Να μην προέρχεται από πολιτικά κόμματα ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλουν οι περισσότεροι από τους μισούς πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση «Τάσεις» της MRB για το Δεκέμβριο.
Συγκεκριμένα, ερωτώμενοι για τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του Προέδρου της Δημοκρατίας, μόνο 32,1% απάντησε «να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής», την ώρα που 51,4% απάντησε «Να προέρχεται από άλλο χώρο (ακαδημαϊκό ή τεχνοκρατικό)».
Ίσως ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους δύο συμμετέχοντες (46%) στην έρευνα προτιμά ο επόμενος Πρόεδρος «να μην έχει κάποιο πολιτικό προσανατολισμό». Στον αντίποδα 21,7% απάντησε ο νέος Πρόεδρος να προέρχεται από την Κεντροαριστερά και 20,9% από την Κεντροδεξιά.
Πάντως το 59,2% των ερωτηθέντων θεωρεί απαραίτητο να εκλεγεί νέο πρόσωπο στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, έναντι 23,5% που προτιμούν την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Καθώς δύο πόλεμοι βρίσκονται σε εξέλιξη και η διεθνής επικαιρότητα απασχολεί τους Έλληνες ίσως περισσότερο από ποτέ, οι Τάσεις της MRB για το OPEN έθεσαν σχετικά ερωτήματα στους συμμετέχοντες.
Περισσότεροι από 2 στους 3 (68,8%) απάντησαν πως «θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία τερματισμού του πολέμου ακόμη και εάν χρειαστεί η Ουκρανία να παραχωρήσει οριστικά μεγάλο μέρος των εδαφών που αυτή την στιγμή ελέγχονται από τη Ρωσία». Το ποσοστό αυτό μάλιστα είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του Ιουλίου (66,8%).
Αντίθετα όσοι απάντησαν πως «ο πόλεμος θα πρέπει να συνεχιστεί έως την τελική νίκη της Ουκρανίας και την αποχώρηση της Ρωσίας από τα εδάφη της Ουκρανίας» αντιπροσωπεύουν μόλις το 14,3% των απαντήσεων, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 21,2% του Ιουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 67,7% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ ή αρκετά για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στην Ρωσο-ουκρανική κρίση.
Ενώ από την έρευνα προκύπτει ότι κανείς από τους ξένους ηγέτες δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συμπαθής στους Έλληνες, ο ηγέτης που συγκέντρωσε περισσότερες θετικές γνώμες είναι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ λίγο πίσω του ακολουθεί ο εκλεγμένος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Στον αντίποδα, χαμηλή εκτίμηση στους Έλληνες βρίσκει ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι ενώ πολύ αρνητικές είναι οι απαντήσεις και για την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Αναμενόμενη ίσως ήταν η χαμηλή δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Έλληνες. Επίσης πολλές αρνητικές απαντήσεις δόθηκαν για τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.
Τις απαντήσεις των πολιτών στις Τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο σχετικά με την πρόθεση ψήφου, τον καταλληλότερο πρωθυπουργό και τη δημοψιλία των πολιτικών αρχηγών, μπορείτε να δείτε εδώ.