Διμερής συνάντηση εργασίας αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη στη Βουλγαρία 

Νέες ευκαιρίες συνεργασίας δημιουργεί η είσοδος της γειτονικής μας χώρας στη Ζώνη Σένγκεν σε τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της παιδείας, κ.α.

Με θετικά αποτελέσματα για την ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Νομαρχίας Σμόλιαν Βουλγαρίας, ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε σήμερα στη γειτονική χώρα αποστολή αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών στελεχών από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη.

Η αποστολή από την Περιφέρεια ΑΜΘ έτυχε θερμής υποδοχής από τον Νομάρχη Σμόλιαν Ζαχάρι Σιράκοβ, τον οποίον ευχαρίστησε ο Περιφερειάρχης κος Τοψίδης. Μίλησε για τις διαχρονικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ιδιαίτερα των δύο περιοχών, αναφερόμενος στις προοπτικές που δημιουργεί η είσοδος της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν για τη διασυνοριακή περιοχή.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο έντονο τουριστικό ρεύμα από τη Βουλγαρία προς την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την ανάπτυξη επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων, αλλά και στις ευκαιρίες που διαμορφώνουν οι οδικοί άξονες για την ενίσχυση της προσβασιμότητας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η ανάπτυξη στις διασυνοριακές περιοχές είναι αμοιβαία επωφελής. Στην Περιφέρεια ΑΜΘ έχουμε πλεονεκτήματα και καλές πρακτικές που μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας, ενώ από την πλευρά σας διαθέτετε πολύτιμη εμπειρία στον χειμερινό τουρισμό, την διαχείριση υδάτων και την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών», τόνισε ο κ. Τοψίδης. Ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στην διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. «Η κοινή συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης για τη διασυνοριακή συνεργασία, μπορεί να ενισχύσει αυτές τις πρωτοβουλίες», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Από πλευράς του ο Νομάρχης Σμόλιαν Ζαχάρι Σιράκοβ ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ για την επίσκεψη και μίλησε για τις νέες ευκαιρίες συνεργασίας που δημιουργεί η είσοδος της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν σε τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της παιδείας κ.α. «Και οι δύο περιοχές έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για τη βελτίωση της καθημερινότητας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας. Φυσικά αυτό δημιουργεί μία σειρά ευθυνών σε εμάς τους αυτοδιοικητικούς να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους. Με την καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές θα τα καταφέρουμε».

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχε και ο Δήμαρχος Σμόλιαν κος Νικολάι Μελέμοβ, ο οποίος καλωσόρισε τον Περιφερειάρχη κο Τοψίδη και το σύνολο της αποστολής από την ΑΜΘ, αναφέροντας ότι «οι σχέσεις των δύο περιοχών έχουν μία ιστορία 20 ετών. Προσωπικά γνωρίζω την ισχυρή προσπάθεια συνεργασίας που έκαναν δύο αυτοδιοικητικοί, ο Γιώργος Παυλίδης και ο Γκεόργκι Τσιλινγκίροβ. Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε το έργο τους, να χτίσουμε πάνω σε αυτό, εκμεταλλευόμενοι την εύκολη πρόσβαση μεταξύ των δύο περιοχών».

Την αποστολή από την Περιφέρεια ΑΜΘ αποτελούσαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς και Ξάνθης Πολυξένη Μπρίκα, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Φανή Μπαχαρίδου, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης ΠΑΜΘ (Τουρισμός) Γεώργιος Τσακίρης, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας ΠΑΜΘ Νίκος Κολάτσος, ο υπεύθυνος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής ΠΑΜΘ Σπύρος Αρσενίου και ο ειδικός σύμβουλος Οικονομικών Κώστας Χαβιάρας.

Η συνάντηση περιλάμβανε εκτενείς συζητήσεις, μεταξύ αυτοδιοικητικών, υπηρεσιακών και εκπροσώπων φορέων, για ζητήματα πολιτικής προστασίας, τουρισμού, πολιτισμού, ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και για την πρόληψη και διαχείριση των ζωονόσων.

Μετά το πέρας της συνάντησης εργασίας ο Περιφερειάρχης κο Τοψίδης και ο Νομάρχης κος Σιράκοβ παραχώρησαν από κοινού δηλώσεις σε δημοσιογράφους εκπροσώπους ΜΜΕ, που επέδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την διασυνοριακή συνεργασία.

Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο περιοχές παραμένει ισχυρή και σήμερα τέθηκαν οι βάσεις για ένα κοινό μέλλον με ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου.