«Ο Πούτιν έχασε, θα πρέπει να σκεφτεί τον τερματισμό του πολέμου», ανέφερε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας πως από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ουκρανίας «θέλει να κάνει ειρήνη».

Μιλώντας στη «New York Post», ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε λεπτομέρειες από τις συζητήσεις που είχε με παγκόσμιους ηγέτες κατά το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογή του, συμπεριλαμβανομένης της τριμερούς με τον γάλλο και τον ουκρανό πρόεδρο.

Ο Τραμπ αποκάλυψε πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «επιθυμεί την κατάπαυση του πυρός. Θέλει να κάνει ειρήνη. Δεν μιλήσαμε για τις λεπτομέρειες αλλά θεωρεί ότι ήρθε η ώρα. Και ο Πούτιν πρέπει να σκεφτεί ότι ήρθε η ώρα γιατί έχασε.

Οταν έχει χάσει 700.000 ανθρώπους, έχει έρθει η ώρα. Αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει μέχρι να γίνει ειρήνη».

Οπως είπε μίλησε με τον Ζελένσκι για τον τρόπο τερματισμού του πολέμου.

«Επεξεργάζομαι έναν τρόπο για να τελειώσω αυτόν τον γελοίο πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο ο Τραμπ σε συνέντευξή του που είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν από τις συναντήσεις που είχε στο Παρίσι, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η Ουκρανία θα πρέπει «κατά πάσα πιθανότητα» να αναμένει λιγότερη βοήθεια από την Ουάσιγκτον από τη στιγμή που θα επιστρέψει εκείνος στον Λευκό Οίκο.

Το μεγάλο βάρος των απωλειών που υφίσταται η Ρωσία υπογράμμισε και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, επισημαίνοντας πως η χώρα «πλήρωσε υπέρογκο τίμημα για την τρέλα του Πούτιν, έχοντας σπαταλήσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια», την ώρα που καταγράφονται απώλειες μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν οι ρωσικές δυνάμεις σε όλες τις συγκρούσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας σε φόρουμ για την άμυνα ο Λόιντ Οστιν, επικαλούμενος την επίσημη ιστοσελίδα του Πενταγώνου, είπε ότι η Ρωσία έχει πάνω από 700.000 θύματα από τον Φεβρουάριο του 2022, έχει σπαταλήσει πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η αμερικανική βοήθεια στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου ανέρχεται σε 62 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τονίζοντας ότι πλέον η Ρωσία έχει έως και 1.000 νεκρούς την ημέρα επιβεβαίωσε την αποστολή ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθεια ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου (998 εκατομμυρίων) δολαρίων στο Κίεβο.

Υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν γίνει το οπλοστάσιο της Ουκρανίας και την έχουν βοηθήσει να επιβιώσει από μια πλήρους κλίμακας επίθεση από τον μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη.

Στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον ηγέτη της συντηρητικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς που επεσήμανε την ανάγκη να τελειώσει το συντομότερο ο τρομερός αυτός πόλεμος και να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας την ουκρανική ηγεσία για την υποστήριξη του συντηρητικού του μπλοκ.

Με δεδομένο ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ουκρανικό έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία ζητήματα στην εκστρατεία ενόψει των πρόωρων εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος Φεβρουαρίου, μετά την κατάρρευση του συνασπισμού του καγκελάριου Σολτς.

Εχει ξεχωριστή σημασία λοιπόν ότι ο συντηρητικός Φρίντριχ Μερτς που θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος καγκελάριος, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο σε αντίθεση με τον Ολαφ Σολτς που έχει επανειλημμένα αρνηθεί να το κάνει, είπε ότι η Γερμανία θα πρέπει να παράσχει στην Ουκρανία τους πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που εδώ και καιρό ζητά το Κίεβο, εάν το Κρεμλίνο δεν σταματήσει να βομβαρδίζει τις μη στρατιωτικές υποδομές.

«Μόνο εάν η Ουκρανία είναι ισχυρή, ο Πούτιν θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις», είπε ο Μερτς.

«Εάν η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία εξασθενήσει, τότε αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει περισσότερο. Εάν η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία είναι συνεπής, τότε αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα».