Το μυστήριο γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν, με αποτέλεσμα 38 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, παραμένει ώρες μετά την τραγωδία.
Το αεροσκάφος των Αερογραμμών του Αζερμπαϊτζάν με 67 επιβαίνοντες συνετρίβη κοντά στην πόλη Ακτάου στο Καζακστάν την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 38 επιβαίνοντες, σύμφωνα με τις αρχές του Καζακστάν.
Σε μια εκτεταμένη επιχείρηση διάσωσης, 29 επιζώντες, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Καζακστάν Κανάτ Μποζουμπάγεφ, προσθέτοντας ότι 11 βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Η πτήση J2-8243 της Azerbaijan Airlines ταξίδευε από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού προς το Γκρόζνι στη ρωσική περιφέρεια της Τσετσενίας πριν πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση περίπου 3 χιλιόμετρα από το Ακτάου, δήλωσε ο αερομεταφορέας.
Πλάνα από το σημείο της συντριβής κατέγραψαν τη στιγμή που οι σοκαρισμένοι επιζώντες βγήκαν από το απανθρακωμένο αεροπλάνο. Όλοι οι επιζώντες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, δήλωσαν νωρίτερα οι αρχές του Καζακστάν. Κανένας από αυτούς που επέζησαν δεν ήταν υπήκοος του Καζακστάν, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.
«Οι σοροί είναι σε κακή κατάσταση, κυρίως καμένες, όλες συγκεντρωμένες», δήλωσε ο Μποζουμπάγεφ. «Τώρα θα βρεθούν στο νεκροτομείο και θα γίνει η ταυτοποίησή τους».
Υπάρχει μόνο ένας επιζών, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, σύμφωνα με τον Μποζουμπάγεφ.
«Είναι αναίσθητη, δεν έχει έγγραφα και βρίσκεται στο νοσοκομείο», πρόσθεσε. Μια ομάδα έρευνας εντόπισε το μαύρο κουτί του αεροπλάνου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν AZERTAC, ενώ η κυβέρνηση του Καζακστάν έχει συστήσει επιτροπή για να διερευνήσει τα αίτια της συντριβής και να βοηθήσει τις οικογένειες των επιβατών. Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Αζερμπαϊτζάν για την έρευνα, ανέφερε.
Το Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του Καζακστάν δήλωσε ότι οι ομάδες του βρήκαν το αεροσκάφος σε πυρκαγιά κατά την άφιξη στο σημείο, ενώ οι μονάδες διάσωσης έσβησαν τη φωτιά.
Βίντεο από τη συντριβή έδειχνε το αεροπλάνο να κάνει ακανόνιστες κύκλους γύρω από το αεροδρόμιο πριν από τη συντριβή. Καθώς χτύπησε στο έδαφος, το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες, με αιμόφυρτους επιβάτες να βγαίνουν από τα συντρίμμια λίγο αργότερα.
Μία διασώστης είπε ότι μεταξύ των επιζώντων υπήρχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων ανδρών, γυναικών, εφήβων και ενός μικρού παιδιού.
«Ένα μικρό κορίτσι βγήκε έξω. Με κοίταξε και μου είπε: ”Σώστε τη μαμά μου, η μαμά μου είναι ακόμα εκεί”. Έκλαιγε και παρακαλούσε, ”Σας παρακαλώ σώστε την, σώστε την”». Η διασώστρια δήλωσε ότι είχε ταξιδέψει με λεωφορείο στο σημείο του δυστυχήματος και ότι η ίδια και άλλοι εθελοντές οδήγησαν τους επιζώντες στο λεωφορείο για να «αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να παγώσουν». «Έκανε κρύο έξω. Κανείς τους δεν είχε μπουφάν, μόνο ελαφριά πουλόβερ. Τους κρατήσαμε στο λεωφορείο μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο», είπε.
To σενάριο της εμπλοκής ουκρανικών drones και αντιαεροπορικών πυρών
Η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης της αεροπορίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι προκαταρκτικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ο πιλότος αποφάσισε να κάνει αναγκαστική προσγείωση μετά από χτύπημα πουλιού. Η συντριβή έγινε λίγο μετά τις επιδρομές ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έπληξαν τη νότια Ρωσία, αναφέρει το CNN.
Είναι γνωστό ότι το Embraer 190, που ανήκε στην Azerbaijan Airlines, προσπαθούσε να προσγειωθεί στο ρωσικό αεροδρόμιο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της περιοχής της Τσετσενίας, το οποίο εκείνη τη στιγμή δεχόταν επίθεση από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το αεροπλάνο δεν μπόρεσε να προσγειωθεί – με την επίσημη αιτιολογία να αναφέρεται ως «ομίχλη», αναφέρει η Daily Mail, επικαλούμενη και ρωσικά ΜΜΕ.
Είναι γνωστό ότι η Τσετσενία και τρεις παραμεθόριες περιοχές δέχονταν επιθέσεις και ότι ένα εμπορικό κέντρο πήρε φωτιά μετά από μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Βλαντίκαβκαζ, πρωτεύουσα της ρωσικής περιφέρειας Βόρεια Οσετία.
Αναφέρεται επίσης από αξιωματούχους ασφαλείας ότι η αεράμυνα της Τσετσενίας άνοιξε πυρ κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πλήττοντας και ανατινάζοντας τουλάχιστον ένα. Τώρα έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με το αν το αεροπλάνο υπέστη ζημιές από πυρά κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το έδαφος καθώς προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Γκρόζνι.
Οι αρχές του Καζακστάν δήλωσαν ότι άρχισαν να εξετάζουν διάφορες πιθανές εκδοχές για το τι συνέβη, συμπεριλαμβανομένου ενός τεχνικού προβλήματος, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η δραστηριότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει κλείσει αεροδρόμια στην περιοχή στο παρελθόν και το πλησιέστερο ρωσικό αεροδρόμιο στην πορεία πτήσης του αεροπλάνου έκλεισε το πρωί της Τετάρτης. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 62 επιβάτες και 5 μέλη του πληρώματος, ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών του Καζακστάν σε προκαταρκτική έκθεση. Είπε ότι 37 από τους επιβάτες ήταν πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, έξι του Καζακστάν, τρεις του Κιργιστάν και 16 της Ρωσίας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Σύμφωνα με το αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων AZERTAC, ο πιλότος είχε μεγάλη εμπειρία και είχε πετάξει περισσότερες από 15.000 ώρες, ενώ το αεροπλάνο υποβλήθηκε στον τελευταίο πλήρη τεχνικό έλεγχο τον Οκτώβριο. Ο Μποζουμπάγεφ δήλωσε ότι ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί «έστω και μια προκαταρκτική αιτία»
Εν τω μεταξύ, η Azerbaijan Airlines δήλωσε ότι ανέστειλε τις πτήσεις από το Μπακού προς το Γκρόζνι και τη Μαχατσκάλα, τη μεγαλύτερη πόλη του Νταγκεστάν, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τη συντριβή. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους εμπλεκόμενους στη συντριβή και δήλωσε ότι αεροσκάφος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών με ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό πετάει στο Καζακστάν για να βοηθήσει.
«Ας ελπίσουμε σε ταχεία ανάρρωση των τραυματιών και, φυσικά, είμαι βέβαιος ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα. Θα συντονίσουμε το έργο των ειδικών και αεροπορικών υπηρεσιών μας για όλα τα θέματα που σχετίζονται με αυτή την τραγωδία», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής για την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών.