Ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοχοποίησαν ξανά τα ξημερώματα εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων του ανατραπέντος προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στις παραθαλάσσιες επαρχίες Λαττάκεια και Ταρτούς,

Όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομές» με στόχο «στρατιωτικές εγκαταστάσεις», συμπεριλαμβανομένων «του λιμανιού της Λαττάκειας» και αποθηκών στη γειτονική Ταρτούς,

Η ΜΚΟ, εξήγησε πως «ισραηλινά μαχητικά συνεχίζουν να καταστρέφουν ό,τι απομένει από το συριακό στρατιωτικό οπλοστάσιο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα μετά την πτώση του παλιού καθεστώτος».

Ο David Des Roches, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, λέει ότι το Ισραήλ στοχεύει τα αποθέματα χημικών όπλων στη Συρία για να εξαλείψει κάθε απειλή κατά της ασφάλειάς του.

«Το 2013, οι Γάλλοι υπολόγισαν ότι υπήρχαν περίπου 1.000 τόνοι χημικών όπλων στη Συρία», εξήγησε ο πρώην διευθυντής του Πενταγώνου για θέματα της Αραβικής Χερσονήσου, σύμφωνα με πληροφορίες από το Al Jazeera.

«Υποτίθεται ότι θα υπήρχε μια διαδικασία υπό την εποπτεία του ΟΗΕ που θα οδηγούσε στην καταστροφή όλων των χημικών όπλων και οι Σύροι δήλωσαν ότι αυτή ολοκληρώθηκε το 2014. Όμως, είναι σαφές ότι πραγματοποίησαν μια χημική επίθεση εναντίον αμάχων το 2017 και άλλη μία το 2018».

Προς το παρόν, δεν υπάρχει τίποτα σε ανοικτές πηγές που να δείχνει πόσα χημικά όπλα έχει η Συρία, δήλωσε ο Des Roches.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ στοχεύει επίσης τη συριακή πολεμική αεροπορία, «η οποία δεν υπάρχει πλέον», και τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων της χώρας.

Αυτό γίνεται ώστε «ακόμη και αν έχουμε έναν κακό παράγοντα, όπως [το ISIL ή το ISIS] που βγαίνει από την κεντρική έρημο, να μην έχει τη δυνατότητα να παραδώσει χημικά όπλα», δήλωσε ο Des Roches. «Και επίσης υπάρχει αβεβαιότητα … [Οι Ισραηλινοί] δεν γνωρίζουν πώς θα είναι η κυβέρνηση στη Συρία και δεν θέλουν να ρισκάρουν».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν τόνισε στον ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατς πως είναι σημαντικό να υπάρξει στενός συντονισμός των δυο χωρών όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του στο Πεντάγωνο που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη.

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία και τάσσεται υπέρ ειρηνικής πολιτικής μετάβασης χωρίς αποκλεισμούς, σημείωσε ο κ. Όστιν, κατά το κείμενο.

Πρόσθεσε πως ο αμερικανικός στρατός θα συνεχίσει τη δράση του για να προληφθεί η επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας.

Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη συριακή επικράτεια για να καταστρέψει τις κυριότερες στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας (αεροσκάφη, πλοία, αντιαεροπορικά και άλλα πυραυλικά συστήματα, χημικά όπλα, άλλα είδη οπλισμού και πυρομαχικών).

«Ο υπουργός Όστιν έδωσε έμφαση στη σημασία του στενού συντονισμού των ΗΠΑ και του Ισραήλ όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία», κατά τις υπηρεσίες του.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο κ. Όστιν συζήτησε επίσης με τον κ. Κατς την προοπτική απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.

Επίσης τον παρότρυνε να βελτιώσει την κατάσταση στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο παλαιστινιακό θύλακο, όπου η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση οδηγεί σε καταγγελίες πως διαπράττονται γενοκτονία και σωρεία εγκλημάτων πολέμου, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματική η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.