήσουν μικρές εκρηκτικές βόμβες για να την βγάλουν έξω.

Η αλπική υπηρεσία διάσωσης CNSAS δήλωσε ότι 159 εθελοντές από 13 ιταλικές περιφέρειες συμμετείχαν στην επιχείρηση. «Η τραυματισμένη γυναίκα παρακολουθούνταν συνεχώς και βοηθούνταν από συνολικά έξι γιατρούς και οκτώ νοσηλευτές», ανέφερε. «Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίστηκε αδιάλειπτα επί 75 ώρες».

Η Οττάβια το πρώτο πράγμα που είπε στους γιατρούς της ήταν πως δεν ήθελε ποτέ ξανά να πατήσει το πόδι της στο σπήλαιο.