Γεννημένη στη Βρετανία και με καριέρα στον τραπεζικό τομέα, η σύζυγός του Μπασάρ αλ Άσαντ, Άσμα, εγκατέλειψε τα πάντα για να γίνει η «Πρώτη Κυρία» της Συρίας για πάνω από δύο δεκαετίες, πριν εγκαταλείψει κακής κακώς τη χώρα με τον σύζυγό της Μπασάρ Αλ Άσαντ μετά την πτώση του καθεστώτος.
Την ώρα που ο αιμοσταγής πρώην δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει βρει πολιτικό άσυλο – μαζί με την οικογένειά του – στη Ρωσία, μετά την πτώση του καθεστώτος του από τους αντάρτες και το μέλλον του διαγράφεται αβέβαιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γυναίκα του Άσμα αλ Άσαντ, η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κυριαρχία του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
(AP Photo/Valentina Petrova) Το 2010, το περιοδικό Vogue την περιέγραψε ως «Ρόδο στην Έρημο», υπογραμμίζοντας την εικόνα της ως μοντέρνας και εκλεπτυσμένης Πρώτης Κυρίας. Ωστόσο, όλα άλλαξαν το 2011, όταν η Συρία βυθίστηκε σε έναν εμφύλιο πόλεμο που αποκάλυψε τη βάναυση καταπίεση του καθεστώτος Άσαντ. Η Ασμά, που αρχικά θεωρούνταν «εκσυγχρονίστρια», σύντομα συνδέθηκε στενά με τη δικτατορία και τις φρικαλεότητες της. Ο πόλεμος οδήγησε σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, καταστρέφοντας την εικόνα της Συρίας ως μιας ανοικτής και προοδευτικής χώρας. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η Ασμά ανέλαβε ενεργό ρόλο στην οικονομία του καθεστώτος, οργανώνοντας δίκτυα ελέγχου που περιλάμβαναν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, πρόσβαση στο διαδίκτυο και επιδοτήσεις τροφίμων. Οι επικριτές της τη χαρακτήρισαν «Λαίδη Μάκβεθ», καθώς χρησιμοποιούσε τον ρόλο της για να ενισχύσει τη θέση του καθεστώτος και να εξασφαλίσει τη διατήρηση της εξουσίας. Η διάγνωση με καρκίνο του μαστού το 2018 και ο θάνατος της πεθεράς της το 2016 την επανέφεραν στο προσκήνιο, αλλά η συμμετοχή της στη διοίκηση του καθεστώτος είχε πλέον διαβρώσει την όποια θετική εικόνα είχε δημιουργηθεί. Παράλληλα, η κατακραυγή για τις πράξεις του καθεστώτος οδήγησε στην απόσυρση της συνέντευξής της από το Vogue το 2012.
Η 49χρονη Ασμά Αλ Άσαντ, υπήρξε άλλοτε σύμβολο απελευθέρωσης και εκσυγχρονισμού στη Μέση Ανατολή, αφού δεν φοράει μαντίλα και διαθέτει μία εντυπωσιακή εμφάνιση, αλλά σήμερα το όνομά της είναι συνώνυμο με την καταπίεση και την πτώση της δυναστείας του συζύγου της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πρώην Πρώτη Κυρία της Συρίας κάποτε αποκαλούνταν «Ρόδο της Ερήμου», αλλά τώρα είναι μια φιγούρα μίσους που παρομοιάζεται με τη «Λαίδη Μάκβεθ».
SANA/Handout via REUTERS Με την 24η επέτειο του γάμου τους να πλησιάζει, το ζευγάρι πιθανότατα θα τη γιορτάσει σε συνθήκες που απέχουν πολύ από την πολυτέλεια του παλατιού στη Δαμασκό. Το μέλλον της οικογένειας Άσαντ παραμένει αβέβαιο, ενώ η ίδια η Ασμά παραμένει μια φιγούρα που θα στοιχειώνει την ιστορία της χώρας της. Πληροφορίες από Dailymail
Γεννημένη στο Λονδίνο το 1975, από τον Fawaz Akhras, έναν επιτυχημένο καρδιολόγο στο ιδιωτικό νοσοκομείο Cromwell και τη μητέρα της Sahar, ανώτερη διπλωμάτη της Συρίας, στάλθηκε στο Queen’s College, στο Marylebone, όπου τα δίδακτρα είναι σχεδόν 9.000 λίρες το εξάμηνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αφού σπούδασε στο Queen’s College και αποφοίτησε από το King’s College το 1996 με πτυχίο στην πληροφορική και γαλλική φιλολογία, ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα στις επενδύσεις, συνεργαζόμενη με εταιρείες όπως η Deutsche Bank και η JPMorgan.
Το 2000, παντρεύτηκε τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στη Συρία μετά τον θάνατο του πατέρα του, Χάφεζ Αλ Άσαντ.
Η παρουσία της χωρίς μαντίλα, το εκλεπτυσμένο στυλ της και οι διεθνείς εμφανίσεις της την έκαναν σύμβολο γυναικείας ενδυνάμωσης στον αραβικό κόσμο.