Το 2024 σε λίγο «κλείνει» με δύο πολέμους ανοικτούς. Ο ένας μάλιστα, αυτός στην Ουκρανία είναι στο έδαφος της Ευρώπης.

Το τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες ασχολήθηκε εκτεταμένα με αυτόν τον πόλεμο και το τι θα γίνει το 2025. Ο λόγος είναι σαφής, η Ουάσιγκτον υπό τον νέο πρόεδρο δεν έχει σκοπό να «πληρώνει» γι’ αυτό τον πόλεμο χωρίς άμεσο «κέρδος». Αυτή είναι η επιχειρηματική «γραμμή» Τραμπ σε όλα τα επίπεδα πολιτικής.

Αυτό τουλάχιστον λένε οι αναλυτές που τον παρακολουθούν εδώ και δύο δεκαετίες. Και άλλοτε το καταφέρνει, άλλοτε χάνει. Αλλά και όταν «χάνει» το πρώτο που τον απασχολεί στην συνέχεια είναι το πως θα επιστρέψει για να… ρεφάρει. Και στις εκλογές μετά την απώλεια της προεδρίας την προηγούμενη φορά αυτό έκανε, «ετοιμάσθηκε» και γύρισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα έχει κάνει καθαρό ότι «αν η Ευρώπη θέλει αυτό τον πόλεμο» πρέπει να τον αναλάβει εξ ολοκλήρου, να πληρώσει σε είδος και χρήμα. Και μάλιστα θα πρέπει να τον αναλάβει σε μία στιγμή που οι ουκρανοί στρατιώτες έχουν αρχίσει να «φεύγουν» από τον αυτόν όσο πιο γρήγορα και πιο μακριά μπορούν. Επισήμως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει το Κίεβο, οι «λιποτάκτες» από το μέτωπο έχουν ξεπεράσει τις 100.000 και συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ ο πληθυσμός της χώρας έχει κατά συντριπτική πλειοψηφία αρχίσει να ζητάει στις δημοσκοπήσεις «ειρήνη με κάθε τρόπο».

Το ΝΑΤΟ βέβαια και ο νέος Γ.Γ. του ο κ. Ρούτε, ζητάει περισσότερα όπλα και μεγαλύτερες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Το ίδιο και οι επικεφαλείς των χωρών της Βαλτικής. Αυτοί που στους διαδρόμους συγκεκριμένου ορόφου του κτηρίου Μπερλεμόν στις Βρυξέλες, κάποια στελέχη της Επιτροπής, αποκαλούν όχι και πολύ διακριτικά είναι αλήθεια, «υπαλλήλους του Στέητ Ντιπάρτμεντ».

Οι αποφάσεις όμως δεν παίρνονται στους διαδρόμους του Μπερλεμόν. Παίρνονται στο απέναντι «διαφανές» κτήριο του Συμβουλίου.

Εκεί πράγματι στην Σύνοδο Κορυφής υπέρ της επέκτασης του πολέμου εκφράσθηκε μία μερίδα «ηγετών» της ΕΕ, που ακόμα και τώρα -που ο Ζελένσκι δηλώνει ότι είναι αδύνατη η επανάκτηση της Κριμαίας και του Ντονμπάς- συμφωνούν με την ηγεσία του ΝΑΤΟ για συνέχιση του πολέμου και ανάληψη από πλευράς Ε.Ε. μεγαλύτερης ευθύνης για την τύχη του. Ακόμα και με αποστολή στρατευμάτων σε ενίσχυση των «κουρασμένου» και αποδεκατισμένου στρατού της Ουκρανίας.

Στο οβάλ τραπέζι των αποφάσεων βέβαια έγινε καθαρό ότι τέτοια απόφαση δεν πρόκειται να μπει προς συζήτηση, πριν «φανεί» τι θα κάνουν οι ΗΠΑ την επόμενη ημέρα της 20ης Ιανουαρίου γι’ αυτό τον πόλεμο, που οργάνωσε με εξαιρετική δεξιοτεχνία και ξεκίνησε, η κα Νούλαντ του Στέητ Ντιπάρτμεντ, το 2014 πριν ακριβώς δέκα χρόνια.

Το ερώτημα όμως είναι πλέον καθαρό για την ΕΕ: επιλέγει να κάνει αυτό τον πόλεμο «δικό» της; Αυτός ο χειμώνας του 2025, θα κρίνει αν η Ε.Ε. θα συνεχίσει σαν ετερόφωτη «γεωπολιτική οντότητα», ή είναι σε θέση να επιλέξει το δικό της δρόμο…