Ένα διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για ιπτάμενους από όλο τον κόσμο δημιουργείται στην Καλαμάτα, με σημαντικά οικονομικά και στρατηγικά οφέλη.

Μία σημαντική εξέλιξη για τα δεδομένα της Πολεμικής μας Αεροπορίας διαμορφώνεται αυτό τον καιρό στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα.

Εκεί, με την συνδρομή των Ισραηλινών, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μοντέρνο κέντρο εκπαίδευσης νέων πιλότων μαχητικών σκαφών.

Η Καλαμάτα υπήρξε ανέκαθεν το κέντρο για την εκπαίδευση των Ικάρων μας, όμως πλέον η Π.Α. ανοίγει τα φτερά της και φιλοξενεί πιλότους από ξένες χώρες για την προκεχωρημένη εκπαίδευση των ιπταμένων.

Ήδη στην Καλαμάτα έχουν φθάσει οι πρώτοι Γερμανοί της Luftwaffe, με την συμφωνία να προβλέπει την εκπαίδευση 16 Γερμανών πιλότων κάθε χρονιά.

Στα σκαριά βρίσκεται αντίστοιχη συμφωνία και με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κροατία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Υπάρχουν επίσης χώρες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που βρίσκονται σε επαφές ώστε να αξιοποιήσουν και αυτές τις παροχές της 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα.

Οι ξένοι πιλότοι περνούν όλα τα στάδια της εκπαίδευσης, αρχικά στα ελικοφόρα Τ-6 και στη συνέχεια στα πιο σύγχρονα Μ-346 που αποκτήθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ισραηλινή εταιρεία Elbit.

Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, χάρη στα ιδιαίτερα εξελιγμένα χαρακτηριστικά τους και την απόδοση που πλησιάζει αρκετά εκείνη των μαχητικών 5ης γενιάς, αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα για να μπει και η χώρα μας στην «αγορά» εκπαίδευσης ξένων πιλότων.

Μάλιστα, για να γίνει ακόμα πιο ελκυστική η ελληνική πρόταση, είναι μέσα στα σχέδια να αγοραστούν περισσότερα M-346 από την ιταλική εταιρεία Leonardo, έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τα οφέλη από την καθιέρωση της Καλαμάτας ως Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης ιπταμένων είναι προφανή.

Και δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό σκέλος. Αλλά και στο ότι αναβαθμίζει την εικόνα της χώρα μας και της Π.Α. σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Αποτελεί επίσης και μία αναμφισβήτητη αναγνώριση των ικανοτήτων των Ελλήνων εκπαιδευτών, που δικαίως -λόγω του δύσκολου και απαιτητικού έργου των αναχαιτήσεων στο Αιγαίο- έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη και υψηλό status.