Η Γαλλία διανύει μία από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία της, καθώς κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ μετά την ψήφιση της πρότασης μομφής.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Αριστερά. Υπέρ ψήφισαν 331 βουλευτές, αριθμός μεγαλύτερος από τον απαιτούμενο. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση ανατράπηκε και το νομοσχέδιο προϋπολογισμού 2025 απορρίφθηκε.

Το υπουργικό συμβούλιο του Μπαρνιέ θεωρείται πλέον η κυβέρνηση με την μικρότερη διάρκεια ζωής στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, σηματοδοτώντας μια άνευ προηγουμένου περίοδο πολιτικής αστάθειας.

«Δεν το θεωρώ νίκη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TF1 λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ψήφου υπέρ της πρότασης μομφής του Νέου Λαϊκού Μέτωπου (LFI)κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, η οποία υποστηρίχθηκε από βουλευτές του κόμματός της.

«Είχαμε να κάνουμε μια επιλογή και η επιλογή που κάναμε ήταν να προστατεύσουμε τους Γάλλους», εξήγησε η επικεφαλής των βουλευτών της Εθνικής Συσπείρωσης (RN), λέγοντας ότι λυπάται που «αναγκάστηκε να προσθέσει [την] ψήφο της σε εκείνη της La France insoumise».

Η Μαρίν Λεπέν θεωρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «θα αναλάβει τις ευθύνες του, θα κάνει αυτό που του υπαγορεύει η λογική και η συνείδησή του»

Δήλωση μέσω X έκανε ο Ζαν Λικ Μελανσόν, εκτιμώντας ότι η πρόταση μομφής ήταν αναπόφευκτη. «Ακόμη και με έναν Μπαρνιέ κάθε τρεις μήνες, ο Μακρόν δεν θα αντέξει τρία χρόνια», έγραψε ο ιδρυτής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Επιτέλους η κυβέρνηση Μπαρνιέ έπεσε, μαζί με τον βίαιο προϋπολογισμό της», σχολίασε η Ματίλντ Πανό, πρόεδρος της ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας. «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», πρόσθεσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, η οποία «έπεσε μαζί με τον βίαιο προϋπολογισμό της».

Η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες. Η Μαρίν Λεπέν επιτέθηκε τόσο στον Μισέλ Μπαρνιέ, όσο και στον Εμανουέλ Μακρόν. Η επικεφαλής των βουλευτών του RN, υπερασπίστηκε την πρόταση μομφής της ομάδας της, χαιρετίζοντας μια «κοινοβουλευτική στιγμή πρωτοφανή από το 1962», η οποία, όπως είπε, θα επισφραγίσει το τέλος μιας «κυβέρνησης των περιστάσεων και του φαίνεσθαι».

Από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού. «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή αλήθειας» και «ευθύνης», συνέχισε, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα στο οποίο βρίσκεται η Γαλλία. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Προσπάθησα να την αντιμετωπίσω παρουσιάζοντας δύσκολα οικονομικά μέτρα. Θα προτιμούσα να μοιράζω χρήματα, αν και δεν έχουμε καθόλου. Αλλά αυτή η πραγματικότητα παραμένει και δεν θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας με την πρόταση μομφής. Είναι μια πραγματικότητα που θα την θυμάται κάθε κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ μετρούσε τις τελευταίες της ώρες από τη στιγμή που ο Γάλλος πρωθυπουργός ενεργοποίησε το άρθρο 49.3 παρακάμπτοντας την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και καθιστώντας την κυβέρνηση υπεύθυνη γι’ αυτό.

Κατόπιν αυτού, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς όσο και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατέθεσαν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, εξαπολύοντας πυρά προς τον Μπαρνιέ.

Η κρίση στη χώρα είναι ουσιαστικά πολιτική και δημιουργήθηκε από τη στιγμή που ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν ήρθε πρώτος στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου. Προς έκπληξη όλων, ο Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές που κράτησαν την ακροδεξιά εκτός εξουσίας, αλλά δημιούργησαν αδιέξοδο στην εθνοσυνέλευση. Οι κεντρώοι του Μακρόν ηττήθηκαν από έναν αριστερό συνασπισμό, το NPF, και ο Γάλλος πρόεδρος περιορίστηκε.

Θα μπορούσε αυτή η κρίση να οδηγήσει στην αποχώρηση του Μακρόν και σε πρόωρες προεδρικές εκλογές; Ο Γάλλος πρόεδρος έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης, επιμένοντας ότι θα παραμείνει στο Ελιζέ μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2027, ό,τι κι αν συμβεί.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, η κρίση στη Γαλλία αποτελεί το τελευταίο που ήθελε η ΕΕ, καθώς οι κίνδυνοι εντός και εκτός συνόρων αυξάνονται και η Γερμανία βρίσκεται σε αναταραχή.