Ανησυχία από την αδειοδότηση δύο αιολικών πάρκων στο δάσος Πετρωτών – Πενταλόφου, ένα από τα τελευταία ανέγγιχτα κομμάτια στον νομό    
«Ο Εβρος είναι ήδη υπερβολικά επιβαρυμένος από τη λειτουργία αιολικών πάρκων», λέει ο καθηγητής του ΔΠΘ Γ. Τσαντόπουλος

Η θέα γύρω από το εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό «φυλάκιο Ωμέγα» στην περιοχή Μαύρη Πέτρα (ή Καρακόπετρα, όπως λένε οι ντόπιοι) στον βόρειο Εβρο είναι υπέροχη. Τη μια πλευρά περιβάλλει πυκνό δάσος – από εκεί, σε απόσταση μόλις 2-3 χιλιομέτρων βρίσκονται τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κάτι που εξηγεί γιατί υπάρχουν τόσα εγκαταλελειμμένα φυλάκια στην περιοχή. Η άλλη πλευρά προσφέρει μια ανεμπόδιστη θέα προς το χωριό Πετρωτά, που είναι και ο κοντινότερος οικισμός.

«Στην περιοχή αυτή ερχόμαστε πεζοπορικές εκδρομές. Πριν από λίγα χρόνια, χάρη σε ένα πρόγραμμα Interreg, φτιάχτηκαν και σηματοδοτήθηκαν μονοπάτια, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί εναλλακτικός τουρισμός στο δασικό τρίγωνο της περιοχής», εξηγεί ο Θεόδωρος Μανουσίδης, μέλος της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης και πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Ορεστιάδας. Περνώντας τα Πετρωτά, όπου κάποτε (όπως αποκαλύπτει και το όνομα του χωριού, αλλά και ένα μικρό μουσείο που δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια) μεγαλούργησαν τεχνίτες της πέτρας, καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτές τις περιοχές να δημιουργηθεί μια διαφορετική οικονομία. Στην «πινέζα του χάρτη» οι επιλογές είναι λιγοστές.

Επειτα από μια υπέροχη διαδρομή μέσα στη φύση καταλήγουμε στη δεύτερη στάση μας, στην περιοχή Μπάρα, κοντά στο χωριό Πεντάλοφος. Εκεί, ένα άλλο εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό φυλάκιο έχει εδώ και χρόνια μετατραπεί στο καταφύγιο του δρυμού, όπου κάποιος μπορεί και να διανυκτερεύσει. Μας υποδέχεται ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, συνταξιούχος αγρότης, πρόεδρος του Περιπατητικού και Φυσιολατρικού Ομίλου Δρυμός Πενταλόφου, που διαχειρίζεται και το καταφύγιο. «Στην περιοχή μας, κοντά στα Πετρωτά και τον Πεντάλοφο, βρίσκεται το μοναδικό δάσος του Δήμου Ορεστιάδας. Είναι περίπου 102.000 στρέμματα, ένα ομαλό και εύκολα προσβάσιμο δάσος. Γι’ αυτό και συχνά έρχονται στην περιοχή μας, όχι μόνο κυνηγοί αλλά και σχολεία».

Στο δάσος αυτό, που μετά την καταστροφική πυρκαγιά είναι ένα από τα τελευταία ανέγγιχτα κομμάτια στον Εβρο, αδειοδοτήθηκε πρόσφατα η κατασκευή δύο αιολικών πάρκων. Ενα στη Μαύρη Πέτρα με 8 ανεμογεννήτριες και ένα στην Αετοκορφή (δίπλα στο καταφύγιο δρυμού) με 19 ανεμογεννήτριες. Η τοπική κοινωνία βλέπει με παράπονο και αγανάκτηση την εξέλιξη αυτή. Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν δύο διαμαρτυρίες, εστάλησαν ψηφίσματα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Δήμος Ορεστιάδας προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του αιολικού στη Μαύρη Πέτρα. Αρνητικά γνωμοδότησαν, εκτός από τον δήμο, η περιφέρεια, το δασαρχείο Διδυμοτείχου, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου (που έχει έδρα την Ορεστιάδα) και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία – η οποία μετέφερε και επιστολή της αντίστοιχης βουλγαρικής, η οποία ανέφερε ότι σε μικρή απόσταση από το αιολικό (επί βουλγαρικού εδάφους) υπάρχουν φωλιές απειλούμενων αρπακτικών.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στις ΑΠΕ, γι’ αυτό και κανείς δεν αντέδρασε για ένα τρίτο αιολικό πάρκο που εγκρίθηκε σε αγροτική περιοχή στον Πεντάλοφο, με 12 ανεμογεννήτριες. Αυτό που μας στενοχωρεί είναι η χωροθέτηση», λέει ο κ. Μανουσίδης. «Στις ΑΕΠΟ αναφέρεται ότι τα έργα ΑΠΕ είναι εθνικής σημασίας. Δεν είναι εξίσου σημαντικό να διατηρηθεί κόσμος σε μια πραγματικά ακριτική περιοχή;».

«Μας πονάει γιατί θα ανοίξουν δρόμους, θα κόψουν δέντρα, θα αλλάξουν όλο το μέρος. Εδώ στο καταφύγιο έρχεται ο κόσμος να δει και να χαρεί το δάσος. Τώρα τι θα κάνει, θα έρχεται να κάθεται στο παγκάκι και να βλέπει την ανεμογεννήτρια; Η κοντινότερη είναι στα 400 μέτρα!», λέει ο κ. Διαμαντόπουλος.

«Ο Εβρος είναι ήδη υπερβολικά επιβαρυμένος από τη λειτουργία αιολικών πάρκων, με 191 εγκατεστημένες ή αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες και συνολικά παραγόμενη ενέργεια η οποία ανέρχεται σε 581,6 MW», λέει ο Γιώργος Τσαντόπουλος, καθηγητής στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΠΘ. «Για εμάς θα είναι μεγάλη απώλεια, καθώς φέρνουμε τους φοιτητές εδώ εκπαιδευτικές εκδρομές, αναθέτουμε πτυχιακές και διδακτορικά για τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Για τους κατοίκους του δήμου θα είναι η απώλεια του μοναδικού χώρου φυσικού δάσους που έχουν διαθέσιμο για αναψυχή, οικοτουρισμό, άθληση, περιβαλλοντική εκπαίδευση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον μιας εθνικά ευαίσθητης περιοχής».

kathimerini.gr