Ιταλία – Ισπανία παραγγέλνουν Eurofighter και η Τουρκία καραδοκεί – Οι ισορροπίες με την Ελλάδα

Πριν από μερικές ημέρες, στις 20 Δεκεμβρίου, η Ισπανία ανακοίνωσε την προμήθεια 25 μαχητικών Eurofighter, τα οποία μάλιστα θα αντικαταστήσουν αντίστοιχο αριθμό δικινητήριων – αμερικανικής προέλευσης μαχητικών F-18.

Παραμονές Χριστουγέννων, στις 23 Δεκεμβρίου, η Ιταλία ανακοίνωσε την απόφασή της να προμηθευτεί επιπλέον 24 νέα Eurofighter. Όπως έγινε γνωστό, τα νέα μαχητικά θα είναι εξοπλισμένα με προηγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα, βελτιωμένα οπλικά συστήματα ικανά να χειρίζονται Brimstone III και Meteor, νέους αισθητήρες και βελτιωμένη συνδεσιμότητα.

Το νέο αεροσκάφος, που ονομάζεται F-2000A για μονοθέσια και TF-2000A για διθέσια στην Ιταλία, αντικατοπτρίζει τις τεχνολογικές εξελίξεις που καθιστούν ουσιαστικά ενδεχόμενη αναβάθμιση παλαιότερων μοντέλων Tranche 1 μη πρακτική ή οικονομικά μη βιώσιμη. Οι παραδόσεις των αεροσκαφών της Τάξης 4 αναμένεται να συνεχιστούν έως το 2030, διασφαλίζοντας ότι η Ιταλία διατηρεί έναν στόλο μαχητικών ικανό να αντιμετωπίσει τις τελευταίες απειλές και να αξιοποιήσει τεχνολογίες αιχμής.

Υπολογίζεται ότι τα συνολικά 49 Eurofighter που παραγγέλθηκαν από Ιταλία και Ισπανία θα κοστίσουν περίπου 7,4 δις ευρώ, που μεταφράζεται σε 151 εκατ. το καθένα, συμπεριλαμβανομένου τα οπλικά τους συστήματα και την δεκαετή τους υποστήριξη.

Επιπλέον, η Ισπανία αποφάσισε επίσης να συνεργαστεί με την Τουρκία για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του τουρκικής κατασκευής εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hurjet. Το Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία υπεγράφη στις 20 Δεκεμβρίου μεταξύ του ισπανικού Υπουργείου Άμυνας και της Τουρκικής Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών. Η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στη Μαδρίτη να αποκτήσει την πλατφόρμα ως αντικατάσταση του αεροσκάφους Northrop SF-5M.

Η Τουρκία ευελπιστεί ότι τελικά θα μπορέσει τα πείσει τους 4 εταίρους του προγράμματος να ανάψουν το «πράσινο φως» για την προμήθεια 40 Eurofighter. Ηνωμένο Βασίλειο (Μεγάλη Βρετανία), Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την Γερμανία εσχάτως να λέει προφορικά το πολυπόθητο «ναι», αλλά να μην προχωρά η συμφωνία λόγω της πολιτικής ρευστότητας στη χώρα.

Ωστόσο, η Τουρκία, που ακύρωσε την παραγγελία των κιτ αναβάθμισης 80 μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ ευελπιστεί ότι θα μπορέσει καλύψει το κενό αγοράζοντας 40 νέα F-16 Viper και 40 Eurofighter.

Η Τουρκία θέλει τα Eurofighter για να μπορέσει να εξισορροπήσει το κενό με τα Rafale. Είναι κάποιο από τα μαχητικά ισχυρότερο του άλλου; Μέχρι πρότινος σε αυτό το ερώτημα καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορούσε να απαντήσει – και δεν τίθετο καν – αφού θεωρείτο αδιανόητο να βρεθούν δύο ευρωπαϊκής κατασκευής μαχητικά αντιμέτωπα.

Όμως ενδεχόμενη προμήθεια από την Τουρκία μπορεί να αλλάξει αυτά τα δεδομένα. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι και οι δύο τύποι μπορούν να φέρουν πυραύλους αέρος-αέρος πολύ μεγάλου βεληνεκούς Meteor.

Το Meteor είναι ένας ευρωπαϊκός ενεργός πύραυλος κατευθυνόμενος από ραντάρ με ικανότητα πολλαπλών βολών που μπορεί να εμπλακεί σε στόχους υψηλής ευελιξίας σε περιβάλλον βαρέων ηλεκτρονικών αντίμετρων σε εμβέλεια άνω των 125 μιλίων. Ο παραγωγός του Meteor, MBDA , λέει ότι είναι «παγκόσμια κυριαρχία στον αέρα» και προσφέρει μια «μεγάλη ζώνη χωρίς διαφυγή—αρκετές φορές αυτή του τρέχοντος MRAAM». Ίσως αν κάποιο αεροσκάφος στον κόσμο βρεθεί στο στόχαστρο με Meteor που επιστρέφει, το πιο συνετό αντίμετρο είναι απλώς ο πιλότος να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος. Και αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η Τουρκία επιθυμεί να εντάξει το μαχητικό στον στόλο της.