Ατομικά antidrone συστήματα σε Ολλανδούς στρατιώτες – Τα σχέδια του ελληνικού στρατού

Όπως έγινε γνωστό, ο Βασιλικός Στρατός της Ολλανδίας σχεδιάζει να εξοπλίσει τους στρατιώτες του με προσωπικό εξοπλισμό προστασίας από drone, συμπεριλαμβανομένων λέιζερ στόχευσης και φορητών αισθητήρων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την απειλή των συστημάτων μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν μεταμορφώσει τα πεδία μάχης. Ποια είναι τα σχέδια του ελληνικού στρατού.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι η απειλή των drone είναι οξεία και τα ολλανδικά στρατεύματα δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να προστατευτούν αποτελεσματικά, έγραψε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Gijs Tuinman, σε επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Δεδομένου του επείγοντος, το Υπουργείο Άμυνας ψάχνει να αγοράσει κιτ anti-drone το πρώτο τρίμηνο του 2025.

«Το στρατιωτικό προσωπικό μπορεί να αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο επιθέσεις ή ανεπιθύμητες αναγνωρίσεις χρησιμοποιώντας μικρά μη επανδρωμένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των drones», έγραψε ο Tuinman στην επιστολή του. «Η ικανότητα εξάλειψης UAS είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του στρατού μας και τις αποστολές και τα καθήκοντα που εκτελούν».

Ενώ η Ολλανδία στρέφεται σε πολυεπίπεδα συστήματα αεράμυνας για μεγαλύτερα drones, η καταπολέμηση μικρών και φθηνών drones με τέτοια συστήματα δεν είναι ούτε αποτελεσματική ούτε αποτελεσματική, σύμφωνα με τον Tuinman. Αντίθετα, οι στρατιώτες βασίζονται κυρίως σε προσωπικά όπλα ή τυπικά οπλικά συστήματα, με «περιορισμένη» πιθανότητα χτυπήματος λόγω του μικρού μεγέθους, της υψηλής ταχύτητας και της ικανότητας αιώρησης των drones, είπε.

Σε αυτόν τον τομέα φαίνεται πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση και μεθοδικά αλλά αθόρυβα προχωρά με την ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων καινοτόμων τεχνολογιών.

Πρόκειται για ένα πολύ περίεργης σχεδίασης σύστημα, που παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το οποίο έκανε την παρθενική του εμφάνιση κατά τη διάρκεια της άσκησης – ΤΑΜΣ «ΧΡΥΣΟ ΞΙΦΟΣ – 24»/“GOLDEN SWORD – 24 (GOSW – 24)”.

Είναι φορητό σύστημα κατάρριψης drones, που έχει κατασκευαστεί από στελέχη του Κέντρου Έρευνας/ Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) των Ενόπλων Δυνάμεων, με αξιοσημείωτες δυνατότητες.

Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές τεχνικές λεπτομέρειες, το φορητό antidrone σύστημα μπορεί να καταρρίψει με μηδενικό κόστος κάθε μη επανδρωμένο ιπτάμενο μέσο που επιχειρεί εντός εμβέλειάς του.