Το επώνυμο Ντε Γκρες θα φέρουν -όταν εγκριθεί η αίτησή τους-10 από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας που αιτήθηκαν την ελληνική ιθαγένεια.
Σήμερα το πρωί, δια του δικηγόρου τους, τα πέντε παιδιά του Κωνσταντίνου, δηλαδή ο Παύλος, η Αλεξία, ο Νικόλαος, ο Φίλιππος και η Θεοδώρα καθώς και τα πέντε παιδιά του Παύλου, Μαρία-Ολυμπία, Κωνσταντίνος, Αχιλλέας, Οδυσσέας, Αριστείδης, αιτήθηκαν να λάβουν τη ελληνική ιθαγένεια.
Για να καταστεί αυτό δυνατό έπρεπε να υπογράψουν ότι αποδέχονται το πολίτευμα και το Σύνταγμα και να έχουν και ένα επώνυμο, για την ταυτοποίησή τους.
Το επώνυμο που επέλεξαν είναι το «Ντε Γκρες», δηλαδή «της Ελλάδος», το οποίο έφερε και ένα άλλο μέλος της ευρύτερης οικογένειας που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ο Μισέλ Ντε Γκρες.
Σε κοινή τους συνέντευξη τα δύο αδέλφια είχαν αναφερθεί σε μια σειρά θεμάτων, όπως γιατί το Γλίξμπουργκ δεν είναι το επώνυμό τους, γιατί θέλουν ιθαγένεια, ενώ είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν πρόθεση να ασχοληθούν με την πολιτική.
Για την ιθαγένεια:
«Δεν είναι θέμα επιλογής επιθέτου. Είχα ιθαγένεια, μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι επιδιώκω να αποκτήσω την ιθαγένεια, επίθετο δεν έχω, μπορούμε να το κουβεντιάσουμε αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι κάτι γραφειοκρατικό. Το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ, στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, ταυτίζομαι με αυτόν τον τόπο και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς», είχε πει ο Νικόλαος.
Για το επώνυμο «Γλύξμπουργκ»:
«Το επίθετο “Γλύξμπουργκ” δεν είναι δικό μου. Είναι μια καταγωγή της οικογένειας. Όταν το θέμα πήγαμε στα δικαστήρια και εδώ και στη Δανία και υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι το όνομά μας δεν είναι Γλύξμπουργκ. Το Γλύξμπουργκ είναι ένα από τα κάστρα της οικογένειας που πήρε η Γερμανία από τη Δανία. Στους τάφους των προγόνων μας γράφει “Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας”. Είναι εύκολο να το δώσει κανείς το όνομα “Γλύξμπουργκ” και επειδή οι Γερμανοί ήταν οι κακοί του πολέμου, ώστε να μας κάνουν να φαινόμαστε χειρότεροι. Είμαι Έλληνας. Όπου και να ζω, όπου και να κάνω το σπίτι μου, η αγάπη μου και οι ρίζες μου είναι εδώ», είχε πει στη συνέντευξη εκείνη ο Παύλος.
Για το επώνυμο:
«Συστηνόμουν Παύλος. Όταν γίνεται μια συζήτηση και καθένας μιλά με τον άλλον, γίνεται και μια συζήτηση για το ποιος είναι. Σε άλλους ήταν ενδιαφέρον, σε άλλους όχι.[…] Όταν με ρωτούν το όνομά μου, συνήθως λέω “Παύλος of Greece”. Άλλοι με λένε “Prince Pavlos”. Σε μια σύσκεψη για τη δουλειά μου λέω ότι είμαι ο “Παύλος of Greece”», είχε πει επίσης ο Παύλος
Ο Κωνσταντίνος διέθετε διπλωματικό διαβατήριο της Δανίας ως «Constantine de Grecia» (ισπανικά: «Κωνσταντίνος της Ελλάδας»).
Σε συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι «δεν έχω επώνυμο. Η οικογένειά μου δεν έχει επώνυμο. Ο νόμος που ο κ. Παπανδρέου λέει ότι θεωρεί ότι δεν είμαι Έλληνας και ότι η οικογένειά μου ήταν ελληνική μόνο ενόσω ασκούσαμε τα μοναρχικά μας καθήκοντα, και έπρεπε να παρουσιαστώ και να αποκτήσω ένα επώνυμο. Το πρόβλημα είναι ότι η οικογένειά μου προέρχεται από τη Δανία, και η δανική βασιλική οικογένεια δεν έχει επώνυμο. Το Γλύξμπουργκ δεν ήταν επώνυμο αλλά το όνομα μιας πόλης. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσα να ονομάζομαι κύριος Κένσιγκτον».
Παύλος και Νικόλαος κατέθεσαν αίτηση για ιθαγένεια στο ληξιαρχείο Αθηνών
Οι δύο γιοι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ μετέβησαν σήμερα στο ληξιαρχείο Αθηνών και κατέθεσαν τη σχετική αίτηση για την ελληνική ιθαγένεια στο Ληξιαρχείο Αθηνών για συνολικά 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Πρόκειται για τα 5 παιδιά του Κωνσταντίνου και τα 5 παιδιά του Παύλου.
Με την αίτηση που κατέθεσαν υπέγραψαν πως αποδέχονται το πολίτευμα και το Σύνταγμα της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκαν μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι δεν έχουν καμία αξίωση από το ελληνικό κράτος λόγω της προηγούμενης πολιτειακής κατάστασης. Στη συνέχεια επέλεξαν το επώνυμο «Ντε Γκρες» για να ακολουθήσει η δημοτολογική τους εγγραφή. Αντίστοιχη διαδικασία είχε γίνει και το 2004 όταν ο Μιχαήλ ντε Γκρες, πρώην πρίγκιπας της Ελλάδος, ο οποίος το 2004 δήλωσε τα στοιχεία του και εγγράφηκε στα μητρώα.
Εφόσον κατατέθηκε η αίτηση με τις δηλώσεις αυτά πηγαίνουν στον υπουργό Εσωτερικών που διαπιστώνει ότι εκπληρώνονται οι προβλέψεις του νόμου 2215 του 94 και οριστικοποιούνται οι εγγραφές. Ολοι οι Ελληνες πολίτες μόλις οριστικοποιηθεί η εγγραφή στο δημοτολόγιο γιατί η ιδιότητα του πολίτη ταυτίζεται με την δημοτολογική εγγραφή στη συνέχεια μπορούν να εκδώσουν τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα ταυτότητα διαβατήριο κλπ. Ενεργοποιούνται όλα τα δικαιώματα και όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν για όλους τους Ελληνες πολίτες.
Ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών Θανάσης Μπαλέρμπας μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ εξήγησε τους όρους της πολιτογράφησης για όσους δεν έχουν επώνυμο.«Μιλάμε για μία ιστορική περίπτωση που η οικογένεια αυτή δεν διαθέτει επώνυμο. Από τη στιγμή που η οικογένεια δεν διαθέτει επώνυμο μπορεί να προσδιορίσει όποιο επώνυμο θέλει. Ας πούμε ο συγγενής, ο θείος τους, είχε επιλέξει το Ντε Γκρες στα ελληνικά γραμμένο, γιατί η γραφή μας είναι η ελληνική». Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση αν θα μπορούσε να αναγράφεται η ιδιότητα όπως τέως ο κ. Μπαλερμάς ήταν ξεκάθαρος. «Οχι δεν υπάρχει αυτό.Βάσει ελληνικού συντάγματος δεν υπάρχουν ούτε τίτλοι ευγενείας, ούτε ιδιότητες από προηγούμενη πολιτειακή κατάσταση. Στην ουσία όταν το 1994 τους αφαιρέθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα από την Ελληνική Δημοκρατία έγινε γιατί η πολιτεία δεν αποδεχόταν τον όρο τέως βασιλιάς που είχε ο Κωνσταντίνος τότε.Η ουσία είναι ότι αναγνωρίζει ς την ιθαγένεια σου με το να εγγραφείς στο δημοτολόγιο και το μητρώο πολιτών».
Από τη στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών κρίνει ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και από τη στιγμή που οριστικοποιείται μία δημοτολογική εγγραφή αυτομάτως μετά από δύο ημέρες μπορούν να βγάλουν έγγραφα.