Οι ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού έως τα μέσα Ιανουαρίου, όπως προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν. Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, κάλεσε το Κογκρέσο να αναλάβει άμεσα δράση, προκειμένου «να προστατευτεί η αξιοπιστία και η πίστη του δημοσίου» της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Το Κογκρέσο είχε αναστείλει το λεγόμενο «ταβάνι χρέους», δηλαδή το μέγιστο όριο δανεισμού που επιτρέπεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την κάλυψη των δαπανών της, έως την 1η Ιανουαρίου 2025. Ωστόσο, στις 2 Ιανουαρίου θα πρέπει να οριστεί νέο όριο, που θα αντικατοπτρίζει το χρέος που μπορεί να εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών.
Η διαδικασία αυτή, όμως, αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές εντάσεις, ειδικά αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάσουν το νέο όριο δανεισμού. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει επανειλημμένα προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, ενώ οι διαφωνίες γύρω από αυτό έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.
«Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι το νέο όριο χρέους θα φτάσει μεταξύ 14ης και 23ης Ιανουαρίου, οπότε θα είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η λήψη έκτακτων μέτρων», τόνισε η κ. Γέλεν σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, και άλλα μέλη του Κογκρέσου.
Τα έκτακτα μέτρα θα επιτρέψουν στο Υπουργείο να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης, αποφεύγοντας καθυστερήσεις στις πληρωμές υποχρεώσεων. Παράλληλα, η κ. Γέλεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα φτάσουν αμέσως στο όριο μόλις εκπνεύσει η αναστολή του, καθώς η χώρα αναμένεται να μειώσει το χρέος της κατά περίπου 54 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στην εξόφληση τίτλων.
Το Κογκρέσο έχει αυξήσει ή αναστείλει το όριο δανεισμού περισσότερες από 100 φορές στο παρελθόν, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ανταποκρίνεται στις δημόσιες δαπάνες. Ωστόσο, η συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών αντιτίθεται στην περαιτέρω αύξηση του ήδη υπέρογκου χρέους, που ξεπερνά τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί έχουν ψηφίσει εναντίον της αύξησης, υποστηρίζοντας την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.
Αν το όριο δανεισμού δεν αυξηθεί ή ανασταλεί πριν εξαντληθούν τα εργαλεία του Υπουργείου Οικονομικών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κινδυνεύει να μην ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές οικονομικές συνέπειες, όπως υποβάθμιση της εμπιστοσύνης στις αγορές και αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.