Μάλλον βιαστήκαμε όλοι στη Θεσσαλονίκη να θεωρήσουμε την 30ή Νοεμβρίου μια μέρα διαρκούς… πάρτι για την πόλη. Τελικά, όπως φαίνεται, μόνο τα εγκαίνια του μετρό θα γίνουν το Σάββατο, αυτό δεν δείχνει να αλλάζει. Κατά τα λοιπά, με αφορμή τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για έντονα καιρικά φαινόμενα το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου, κυρίως για έντονες βροχοπτώσεις, αρχικά ο δήμος Θεσσαλονίκης ανέβαλε για την προσεχή Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου τόσο το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Αριστοτέλους όσο και την εορταστική συναυλία με Χατζηγιάννη και Onirama που θα το συνόδευε. Αμέσως ακολούθησε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης που ανέβαλε, επίσης για την προσεχή Τετάρτη, τη Λευκή Νύχτα, με τα καταστήματα που θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα και διάφορα χάπενινγκς σε σημεία του κέντρου.
Η Θεσσαλονίκη των κτηρίων
Την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία κλασικών αλλά και νεότερων κτηρίων, να θαυμάσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική άλλων εποχών, αλλά και συνδυασμούς του παλιού με το νέο είχαν οι πολίτες στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Αρχιτεκτονικά διαμάντια, από ιστορικές βίλες μέχρι και σύγχρονα διαμερίσματα, loft και ξενοδοχεία, άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες. Οι ουρές στα περισσότερα επισκέψιμα κτήρια, αγορές και αρχαιολογικούς χώρους απέδειξαν ο κόσμος διψά να περιηγηθεί στην ιστορία τόσο των χώρων αυτών όσο και της ίδιας της Θεσσαλονίκης. Η πόλη έχει μακραίωνη και πολύ πλούσια ιστορία, που εμπεριέχει φωτεινές αλλά και σκοτεινές σελίδες. Για να αναδειχθούν όλα αυτά χρειάζεται εκτός από μεμονωμένες προσπάθειες κι έναν πιο οργανωμένο και μόνιμο τρόπο. Η Θεσσαλονίκη είναι πολυδιάστατη, έχει διαφορετικές αναγνώσεις και δυνατότητα θέασης από πολλές οπτικές γωνίες. Αρκεί να φωτιστούν με τον κατάλληλο τρόπο.
Το λάδι της… υπομονής
Ταμπέλα στον πολιτισμό
Λίγο πριν έρθει ο 21ος αιώνας, ο τότε αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου Παναγιώτης Ισχνόπουλος έκανε πράξη με ενέργειές του την έμπνευση που είχε η χωματερή που υπήρχε έξω από την πόλη του και 14 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε τεχνητή λίμνη και με την κατάλληλη φροντίδα σε ένα περιβαλλοντικό στολίδι. Το 2016 ο δήμος τίμησε τον τότε αντιδήμαρχο για την πρωτοποριακή του ιδέα και σε μια σεμνή τελετή η λίμνη πήρε το όνομά του. Λογικά, λογικότατα, στο σημείο τοποθετήθηκε μία πινακίδα για να υπενθυμίζει στους επισκέπτες το γεγονός, αλλά και την ονοματοδοσία της λίμνης. Μία πινακίδα που οκτώ χρόνια αργότερα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Παρά το ότι αφορά ένα σημείο το οποίο σε μια σοβαρή χώρα θα ήταν τουριστική ατραξιόν, πραγματικό… μπιμπελό για ολόκληρη την περιοχή. Προσοχή! Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε: Δεν κατηγορούμε μόνο τον δήμο για την κατάσταση αυτή. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι δήμοι δεν μπορούν να έχουν συνεχώς τον ρόλο του μπαμπούλα και να κυνηγάνε από πίσω τον κάθε ανεύθυνο που καταστρέφει τη δημόσια περιουσία, αν και στις μέρες μας οι μέθοδοι επιτήρησης του δημόσιου χώρου και της δημόσιας περιουσίας έχουν απλουστευθεί. Οι πολίτες, όμως, οι δημότες, δεν οφείλουν και να προστατεύουν και να αποκαθιστούν τέτοιες εικόνες; Μια ερώτηση χωρίς -δυστυχώς- ευθεία απάντηση.
Στη σκιά του Αριστοτέλη
Και τι δεν έχουν δει τα μάτια του… Αριστοτέλη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όλες τις δεκαετίες που λειτουργεί το ίδρυμα. Φοιτητές, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και… αιώνιους, υποψήφιους διδάκτορες, πανεπιστημιακούς δασκάλους διαφόρων βαθμίδων, διοικητικούς υπαλλήλους, διαδηλωτές, καταληψίες. Εν ολίγοις τα πάντα. Συνήθως το άγαλμα – σύμβολο του campus του μεγαλύτερου πανεπιστήμιου της χώρας μένει… ακίνητο, υποδεχόμενο στα… πόδια του τους πτυχιούχους. Στέκονται για μια αναμνηστική φωτογραφία. Φωνές, χαμόγελα, σερπαντίνες, πλακάτ, κόρνες, ντουντούκες, ακόμη και χρωματιστά καπνογόνα, με τα βίντεο και τις φωτογραφίες να παίρνουν… φωτιά. Έτσι έγινε και χτες με τους νέους συναδέλφους δημοσιογράφους που αποφοίτησαν από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, αλλά και τους μεταπτυχιακούς που απέκτησαν το δίπλωμά τους. Αφού ορκίστηκαν στην Αίθουσα Τελετών του πανεπιστημίου, όλοι μαζί με συγγενείς και φίλους πήγαν στον… Αριστοτέλη για το καθιερωμένο ενσταντανέ. Ο κοσμήτορας της σχολής, καθηγητής Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, μιλώντας στην τελετή προέτρεψε τους απόφοιτους να μη δειλιάζουν μπροστά στις προκλήσεις του πολύπλοκου κόσμου «των πολλαπλών κρίσεων» που ζούμε και να κλείνουν τα αφτιά τους στους ανεπιθύμητους «θορύβους» της ζωής.
Σκοτάδι στη Ροτόντα
Το θέαμα των σκοτεινών στενών ανέκαθεν… μπέρδευε εκείνους που περπατούν στους δρόμους τις νύχτες. Άλλοι γοητεύονται, άλλοι παραξενεύονται και άλλοι… αγριεύονται. Πολλές φορές τυχαίνει να περπατήσουμε σε τέτοιους δρόμους και αρκετές από αυτές να αισθανθούμε απειλή, δίχως αυτή να υπάρχει. Ιδίως όταν αυτό συμβαίνει σε έναν δρόμο που δεν έχει και την καλύτερη φήμη, όπως είναι η οδός Αρμενοπούλου. Το συγκεκριμένο σημείο, που σκοτείνιασε μετά από βλάβη που σημειώθηκε σε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται στο ύψος της Ροτόντας, εκεί όπου αρκετές φορές στο παρελθόν συμβαίνουν συγκρούσεις μεταξύ παραβατικών ατόμων. Είναι λοιπόν σχετικά δύσκολο για κάποιον ή κάποια -κυρίως για μια γυναίκα- να κυκλοφορήσει αργά τη νύχτα στους δρόμους αυτούς με σβησμένα όλα τα φώτα..
upd: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η βλάβη, που προκλήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, αναμένεται να αποκατασταθεί σήμερα, το μεσημέρι της Πέμπτης…