Η Ευρώπη πλημμυρίζει με αυτοκίνητα μεγάλης ηλικίας. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι προβλήματα δημιουργεί;

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα έχουμε έναν από τους πιο γηρασμένους στόλους αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Για παράδειγμα οι Βρετανοί οδηγοί αυτοκινήτων διατηρούν τα παλαιότερα αυτοκίνητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της αύξησης των τιμών των νέων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT), πάνω από 16 εκατομμύρια από τα 34 εκατομμύρια αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ηλικίας άνω των 10 ετών, ενώ 10,5 εκατομμύρια ξεπερνούν τα 12 έτη.

Οι τιμές των νέων αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατά 129% τα τελευταία 15 χρόνια, από 26.450 ευρώ το 2009 σε 60.435 ευρώ το 2024, ξεπερνώντας κατά πολύ τον πληθωρισμό.

Τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα είναι κατά 149% ακριβότερα, τα βενζινοκίνητα κατά 93% ακριβότερα, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν πλέον μέσο όρο 71.770 ευρώ, υψηλότερα από τα 52.140 ευρώ για τα βενζινοκίνητα και 67.160 ευρώ για τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα.

Η αγορά έχει επίσης αλλάξει, με 88% λιγότερα μοντέλα ντίζελ και 63% λιγότερα μοντέλα βενζίνης διαθέσιμα.

Τα μικρά αυτοκίνητα γίνονται σπάνια, καθιστώντας τις αναβαθμίσεις πιο δύσκολες για τους αγοραστές με χαμηλό προϋπολογισμό.

Αυτή η τάση έχει διάφορες επιπτώσεις. Οι εταιρείες εγγυήσεων αναφέρουν μεγαλύτερη ζήτηση για κάλυψη αυτοκινήτων ηλικίας 8-10 ετών.

Τα ανεξάρτητα συνεργεία επωφελούνται καθώς οι ιδιοκτήτες παλαιότερων αυτοκινήτων τα επιλέγουν έναντι των αντιπροσωπειών.

Οι έμποροι δυσκολεύονται με τα παλαιότερα οχήματα ανταλλαγής, καθώς οι επισκευές μπορεί να υπερβαίνουν την αξία τους.

Οι αρχές στην Βρετανία υπολογίζουν ότι η παράλειψη της συντήρησης για εξοικονόμηση χρημάτων προκαλεί περισσότερες βλάβες, με 500.000 επιπλέον περιστατικά το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Η καθυστέρηση της συντήρησης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος αργότερα.