Επιτακτικά τέθηκε από την αντιπολίτευση στον δήμο Αγρινίου το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης και της περιοχής, μετά τα ισχυρά φαινόμενα που έπληξαν τον δήμο το περασμένο Σαββατοκύριακο , αφήνοντας πίσω τους τα γνωστά προβλήματα.

Ειδικότερα το θέμα τέθηκε και από τον Κώστα Πιστιόλα, τον Δημήτρη Τραπεζιώτη αλλά και τον Δημοτικό Σύμβουλο Πάνο Καψάλη, που εστίασε ειδικά στα σημεία που πλημμυρίζουν εδώ και χρόνια, σε κάθε ισχυρό φαινόμενο, όπως στην Χ. Τρικούπη, στην Αγίου Κωνσταντίνου κλπ.

]Θέσαμε το θέμα. Παρατηρήθηκε πλημμυρίδα σημείων όπως στο μέσο της Χ. Τρικούπη. Είχαμε αναφερθεί πρόσφατα σε αρκετά σημεία και πήραμε απάντηση ότι λαϊκίζουμε. Μακάρι να λαϊκίζαμε και να μην γινόταν όσα έγιναν. Δεν μπορώ να μην εξάρω βέβαια το πώς λειτούργησε η τεχνική υπηρεσία, αξίζουν συγχαρητήρια», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πιστιόλας.

«Εκείνη την μέρα έβλεπα πριν την μπόρα ανθρώπους να γράφουν για ότι έγινε στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Οι ίδιοι λίγο μετά έγραφαν για βουλωμένα φρεάτια. Θυμήθηκα ένα άρθρο που διάβασα στο «Βήμα». Λεγόταν «Μιζεραμπιλισμός» κι έλεγε για την πρακτική κάποιων ανθρώπων να μιζεριάζουν, να τα δείχνουν όλα μαύρα και ότι πρόβλημα έχουν να το μεταφέρουν γράφοντας από τα πληκτρολόγια ότι να’ναι», είπε στην αρχή της απάντησής του ο δήμαρχος.

Ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε την ένταση του φαινομένου και τόνισε πως στις περιοχές όπου έχουν γίνει νέα έργα δεν παρατηρήθηκαν πλημμύρες. Τόνισε την ανάγκη μεγάλης παρέμβασης περίπου 3,5 εκατ. ευρώ που απαιτείται για να σταματήσει το πρόβλημα στην Χ. Τρικούπη και ότι ο δήμος έχει έτοιμη πρόταση και γενικά έχει προχωρήσει σε μα σειρά από παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια ώστε να διορθώσει λάθη ή παραλείψεις των πολλών προηγουμένων ετών.

«Όταν έχουμε πολύ έντονη βροχόπτωση στα σημεία που δεν έχουμε καινούργια έργα θα υπάρξουν προβλήματα. Π.χ. στην Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν το κομμάτι που δεν έχει επισκευαστεί, δεν μιλούν όμως για το υπόλοιπο που επισκευάστηκε και δεν υπήρξε πρόβλημα… προσπαθούμε στα έργα που κάνουμε να ξεχωρίζουμε τα δίκτυα των ομβρίων από της αποχέτευσης. Το Αγρίνιο έχει παντορροϊκό σύστημα και το αλλάζουμε. Οι αγωγοί είχαν διπλά λύματα και όμβρια και δεν άντεχαν. Οι σωλήνες δεν μπορούσαν να δεχθούν άλλα όμβρια. Αυτό έγινε στην Χ. Τρικούπη», είπε στην απάντησή του ο δήμαρχος.

Ακόμη ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στην Μαβίλη ή παλιότερα στο τούνελ της περιμετρικής καθώς και τα προβλήματα στη Νεάπολη.

«Θα πρέπει να αλλάξουμε και να διαστασιολογήσουμε διαφορετικά τις υποδομές μας. Θυμάστε τι είχε γίνει όταν γέμισε η ΕΛΕΠΑΠ νερά; Τρεις σωλήνες είχαν βάλει εκεί και κάναμε έργο καινούργιο για να μην πλημμυρίζει κάθε φορά που κατέβαζε νερό. Δεν μπορεί να έχει γίνει όμως επέκταση σχεδίου πόλης ανατολικά χωρίς επέκταση του δικτύου ομβρίων. Προβλήματα είχαμε εκεί που δεν έχουν γίνει έργα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι είμαστε απόλυτα θωρακισμένοι. Προσπαθούμε όμως καθημερινά», συμπλήρωσε ο κ. Παπαναστασίου.

«Η πόλη άντεξε και τα ύψη βροχής ήταν τεράστια», είπε στη συνέχεια και παρέθεσε κάποια στοιχεία σχετικά με τα ύψη βροχής του Σαββατοκύριακου , υπογραμμίζοντας την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της δημοτικής αρχής.

«Έχουμε κάνει  πολλή δουλειά. Για τα χρήματα για την πολιτική προστασία προστασία αναμένεται πρόγραμμα για εντάξεις από το ΕΣΠΑ. Ο Λυκοραχίτης, το κομμάτι στην ΕΛΕΠΑΠ και άλλα που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, είναι της Περιφέρειας αλλά προσπαθούμε να συνδράμουμε. Να ξεκαθαρίζουμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες ποιων. Έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε την πόλη και τον Δήμο. Με τον Θεό και την φύση δεν μπορούμε να τα βάλουμε. Αντέξαμε αυτή την φορά. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε»

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως χρειάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων για ποτάμια και ρέματα και πως ο δήμος έχει κάνει πρόσφατα υδρολογική μελέτη.  Ζητησε δε, σοβαρότητα σε σοβαρά ζητήματα, όπως το συγκεκριμένο.