Ρεπορτάζ: Γιάννης Παναγιωτακόπουλος

Μετά την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, το πολύπαθο βουνό της Πεντέλης έχει μετατραπεί και πάλι, στο μεγαλύτερο κομμάτι του, σε έναν καταθλιπτικό μαύρο όγκο, γεμάτο καμένα ή κομμένα δέντρα. Το μυαλό όλων πλέον, κατοίκων και υπευθύνων, βρίσκεται στα πλημμυρικά φαινόμενα που συνήθως έπονται ανάλογων φυσικών καταστροφών. Το δάσος δεν υπάρχει πια, για να απορροφήσει και να συγκρατήσει τα νερά μίας καταιγίδας. Η δε κατάσταση των ρεμάτων, κάθε άλλο παρά κατάλληλη για την απορροή μεγάλου όγκου νερού μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η τραυματική μνήμη της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα, η περσινή καταστροφή του Daniel, αλλά και οι πρόσφατες κοντινές μας περιπτώσεις, όπως αυτή της πολύνεκρης καταιγίδας στη Βαλένθια, δεν μας επιτρέπουν τον εφησυχασμό. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όλο και πιο έντονα, εκπλήσσουν συνεχώς τους ειδικούς. Η «Ζούγκλα» βρέθηκε στην Πεντέλη προκειμένου να διαπιστώσει την εξέλιξη των αντιπλημμυρικών έργων, την κατάσταση των ρεμάτων και των χειμάρρων της περιοχής, την δυνατότητά τους να αντέξουν σε μία μεγάλη καταιγίδα, χωρίς να «πνίξουν» τους όμορους δήμους.

Μιλήσαμε με κατοίκους, εθελοντές, περιβαλλοντικούς συλλόγους, αυτοδιοικητικούς και επιστήμονες. Δυστυχώς η εικόνα που αποκομίσαμε, απέχει πολύ από αυτήν μίας επαρκούς και σύγχρονης αντιπλημμυρικής θωράκισης. Η δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου, με αφορμή την επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων σε κάποια σημεία του βουνού, είχε δηλώσει πρόσφατα πως «αν πλημμυρίσουν τα δέκα ρέματα της Πεντέλης, θα καταλήξουν στο Πάτημα Χαλανδρίου και στα Βριλήσσια. Και μετά όποιον πάρει ο χάρος»…

Το γέρικο βουνό, με το γεμάτο πληγές σώμα του, ζει εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, προτού οι άνθρωποι αρχίζουν να καταγράφουν την ιστορία του αλλά και να το πληγώνουν. Τα λευκά μάρμαρα της Ακρόπολης και του Παρθενώνα, είναι ένα δείγμα των δώρων που μας έχει δώσει, χωρίς ποτέ να του τα ανταποδώσουμε. Πολύ προτού γνωρίσει την ανθρώπινη παρέμβαση, η φύση είχε χαράξει πάνω του τους δρόμους του νερού, σε μια αργή διαδικασία χιλιετιών.

Οι κοίτες και τα πρανή των ρεμάτων, καταγράφουν την εμπειρία του βουνού στις άπειρες καταιγίδες που έχει ζήσει. Αυτός είναι ο δρόμος από τον οποίο θα περάσει το νερό. Όσο σεβόμαστε την εμπειρία του, όσο δηλαδή σεβόμαστε το βάθος, το πλάτος και το μήκος των χειμάρρων του, τόσο είμαστε και πιο ασφαλείς ότι ο όγκος του νερού δεν θα μας «πνίξει».

Η αγνόηση αυτής της απλής λογικής, έχει επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα εκατοντάδες φορές. Η Πεντέλη σήμερα, μετά και την τελευταία από τις πολλαπλές καταστροφικές πυρκαγιές, βρίσκεται ίσως στην χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ. Η έλλειψη του δάσους συνεπάγεται και την αδυναμία του βουνού, να απορροφήσει ένα μεγάλο ποσοστό των ομβρίων υδάτων που θα δεχθεί. Αυτό σημαίνει ότι στα ρέματά του μπορούν να καταλήξουν πρωτοφανείς όγκοι νερού.

Πριν από έναν σχεδόν μήνα, μία καταιγίδα 10 λεπτών ήταν αρκετή για να μετατρέψει περιφερειακούς μικρούς χειμάρρους, ξεχασμένους από καιρό, σε ορμητικά ποτάμια. Μία κοπέλα που κινούταν σε περιφερειακό δρόμο της Πεντέλης κατέγραψε σε βίντεο το αποτέλεσμα:

Η Λία Γκαραγάνη, κάτοικος της Πεντέλης, σε μία ανάρτησή της πριν λίγες ημέρες παρατηρεί: «Μένω στην Πεντέλη τα τελευταία 16 χρόνια κοντά στο ρέμα της Περικλέους. Σήμερα το πρωί με μια ελαφριά βροχή το ρέμα γέμισε νερό, κινούμενο ορμητικά προς τα κάτω. Πρώτη φορά βλέπω τέτοια ένταση και βοή τα τελευταία 16 χρόνια. Είναι το αποτέλεσμα της καταστροφικής φωτιάς που δεν έχει ακόμα πλήρως ξεδιπλωθεί. Και αναρωτιέμαι εάν βρέξει όπως έβρεξε στην Ισπανία τι θα γίνει;».

Πάνος Σαμπατακάκης: «Σε περίπτωση ακραίων φαινομένων… Ο Θεός βοηθός»

Ο Πάνος Σαμπατακάκης είναι Διευθυντής Υδατικών Πόρων της ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Η «Ζούγκλα» μίλησε μαζί του προκειμένου να αποκομίσει την καθαρά επιστημονική άποψη επάνω στο ζήτημα.

Όπως μας είπε, «σε ένα μεγάλο ποτάμι όπως π.χ. ο Πηνειός, συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα, λόγω της ήπιας κλίσης του. Βλέπουμε πότε αρχίζουν τα νερά να φουσκώνουν και έχουμε αρκετό χρόνο για να υπολογίσουμε και να ειδοποιήσουμε τους κατοίκους αν χρειάζεται να απομακρυνθούν από κάποιες περιοχές. Ο χείμαρρος όμως έχει το στοιχείο του απροσδόκητου, ειδικά όταν υπάρχουν μεγάλες κλίσεις, όπως στην Πεντέλη. Μπορεί να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα μέσα σε λίγα λεπτά. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι εύκολη η δυνατότητα προειδοποίησης».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, «οι χείμαρροι της Πεντέλης όπως και όλοι οι δήμοι από τον Άγιο Στέφανο μέχρι τον Πειραιά, αποτελούν λεκάνη απορροής του Κηφισού. Όσο κατεβαίνουν αυτοί οι χείμαρροι συναντούν διακλαδώσεις και αυξάνουν την ανάγκη της παροχετευτικής τους ικανότητας. Η λεκάνη του Κηφισού το 1945 ήταν καλυμμένη από δόμηση στο 5% της επιφάνειάς της. Σήμερα είναι στο 70%. Τα περισσότερα έργα προκειμένου να αυξηθεί η παροχετευτική ικανότητα της λεκάνης, είναι της δεκαετίας του ’80. Είναι προ πολλού ξεπερασμένα».

Όπως μας επισήμανε ο Διευθυντής Υδατικών Πόρων της ΕΑΓΜΕ, χρειάζονται νέες μελέτες της παροχετευτικής ικανότητας των χειμάρρων, σε όλο το μήκος της διασύνδεσης τους μέχρι τον Κηφισό. Δεν είναι ζήτημα μόνο ενός δήμου. Διότι αν ένας δήμος κάνει αυτό που πρέπει αλλά ο από κάτω δεν έχει φροντίσει να υπάρχει η παροχετευτική ικανότητα που χρειάζεται, το νερό δεν θα έχει τρόπο διαφυγής. Θα βγει επάνω και θα την πληρώσουν και οι περιοχές που προηγούνται του σημείου στο οποίο υπάρχει πρόβλημα. «Όταν βλέπουμε τα φρεάτια να αναβλύζουν νερό, δεν σημαίνει ότι είναι βουλωμένα, σημαίνει συνήθως ότι έχει εξαντληθεί η παροχετευτική ικανότατα του δικτύου», μας εξηγεί.

Όπως μας τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμπατακάκης, «ακόμα όμως κι αν γίνουν αυτά τα έργα που είναι απαραίτητα σε όλους τους δήμους της λεκάνης απορροής, δεν ξέρουμε αν θα αντέξει ο Κηφισός. Όσο κατεβαίνει το νερό, χρειάζεται μεγαλύτερη παροχετευτική ικανότητα, δηλαδή μεγαλύτερες διαπλατύνσεις, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν. Σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ο Θεός βοηθός»…

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με φορείς και περιβαλλοντικούς συλλόγους οι οποίοι δραστηριοποιούνται χρόνια στην περιοχή και έχουν πλήρη εικόνα των ρεμάτων της. Ένας από αυτούς είναι ο «Βριλησσός», ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια. Εκτός από εκδρομές, πεζοπορίες και ορειβατικές εξορμήσεις, ο σύλλογος εδώ και χρόνια συμμετέχει στην πυροπροστασία της Πεντέλης. Εθελοντές του βρέθηκαν και στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς του Αυγούστου, ενώ πριν λίγο καιρό καθάρισαν σημεία του ρέματος του Βριλησσού, βγάζοντας μεγάλες ποσότητες μπάζων και σκουπιδιών.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, μας έδωσε μία εικόνα που κάθε άλλο παρά να μας καθησυχάσει μπορεί. Την ίδια εικόνα έδωσε και πριν λίγες εβδομάδες στην αντιπεριφερειάρχη Β. Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, σε επί τόπου αυτοψία τους στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο τόσο το ρέμα του Βριλησσού όσο και το κεντρικό ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου έχουν τεράστια ζητήματα καταπατήσεων από ιδιώτες, ακόμα και μέσα στις κοίτες τους. Επιπλέον, μετά την καταστροφή του Αυγούστου, τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει σε αυτά τα ρέματα είναι ελάχιστα και σε πολλά επικίνδυνα σημεία ανύπαρκτα.

Το ρέμα Χαλανδρίου που ξεκινάει από την Πεντέλη, έχει δώσει πολλές φορές στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα. Πριν 9 χρόνια η υπερχείλισή του, είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές και μια νεκρή γυναίκα. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές εκείνης της καταστροφή:

Σήμερα η κατάσταση είναι σαφώς πιο επικίνδυνη. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το βουνό είναι έτοιμο να κατεβάσει πολύ μεγαλύτερους όγκους νερού και στο ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου υπάρχουν ακόμα συσσωρευμένα μπάζα, καμένα κλαδιά ακόμα και κορμοί δέντρων, όλα έτοιμα να παρασυρθούν και να φράξουν την δίοδο διαφυγής των ομβρίων υδάτων. Ο εργολάβος που έχει την σύμβαση για τον καθαρισμό του ρέματος, ανέλαβε και την κοπή των καμένων δέντρων, στην οποία προέβη με συνεργεία ακατάλληλα. Αποτέλεσμα να κοπούν και μεγάλα δέντρα, πλατάνια και άλλα πλατύφυλλα, που είχαν μερικώς καεί και δεν υπήρχε λόγος να κοπούν.

Παρατημένοι κορμοί και κλαδιά στο ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου, έτοιμα να παρασυρθούν και να φράξουν τις διόδους απορροής

Κομμένοι κορμοί και κλαδιά από τις εργασίες των συνεργείων, μέσα στο ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου

Ένα σκουριασμένο βαρέλι και άλλα σκουπίδια στο ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου

Παρατημένοι κορμοί κλαδιά και μπάζα μέσα στο ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου

Κομμένα πλατάνια

Μπάζα μέσα στο ρέμα του Βριλησσού

Κοντά στο σημείο όπου το ρέμα υπογειοποιείται, στην συμβολή της λεωφόρου Πεντέλης με την οδό Αναπαύσεως, ο αγωγός στενεύει. Σύμφωνα με τα όσα μας καταγγέλλει, εκεί υπάρχουν μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών, κλαδιών και μπάζων που μαζί με φερτά υλικά μπορούν εύκολα να φράξουν την παροχέτευση, με σοβαρό κίνδυνο ακόμα και για το πεντάτοξο γεφυράκι της Πλακεντίας. Το αρχαιότερο σωζόμενο πεντάτοξο γεφύρι, κατασκευασμένο με μάρμαρο Πεντέλης.

Το πεντάτοξο γεφύρι της Δουκίσης Πλακεντίας

Ακούστε μέρος των όσων κατήγγειλε στη «Ζούγκλα» ο κ. Παπαδόπουλος

«Εμφανής πλέον η ύπαρξη αυθαιρέτων μέσα στις όχθες – Καμία κατεδάφιση»

Ο Νέστορας Ζύγρας είναι αγρονόμος, τοπογράφος μηχανικός και πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου «Η Πεντέλη μας». Στην ιστοσελίδα του συλλόγου υπάρχει ένας διαδραστικός χάρτης αναφορών, όπου κάτοικοι και εθελοντές μπορούν να αναρτούν καταγγελίες συμβάντων με δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον του βουνού. Όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, οι καταγγελίες είναι δεκάδες και επικεντρώνονται κυρίως στα ρέματα Πεντέλης -Χαλανδρίου, Αγίου Σίλα, Βριλησσού, Παλαιάς Πεντέλης και Βαθυρέματος.

Μιλήσαμε με τον κ. Ζύγρα, ο οποίος έδωσε στη «Ζούγκλα» μία λεπτομερή εικόνα των ρεμάτων και της καταστροφής που προκάλεσε η πρόσφατη φωτιά:
«Η οικιστική περιοχή της Πεντέλης διασχίζεται από το ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου, που συνεχίζει ως Ποδονίφτης, ο οποίος εκβάλλει στον Κηφισό, στο ύψος της Νέας Χαλκηδόνας. Ο κύριος κλάδος διέρχεται από τα διοικητικά όρια Παλιάς Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Μελισσίων, Βριλησσίων, Αμαρουσίου και Χαλανδρίου.

Στον κύριο κλάδο συμβάλλουν οι κλάδοι Βαθυρέματος ( Από το Κοιμητήριο διασχίζει τα Μελίσσια και εκβάλλει στο ύψους του Σισμανογλείου) και Αγ. Σίλα (Από την βρύση του Αγ. Σίλα, διασχίζει τη Νέα Πεντέλη, το ΝΙΕΝ, την Αγ. Μαρίνα και εκβάλλει στο ύψος της Παπανδρέου).
Από την Μονή Πεντέλης αρχίζει και ο Βριλησσός, ο οποίος αφού διασχίσει τμήμα της Π. Πεντέλης μέχρι τον Αγ. Γιώργη, διέρχεται από τις περιοχές Βριλησσίων και Χαλανδρίου.

Η πυρκαγιά έκαψε την λεκάνη απορροής και την κοίτη του κύριου κλάδου (από Αγ. Ασώματους μέχρι την οδό Ασκληπιού) και του Αγ. Σίλα μέχρι την ομώνυμη βρύση, καθιστώντας την περιοχή ευάλωτη σε απογύμνωση από φυτική γη και την κατάντι περιοχή επικίνδυνη για πλημμυρικά φαινόμενα.

Έφερε δε στην επιφάνεια φαινόμενα καταπατήσεων της κοίτης, καθώς και παράνομων επιχώσεων των όχθεων. Εμφανής είναι πλέον η ύπαρξη τεράστιων οικοδομών εντός της όχθης και πρόδηλη η έλλειψη σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης, αιτία συχνών καταγγελιών για έντονη δυσοσμία κατά μήκος της κοίτης.
Κάηκε επίσης η «κοιλάδα» του Βριλησσού, μέχρι την Αναπαύσεως».

Αυθαίρετα κτίσματα μέσα στο ρέμα στην οδό Παναγούλη (Από το αρχείο του κ. Ζύγρα)

Δίπλα στη λεωφόρο Πεντέλης, μπάζωμα από έργα. (Από το αρχείο του κ. Ζύγρα)

Αμφίπλευρη περίφραξη και μπάζα μέσα στο ρέμα του Αγ. Σίλα. (Από το αρχείο του κ. Ζύγρα)

Ο Σύλλογος έκανε πριν λίγες ημέρες επί τόπου αυτοψία, προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων αλλά και το κατά πόσον έχουν ανταποκριθεί οι αρχές στις δεκάδες καταγγελίες για καταπατήσεις των ρεμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Ζύγρα, «οι πιο τρανταχτές καταπατήσεις που διαπιστώσαμε, εντοπίζονται στη Νέα Πεντέλη αφ’ ενός στο ρέμα του Αγ. Σίλα ( από Δελφών μέχρι Ικάρων, περιοχή εφαπτόμενη στο εγκεκριμένο σχέδιο της Νέας Πεντέλης), όπου καταγράφεται αμφίπλευρη περίφραξη της κοίτης και αφ’ ετέρου στον κύριο κλάδο, κατάντι της γέφυρας επί της Παναγούλη, όπου καταγράφονται κατεστραμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, τοιχία και μάνδρες εντός της κοίτης καθώς και κατασκευές αυτοσχέδιων μεταλλικών γεφυριδίων (ενίοτε και κρεμαστών). Παρόμοια κατάσταση καταγράφεται και κατάντι της καμένης κοίτης, στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας, από Ασκληπιού μέχρι Παπανδρέου.

Καταγράφεται επίσης παράνομη απόθεση μπάζων σε διάφορες θέσεις στον κύριο κλάδο, όπως ανατολικά της Περικλέους στην εκτός σχεδίου περιοχή, στην Παναγούλη επί της δυτικής όχθης, στη Λεωφόρο Πεντέλης, μεταξύ της διασταύρωσης με την Ασκληπιού και του Ξενοδοχείου «Μήτσος και Άννα».
Οι δύο τελευταίες συντελέστηκαν αμέσως μετά την πυρκαγιά, με την δικαιολογία της προσπέλασης των μηχανημάτων κοπής δένδρων του εργολάβου της Περιφέρειας».

Περιφράξεις και σκουπίδια μέσα στο ρέμα του Αγ. Σίλα

Ο κ. Ζύγρας μας κατήγγειλε παράνομες εργασίες κατά την πρόσφατη διευθέτηση, ενώ επιβεβαίωσε την κοπή ζωντανών πλάτανων από ακατάλληλα συνεργεία. Τα μέλη του συλλόγου κατέγραψαν την κοπή τουλάχιστον 8 μεγάλων πλάτανων, που ήταν μισοκαμένοι και θα μπορούσαν να ανακάμψουν.

Σε ερώτηση της «Ζούγκλας» σχετικά με την εικόνα που αποκόμισαν για την εξέλιξη των αντιπλημμυρικών έργων, ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου μας απάντησε ότι «στην περιοχή του ρέματος Πεντέλης – Χαλανδρίου, δεν υπάρχουν δυστυχώς αντιπλημμυρικά έργα σε εξέλιξη. Υπάρχει μόνο η εκπόνηση μελέτης οριοθέτησης του κύριου κλάδου, η οποία όμως δεν περιλαμβάνει ούτε το ανάντι τμήμα της, που διέρχεται από την Π. Πεντέλη, ούτε τους δευτερεύοντες κλάδους Αγ. Σίλα και Βαθυρέμματος που διασχίζουν».

Μας επιβεβαίωσε την έλλειψη υδραυλικών και υδρολογικών μελετών, ενώ όπως μας είπε, «με επιστολή μας προς τον Δήμο Πεντέλης έχουμε, πριν την φωτιά, επισημάνει την ανάγκη της απελευθέρωσης της κοίτης των ρεμάτων και ελέγχου της παροχετευτικής ικανότητας των δύο κλάδων, ειδικά των υπογειοποιημένων τμημάτων τους, των οποίων οι υδραυλικοί υπολογισμοί ανάγονται στις μεταπολεμικές δεκαετίες, όταν η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής ήταν υποτυπώδης. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της επικάλυψης του βαθυρέματος στην περιοχή του Μαγγίνα, πάνω στην οποία ο Δήμος Μελισσίων κατασκεύασε θέατρο και την περιοχή της Αγ. Μαρίνας την οποία διασχίζει ο κλάδος του Αγ. Σίλα σε υποτυπώδη κοίτη, ανάμεσα από τις πίσω αυλές πολυκατοικιών.

Καμένα πρανή χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, επικίνδυνα για κατολίσθηση σε μία ισχυρή καταιγίδα

Μάντρες πάνω στη κοίτη του ρέματος του Βριλησσού στην περιοχή Αγ. Γεωργίου

Μάντρες πάνω στη κοίτη του ρέματος του Βριλησσού στην περιοχή Αγ. Γεωργίου

Το έργο διευθέτησης της κοίτης του Βριλησσού, κατάντι της Αναπαύσεως, τελεί υπό αναστολή για επικαιροποίηση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το ρέμα αυτό, που διέρχεται μέσα από πυκνοκατοικένη περιοχή, με ασαφή όρια με το οδικό δίκτυο, συνιστά πολύ σοβαρή απειλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζύγρας.

Κτίσματα μέσα στο ρέμα του Βριλησσού. Το νερό καλείται να περάσει μέσα από έναν στενό σωλήνα

Σε ερώτησή μας αν έχουν διαπιστώσει κάποια κίνηση της πολιτείας, πρός την κατέυθυνση της κατεδάφισης των δεκάδων αυθαίρετων κατασκευών που υπάρχουν μέσα στα ρέματα, η απάντηση ήταν η εξής: «Την αρμοδιότητα κατεδάφισης αυθαιρέτων είχε πριν από λίγο καιρό η Περιφέρεια. Πρόσφατα, μετά από νομοθετική ρύθμιση, αυτή μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το παράδοξο είναι ότι ενώ, με ανάθεση από το ΥΠΕΝ, έγινε η αποκομιδή των αποβλήτων αμιάντου από καμένες κατασκευές εντός της κοίτης, οι περιφράξεις ανορθώθηκαν και ξαναμπήκαν τα λουκέτα των ιδιωτών.

Το υπεύθυνο για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών και της απελευθέρωσης των ρεμάτων ΥΠΕΝ, ενώ – και πολύ σωστά – εκπλήρωσε την προβλεπόμενη από νόμο αποστολή του για αποκομιδή των αποβλήτων αμιάντου, αδιαφορεί για την έτερη υποχρέωσή του να κατεδαφίσει τις αυθαίρετες κατασκευές (περιφράξεις, κτίσματα, γεφυρίδια, κλπ.)».

(Οι χάρτες είναι με επιμέλεια της ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΕΜΓΕ)