Το shutdown των Χριστουγέννων απεφεύχθη στις ΗΠΑ, καθώς η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που έχει στόχο να αποτρέψει την οικονομική παράλυση της χώρας λίγο πριν από τις γιορτές, κάτι που θα ωθούσε σε προσωρινή ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και θα προκαλούσε την αναστολή της λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε μετά τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας), όταν εξέπνεε η προθεσμία για να υπάρξει συμφωνία για την παράταση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους. Ωστόσο η υπηρεσία του Λευκού Οίκου αρμόδια για να κηρύξει κατάσταση δημοσιονομικής παράλυσης, «shutdown», δεν το έπραξε καθώς επέκειτο η ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

«Είναι ένα καλό αποτέλεσμα για την Αμερική και τους Αμερικανούς», δήλωσε ικανοποιημένος ο Τσακ Σούμερ – επικεφαλής των Δημοκρατικών, που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Η παράλυση διάφορων ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών θα έθετε σε προσωρινή ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, θα οδηγούσε σε πάγωμα της καταβολής επιδομάτων και στο κλείσιμο βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ενώ θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των αερομεταφορών. Κατάσταση που θα προκαλούσε ευρεία δυσαρέσκεια στους Αμερικανούς παραμονές Χριστουγέννων.

Το Κογκρέσο υποτίθεται ότι πρέπει να διαθέσει χρηματοδότηση σε 438 κυβερνητικές υπηρεσίες πριν από την 1η Οκτωβρίου, την έναρξη του οικονομικού έτους. Όμως οι νομοθέτες σπάνια τηρούν αυτή την προθεσμία και συνήθως ψηφίζουν προσωρινά νομοσχέδια δαπανών για να διατηρήσουν τη λειτουργία της κυβέρνησης ενώ ολοκληρώνουν τη δουλειά τους.

Μεγάλα τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να κλείσουν προσωρινά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, εάν το Κογκρέσο δεν ενέκρινε το προσωρινό νομοσχέδιο για τις δαπάνες. Ο εκλεγμένος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, παρότρυνε τους νομοθέτες να εγκρίνουν μεγαλύτερο κυβερνητικό δανεισμό με την αντιμετώπιση του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, από το 1981 έχουν σημειωθεί 14 διακοπές λειτουργίας, πολλές από τις οποίες διήρκεσαν μόνο μία ή δύο ημέρες. Το πιο πρόσφατο ήταν και το μεγαλύτερο, καθώς διήρκεσε 35 ημέρες μεταξύ Δεκεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019, λόγω διαφωνίας μεταξύ του τότε προέδρου Τραμπ και του Κογκρέσου για την ασφάλεια των συνόρων.

Οι διακοπές λειτουργίας που διαρκούν μόνο λίγες ημέρες έχουν μικρό πρακτικό αντίκτυπο, ιδίως εάν συμβαίνουν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, αλλά η ευρύτερη οικονομία θα μπορούσε να υποφέρει εάν οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι αρχίσουν να χάνουν τους μισθούς τους μετά από δύο εβδομάδες.