Τα στοιχεία του καθηγητή που είχε συλληφθεί για την αποθήκη με τα όπλα στο Παγκράτι έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και η φωτογραφία ατόμου, το οποίο είχε συλληφθεί για την υπόθεση εντοπισμού όπλων και εκρηκτικών υλών σε αποθήκη πολυκατοικίας σε περιοχή της Αθήνας (Σχετικό το από 20-11-2024 Δελτίο Τύπου)

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη, εκτός των άλλων, για διακεκριμένη παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών, αυτόματων (υποπολυβόλου), πιστολιών, χειροβομβίδων και πυρομαχικών με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για τη διάπραξη κακουργήματος και της προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο και που αφορούν μεγάλη ποσότητα των ανωτέρω υλικών.

Πρόκειται για τον:

ΓΚΟΝΗ Βασίλειο του Ιωάννη και της Αναστασίας, γεν. 10-02-1975 στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στη διερεύνηση, ανίχνευση και δίωξη όμοιας φύσης εγκλημάτων, που έχουν τελεστεί από τον ανωτέρω κατηγορούμενο και για την αποτροπή απειλής της δημόσιας ασφάλειας σε σχέση προς τα παραπάνω εγκλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 10414 και 1014 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας ενός (1) μήνα, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.

Παγκράτι: Το οπλοστάσιο που βρήκε η ΕΛ.ΑΣ. στην αποθήκη -Χειροβομβίδες, όπλα, πυρίτιδα, ζελατοδυναμίτιδα [εικόνες]

Στις 19/11 το απόγευμα, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση των Αμπελοκήπων, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας έλεγξε αποθήκη πολυκατοικίας στην περιοχή, όπου, μεταξύ άλλων, εντόπισε εκρηκτικούς μηχανισμούς, όπλα και δύο κιλά δυναμίτη.

Αναλυτικά, κατά την έρευνα, την οποία συνέδραμαν εξειδικευμένα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Παγκράτι: Πώς οδηγήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. στη σύλληψη του 49χρονου καθηγητή για την αποθήκη

Η σύλληψη του 49χρονου ενοικιαστή της αποθήκης με το οπλοστάσιο στο Παγκράτι έγινε έπειτα από έρευνα για τις καταβολές του μισθώματος της αποθήκης.

«Κλειδί» για την ταυτοποποίηση του 49χρονου φιλόλογου στάθηκε η κατάθεση που έκανε στις 5 Νοεμβρίου σε υποκατάστημα τράπεζας στο Παγκράτι, για το ενοίκιο της αποθήκης-γιάφκας.

Κατά τις έρευνες, η αστυνομία έψαξε πότε έγινε η τελευταία κατάθεση και αφού έλεγξαν τις κάμερες της τράπεζας και της περιοχής κατάφεραν να οδηγηθούν στα ίχνη του.

Ο 49χρονος εντοπίστηκε στον Βύρωνα και τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση, ώστε να διαπιστωθεί αν θα είχε κάποια ύποπτη συνάντηση.

Κατά την παρακολούθηση, διαπίστωσαν ότι ο φιλόλογος είχε πετάξει σε κάδο απορριμμάτων τα ρούχα που φορούσε την ημέρα της κατάθεσης των χρημάτων.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ο 49χρονος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι είδε στα ΜΜΕ πως θα προσπαθούσαν να φτάσουν στην ταυτότητά του μέσω των επίμαχων καταθέσεων και γι’ αυτό πέταξε τα ρούχα.

Ο συλληφθείς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν είναι σεσημασμένος για υποθέσεις τρομοκρατίας ούτε σχετίζεται με άτομα που έχουν συλληφθεί, τώρα ή παλαιότερα.

Οι Αρχές θεωρούν πως ο 49χρονος είχε τον ρόλο του «συντηρητή» της αποθήκης και δεν αποκλείεται να ήταν ο ενδιάμεσος για τη διανομή όπλων και εκρηκτικών σε άτομα που σχετίζονται με τα τρομοκρατικά σχέδια.

Η έρευνα συνεχίζεται και στο επίκεντρο βρίσκονται επαφές και διασυνδέσεις του συλληφθέντος, ώστε να βρεθούν και άλλα άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση.