Για χρόνια η πρώτη κυρία της Συρίας, Asma Al Assad, 49 ετών, ήταν το πρόσωπο της γυναικείας απελευθέρωσης στη Μέση Ανατολή, με την επιτυχημένη καριέρα της στον τραπεζικό κλάδο και την κοσμική βρετανική ανατροφή της. Πριν την χθεσινή φυγή της, αποκαλούταν «ένα τριαντάφυλλο στην έρημο», σε μία επίδειξη λατρείας από τους υποστηρικτές του καθεστώτος.
Γεννημένη στο Λονδίνο το 1975, από τον Fawaz Akhras, έναν επιτυχημένο καρδιολόγο στο ιδιωτικό Νοσοκομείο Cromwell και τη μητέρα της Sahar, ανώτερη διπλωμάτη της Συρίας, στάλθηκε στο Queen’s College, στο Marylebone. Από εκεί εισήχθη στο King’s College του Λονδίνου το 1996 παίρνοντας πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών και στη γαλλική φιλολογία, ενώ ξεκίνησε καριέρα στην επενδυτική τραπεζική σε μεγάλες εταιρείες όπως η Deutsche Bank και η JPMorgan.
Τέσσερα χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον Άσαντ στη Συρία, την ίδια χρονιά που ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας, μετά το θάνατο του πατέρα του, Χαφέζ αλ Άσαντ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 69 ετών. Μαζί πλέον έχουν τρία παιδιά, τα οποία είναι μεταξύ 19 και 23 ετών, και εικάζεται ότι είναι με τους γονείς τους προσπαθώντας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο, μετά την αστραπιαία προέλαση των τζιχαντιστών.
Στη διεθνή σκηνή, η κυρία Άσαντ είχε μια ταπεινή φιγούρα, με τη συγκρατημένη ενδυμασία της και τη φωτογενή της εμφάνιση, ενώ το ακάλυπτο πρόσωπό της ήταν εμβληματικό της φήμης της Συρίας για σχετική ελευθερία των γυναικών σε μια μουσουλμανική χώρα.
Η εικόνα αυτή εδραιώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010, όταν το περιοδικό Vogue δημοσίευσε μια συνέντευξη μαζί της με τίτλο «ένα τριαντάφυλλο στην έρημο», περιγράφοντάς την ως την «πιο φρέσκια και ελκυστική των πρώτων κυριών».
Τον επόμενο χρόνο ξέσπασε πόλεμος στη Συρία μεταξύ των ανταρτών και του καθεστώτος του Άσαντ. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το ζευγάρι θεωρείται ότι απομακρύνθηκε, αλλά με τη μητέρα του Άσαντ να πεθαίνει το 2016 και τη διάγνωση της κυρίας Άσαντ με καρκίνο του μαστού το 2018, υπήρξε επανένωση.
Φέρεται ότι ενορχήστρωνε ένα μυστικό δίκτυο επιτροπών και πολιτικών, το οποίο διοικούσε ο κολλητός της. Αυτό το δίκτυο ήλεγχε τα πάντα στη Συρία, από την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέχρι τις μειωμένες μερίδες τροφίμων.
Η αυτοκρατορία της επεκτάθηκε επίσης στη διανομή ξένης βοήθειας. Ουσιαστικά ήλεγχε ποιος έπαιρνε τι και πότε.
Καθώς ο ρόλος της στη δικτατορία του Άσαντ αυξανόταν, δεν μπόρεσε να διατηρήσει την πρώιμη εικόνα της απελευθερωμένης γυναίκας που δρούσε στην καρδιά της εξουσίας σε μια μουσουλμανική χώρα. Έγινε ένα και το αυτό με την τρομερή καταστολή του λαού του από το συριακό καθεστώς.
Σε τέσσερις μέρες οι Άσαντ θα γιορτάσουν την 24η επέτειο του γάμου τους, για πρώτη φορά έκπτωτοι και μακριά από το παλάτι τους στη Δαμασκό