Πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι πηγές που ισχυρίζονται πως η συντριβή του επιβατικού αεροσκάφους στο Καζακστάν ήταν αποτέλεσμα ρωσικής επίθεσης.

Αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν και των ΗΠΑ αλλά και πηγές με γνώση των προκαταρκτικών πορισμάτων της έρευνας, κάνουν λόγο για κατάρριψη του αεροσκάφους στο Καζακστάν από ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Μετά τους αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν που αποκάλυψαν μιλώντας στο Euronews ότι ένας ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος κατάφερε πλήγμα και προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους, τώρα και το Reuters επικαλείται τέσσερις πηγές με γνώση των προκαταρκτικών πορισμάτων της έρευνας για το δυστύχημα, που δηλώνουν πως ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν το αεροπλάνο της Azerbaijan Airlines.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πλήγμα από αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S της Ρωσίας. «Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι έγινε σκόπιμα. Ωστόσο, με βάση τα διαπιστωμένα γεγονότα, το Μπακού αναμένει από τη ρωσική πλευρά να παραδεχθεί την κατάρριψη του αεροσκάφους», ανέφερε η πηγή.

Σημειώνεται πως το NATO ζήτησε σήμερα να ερευνηθούν πλήρως οι αιτίες για τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines και να μην γίνονται εικασίες.

Οι κυβερνητικές πηγές του Αζερμπαιτζάν που μίλησαν στο Euronews είπαν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε κατά της πτήσης 8432 κατά τη διάρκεια δραστηριότητας μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το Γκρόζνι, και τα θραύσματα έπληξαν τους επιβάτες και το πλήρωμα της καμπίνας καθώς εξερράγη δίπλα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Παράλληλα, σημείωσαν πως στο κατεστραμμένο αεροσκάφος δεν επετράπη να προσγειωθεί σε κανένα ρωσικό αεροδρόμιο παρά τα αιτήματα των πιλότων για αναγκαστική προσγείωση και διατάχθηκε να πετάξει πάνω από την Κασπία Θάλασσα προς το Ακτάου στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα συστήματα GPS του αεροσκάφους υπέστησαν παρεμβολές σε όλη τη διαδρομή της πτήσης πάνω από τη θάλασσα.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir-S, ανέφερε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων AnewZ, που εδρεύει στο Μπακού, επικαλούμενο πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, την ώρα που η πτήση της Azerbaijan Airlines περνούσε πάνω από την περιοχή της Τσετσενίας, οι ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας προσπαθούσαν ενεργά να καταρρίψουν ουκρανικά UAVs.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Χαμζάτ Καντίροφ, επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε επίθεση με drones στο Γκρόζνι το πρωί της Τετάρτης, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN: Ενδείξεις για κατάρριψη του αεροσκάφους από ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα

«Πρώιμες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα ενδέχεται να κατέρριψε αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ρωσικό σύστημα έπληξε την πτήση J2-8243 της Azerbaijan Airlines πριν αυτή συντριβεί κοντά στο Ακτάου, στο Καζακστάν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος στο CNN.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αξιολογούν τις πληροφορίες για τη συντριβή του αεροσκάφους, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 38 από τους 67 επιβαίνοντες.

«Αν οι πρώιμες ενδείξεις επιβεβαιωθούν, μπορεί να πρόκειται για περίπτωση λανθασμένης αναγνώρισης», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για ανεπαρκώς εκπαιδευμένες ρωσικές μονάδες ενδέχεται να έπληξαν το αεροσκάφος λόγω αμέλειας, αντιδρώντας στις επιθέσεις της Ουκρανίας με drones.

Οι παραπάνω αναφορές έχουν ως αποτέλεσμα τον αναπόφευκτο παραλληλισμό με την πτήση 17 της Malaysia Airlines, μια προγραμματισμένη επιβατική πτήση από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ που καταρρίφθηκε από δυνάμεις που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία, ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Και οι 283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.

Η επαφή με το αεροσκάφος, ένα Boeing 777-200ER, χάθηκε όταν ήταν περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας και τα συντρίμμια του αεροσκάφους προσγειώθηκαν κοντά στο Hrabove στην Περιφέρεια Ντόνετσκ της Ουκρανίας, 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Η κατάρριψη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης στο Ντονμπάς για εδάφη που ελέγχονταν από ρωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις.

Η ευθύνη για την έρευνα ανατέθηκε στο Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφάλειας (DSB) και την κοινή ερευνητική ομάδα (JIT), η οποία ανέφερε το 2016 ότι το αεροσκάφος είχε καταρριφθεί από πύραυλο εδάφους-αέρος Buk που εκτοξεύτηκε από φιλορωσικά εδάφη που ελέγχονταν από τους αυτονομιστές στην Ουκρανία. Η ΚΟΕ διαπίστωσε ότι το Buk που προερχόταν από την 53η Αντιαεροπορική Ταξιαρχία Πυραύλων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία την ημέρα της συντριβής, εκτοξεύτηκε από πεδίο σε περιοχή ελεγχόμενη από αντάρτες.

Στις 17 Νοεμβρίου 2022, μετά από δίκη ερήμην στην Ολλανδία, δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός αυτονομιστής κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία και των 298 επιβαινόντων στην πτήση MH17. Το ολλανδικό δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η Ρωσία είχε τον έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων που πολεμούσαν στην ανατολική Ουκρανία εκείνη την εποχή.

Το MH17 ήταν η δεύτερη απώλεια αεροσκάφους της Malaysia Airlines κατά τη διάρκεια του 2014, μετά την εξαφάνιση της πτήσης 370 τέσσερις μήνες πριν, στις 8 Μαρτίου. Είναι επίσης το πιο θανατηφόρο περιστατικό κατάρριψης αεροσκάφους μέχρι σήμερα.