Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ έφθασε σήμερα λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι στο μέγαρο των Ηλυσίων για να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αφού ανατράπηκε την προηγουμένη από τους βουλευτές.

Σύμφωνα με το άρθρο 50 του γαλλικού Συντάγματος, μετά την υπερψήφιση μιας πρότασης μομφής από την Εθνοσυνέλευση (βουλή), «ο πρωθυπουργός οφείλει να υποβάλει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτηση της κυβέρνησης».

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να απευθυνθεί στους Γάλλους σήμερα στις 20:00 (τοπική ώρα).

Ο Μπαρνιέ, έμπειρος πολιτικός και πρώην διαπραγματευτής του Brexit για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι ο Πρωθυπουργός με την πιο σύντομη θητεία στη σύγχρονη γαλλική ιστορία, μετά την σημερινή παραίτησή του. Κανένας γαλλικός κυβερνητικός σχηματισμός δεν έχει χάσει ψήφο εμπιστοσύνης από το 1962, όταν το έκανε ο Ζωρζ Πομπιντού.

Η πολιτική αναταραχή ενισχύει την ήδη αποδυναμωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, που ταλανίζεται από την κατάρρευση της κυβερνητικής συμμαχίας της Γερμανίας, και έρχεται λίγες εβδομάδες πριν την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

Η σκληρή αριστερά και η ακροδεξιά τιμώρησαν τον Μπαρνιέ με ψήφο δυσπιστίας την Τετάρτη το βράδυ, για την προσπάθεια του να περάσει έναν αντιδημοφιλή προϋπολογισμό μέσα από ένα άστατο κοινοβούλιο χωρίς ψήφο.

«Η Γαλλία πιθανότατα δεν θα έχει προϋπολογισμό για το 2025», ανέφερε σε σημείωμά της η ING Economics, προβλέποντας ότι η χώρα “εισέρχεται σε μια νέα εποχή πολιτικής αστάθειας”. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι η πτώση του Μπαρνιέ «βαθαίνει το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας» και «μειώνει την πιθανότητα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών».

Το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε στο άνοιγμα της Πέμπτης προτού ανακάμψει για να παρουσιάσει μικρά κέρδη, ενώ οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων δέχονται εκ νέου ανοδικές πιέσεις στις αγορές χρέους. Στον Μακρόν απομένουν περισσότερα από δύο χρόνια από την προεδρική του θητεία, αλλά ορισμένοι αντίπαλοί του τον καλούν ήδη να παραιτηθεί.

Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γιαελ Μπραουν Πιβε προέτρεψε την Πέμπτη τον Μακρόν να μη χάσει χρόνο στην επιλογή του νέου πρωθυπουργού, λέγοντας ότι η Γαλλία δεν μπορεί να αφεθεί να “παρασυρθεί” για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.

Ο πιστός υπουργός Άμυνας Σεμπαστιεν Λεκορνι και ο κεντρώος σύμμαχος του Μακρόν Φρανσουα Μπαιρου έχουν προβληθεί ως πιθανοί υποψήφιοι, όπως και ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών Μερναρ Καζνεβ.

“Καλούμε τώρα τον Μακρόν να φύγει”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του σκληροαριστερού κόμματος “Ανυπότακτη Γαλλία” (LFI). Η ίδια ζήτησε «πρόωρες προεδρικές εκλογές» για την επίλυση της βαθύτερης πολιτικής κρίσης.

Αλλά φροντίζοντας να μην πανηγυρίσει για την πτώση της κυβέρνησης, η Λεπέν δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι το κόμμα της – μόλις διοριστεί νέος πρωθυπουργός – “θα τους αφήσει να δουλέψουν” και θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός “προϋπολογισμού που θα είναι αποδεκτός από όλους”. Ο Λοραν Βοκιε, επικεφαλής των δεξιών βουλευτών στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η ακροδεξιά και η σκληρή αριστερά φέρουν την ευθύνη για την ψήφο δυσπιστίας.

Με την υποστήριξη της ακροδεξιάς, η πλειοψηφία των 331 βουλευτών στην αίθουσα των 577 μελών ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης της κυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης. Ήταν η πρώτη επιτυχής ψήφος δυσπιστίας μετά την ήττα της κυβέρνησης του Ζορζ Πομπιντού το 1962, όταν πρόεδρος ήταν ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Ο Μακρόν επέστρεψε στο Παρίσι λίγο πριν από την ψηφοφορία, αφού ολοκλήρωσε μια τριήμερη κρατική επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, προφανώς μακριά από την εγχώρια κρίση.

Ο Μπαρνιέ είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός που υπηρετεί υπό τον Μακρόν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2017, με κάθε πρωθυπουργό να υπηρετεί διαδοχικά μικρότερη περίοδο. Δεδομένης της σύνθεσης της Εθνοσυνέλευσης, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο διάδοχος του Μπαρνιέ θα διαρκέσει περισσότερο. Xαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της Liberation σήμερα με τίτλο για τον Μπαρνιέ “Ήρθε, είδε και απήλθε” (Veni, vidi, vire).

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις μεταφορές, την εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα συνεχίζονται σήμερα Πέμπτη παρά το πάγωμα του προϋπολογισμού λιτότητας. Η βύθιση σε περισσότερη αβεβαιότητα έρχεται πριν από την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων το Σάββατο μετά από πυρκαγιά του 2019, ένα σημαντικό διεθνές γεγονός που φιλοξενεί ο Μακρόν. Στους καλεσμένους περιλαμβάνεται ο Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.