Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στον εγκέφαλο του 15 μηνών παιδιού εντοπίστηκε υποξική-ισχαιμική διαμόρφωση νευρώνων σε περικοιλιακές περιοχές και σε περιοχές του φλοιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στους πνεύμονες παρουσιάστηκε εικόνα κυψελιδιδικής αιμορραγίας με εκφυλισμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ στο ήπαρ διάχυτη υδρωπική εκφύλιση των ηπατοκυττάρων (μη ειδικό εύρημα, συμβατό και με υποξία/ ισχαιμία).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτά είναι, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη, τεχνικό σύμβουλο της μητέρας του Παναγιωτάκη, ευρήματα συμβατά με χαμηλό οξυγόνο στο αίμα, που μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Δεν υπάρχει μια σαφής παθολογία που να εξηγεί την παρουσία υποξίας και να αιτιολογεί την θανατηφόρα έκβαση. Υπάρχουν διάσπαρτα στοιχεία παθολογικά, παρόλα αυτά, δεν μπορούν να αιτιολογήσουν αιφνίδιο θάνατο και φυσικά υποξία στον οργανισμό. Ωστόσο, θα χρειαστεί να αναμένουμε την πλήρη ιατροδικαστική έκθεση για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων έχουν ως εξής:
Εγκέφαλος
-Τμήματα εγκεφαλικών ημισφαιρίων άγνωστου τοπογραφίας, με φυσιολογική στιβάδωση του φλοιού, χωρίς κυτταροαρχιτεκτονική διαταραχή.
-Περιοχές εγκεφαλικού οιδήματος
-Υποξική-ισχαιμική διαμόρφωση νευρώνων σε περικοιλιακές περιοχές και σε περιοχές του φλοιού
Εστιακή τιγρόλυση: Εικόνα συμβατή με παρατεινόμενη υποξική ισχαιμική προσβολή του εγκεφάλου, από ωρών προ του θανάτου κατά προσέγγιση.
-Μεμονωμένοι νευρωνικοί σχηματισμοί με μορφολογία δίκην «φλογοειδών σωματίων» (αρνητικοί σε χρώση αργύρου).
-Αναγνωρίζεται μονήρης εστία περιαγγειακής αποτιτάνωσης στη λευκή ουσία. -Τα αγγεία του εγκεφαλικού παρεγχύματος εμφανίζονται παχυτοιχωματικά. Αναγνωρίζονται σπάνιες μεμονωμένες εστίες περιαγγειακής λεμφοκυτταρικής διήθησης. Ανευρίσκονται αραιά διάσπαρτα CD8+ T-λεμφοκύτταρα μέσα στα χοριοειδές πλέγματα και στο τοίχωμα εγκεφαλικών αγγείων σε περικοιλιακές περιοχές. Σαφή διαγνωστικά στοιχεία συμβατά με ιογενή εγκεφαλίτιδα δεν αναγνωρίσθηκαν στις εξετασθείσες τομές.
-Δεν αναγνωρίστηκαν στοιχεία πρόσφατης ή παλαιότερης αιμορραγίας
Καρδιά
-Στο τοίχωμα της δεξιάς κοιλίας παρατηρούνται εστιακά αθροίσεις λεμφομονοπύρηνων εντοπιζόμενες στο επικάρδιο και επεκτεινόμενες στο εξώτερο μυοκάρδιο, χωρίς να πληρούνται τα διαγνωστικά κριτήρια της μυοκαρδίτιδας.
-Αθροίσεις λεμφομονοπύρηνων αναγνωρίζονται και εντός αγγειακών κλάδων στην περιοχή αυτή.
Πνεύμονες
-Εικόνα πνευμονικού οιδήματος ικανού βαθμού.
-Οι κυψελίδες πληρούνται σε μεγάλη έκταση από ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία διαφαίνονται αχνά σε χρώση Η-Ε και αναδεικνύονται σε ανοσοϊστοχημική χρώση γλυκοφορίνης, με στοιχεία εκφύλισης: εικόνα κυψελιδιδικής αιμορραγίας με εκφυλισμένα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Δεν παρατηρείται ουσιώδης αγγειακή συμφόρηση, ούτε περιαγγειακές ή υπεζωκοτικές αιμορραγίες.
-Στοιχεία εισόρφησης γαστρικού περιερχομένου εντός του βρογχικού δέντρου χωρίς συνοδό φλεγμονώδη αντίδραση με παρακείμενες εστίες ανάπτυξης Gram (-) μικροοργανισμών, πιθανότερα μεταθανατίως.
-Δεν παρατηρούνται αλλοιώσεις διάχυτης κυψελιδικής βλάβης. -Παρατηρούνται μικροκοκκιωματώδεις λεμφοκυτταρικοί σχηματισμοί, χωρίς νέκρωση, με αυξημένη απόπτωση, περιβρογχικά και διάσπαρτα στο πνευμονικό παρέγχυμα.
Η εικόνα είναι εν μέρει συμβατή με κοκκιωματώδη λεμφοκυτταρική διάμεση πνευμονική νόσο. Ανευρίσκονται σπάνιοι πυρηνικοί σχηματισμοί που εγείρουν την υπόνοια ιογενούς προέλευσης [CMV(-)]. -Διόγκωση περιπυλαίων λεμφαδένων
-Αναγνωρίζεται διατήρηση της κυτταρικής αρχιτεκτονικής, με παρουσία εστιών εξωμυελικής αιμοποίησης (περιπυλαία και εντός των κολποειδών), καθώς και εστιακές περιπυλαίες αθροίσεις λεμφομονοπύρηνων με στοιχεία απόπτωσης.
-Διάχυτη υδρωπική εκφύλιση των ηπατοκυττάρων (μη ειδικό εύρημα, συμβατό και με υποξία/ ισχαιμία).
Έντερο
-Αυτολυτικές αλλοιώσεις στον βλενογόνο του εντέρου. -Στην περιοχή του τυφλού αναγνωρίζονται θέσεις έντονης αυτόλυσης / νέκρωσης (;) του βλεννογόνου με παρουσία ευμεγέθων κυττάρων με μορφολογία συμβατή με ιογενή προέλευση. [(Ανοσοϊστοχημική χρώση CMV (-)]. -Διόγκωση μεσεντερίων λεμφαδένων με ενεργοποίηση βλαστικών κέντρων. -Σκωληκοειδής απόφυση χωρίς ουσιώδεις αλλοιώσεις.
-Λοιπά όργανα ή τμήματα οργάνων χωρίς ουσιώδεις για τη διάγνωση ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις.
Σχόλια
Η κοκκιωματώδης λεμφοκυτταρική διάμεση πνευμονική νόσος, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, έχει συσχετισθεί με ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις και με ανοσοανεπάρκειες. Η κλινική της σημασία στη βρεφική ηλικία φαίνεται να είναι ασαφής.