Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής (29/12) μπροστά στο προεδρικό μέγαρο της Γεωργίας, για να καταγγείλουν την επικείμενη ορκωμοσία του νέου προέδρου, Μιχαήλ Καβελασβίλι, που είναι πιστός στο κυβερνών κόμμα “Γεωργιανό Όνειρο”, σε ένα νέο επεισόδιο μιας πολιτικής κρίσης που ξέσπασε πριν από δύο μήνες.

Η Γεωργία αντιμετωπίζει άλλη μία πολιτική κρίση μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε το κυβερνών “Γεωργιανό Όνειρο”. Το “Γεωργιανό Όνειρο” και η κυβέρνησή του κατηγορούνται από τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι απομάκρυναν την πρώην σοβιετική δημοκρατία από την ένταξη στην ΕΕ και, αντιθέτως, επιδιώκουν μια προσέγγιση με τη Μόσχα. Πολλοί Γεωργιανοί ωστόσο θεωρούν τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στη Γεωργία το 2008, ως απειλή για τη χώρα τους.

Με φόντο χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν εναντίον του ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Καβελασβίλι.

Η απερχόμενη πρόεδρος, η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που βρίσκεται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση και υποστηρίζει την ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ, κάλεσε τους Γεωργιανούς να συγκεντρωθούν σήμερα το πρωί μπροστά από το προεδρικό μέγαρο ενώ ο διάδοχός της αναμενόταν να ορκιστεί γύρω στις 09:00.

Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα γίνεται όλο και πιο αυταρχικό τα τελευταία χρόνια, ψηφίζοντας νόμους “ρωσικού τύπου”, που στοχεύουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές ομάδες που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση, καθώς και την LGBTQ κοινότητα.

Σε ομιλία της ενώπιον των υποστηρικτών της και διαδηλωτών που ανέμιζαν σημαίες της ΕΕ, δήλωσε ότι αποχωρεί από την προεδρική κατοικία, αλλά παραμένει η “μόνη νόμιμη πρόεδρος” της χώρας, υποσχόμενη να αγωνιστεί κατά του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο.

Η πολιτική κρίση κλιμακώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συνομιλίες για την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κατηγορώντας την Ένωση ότι εκβιάζει τη χώρα. Η εν λόγω ανακοίνωση πυροδότησε δεκάδες διαδηλώσεις, που συχνά αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή από την αστυνομία.

Σημειώνεται ότι η χώρα του Καυκάσου έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον Δεκέμβριο του 2023 αλλά στη συνέχεια οι Βρυξέλλες πάγωσαν τη διαδικασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σοβαρή υποχώρηση της δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ζουραμπισβίλι είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν θα αποχωρήσει από το πόστο της όταν λήξει η θητεία της τον Δεκέμβριο, λέγοντας πως το κοινοβούλιο δεν έχει καμία νομιμότητα και δεν έχει εξουσία να ορίσει τον διάδοχό της.

Λίγη ώρα αργότερα, όπως μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο σκληροπυρηνικός επικριτής της Δύσης, Μιχαήλ Καβελασβίλι, ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας.